måndag, april 06, 2009

Proisraelisk desinformationsinsats bakfyrade lite grann

Också i Norge – där opinionen mot det israeliska massmordet i Gaza var stark och bred – har proisraeliska propagandister försökt blanda bort korten genom ogrundade anklagelser om antisemitism.

Ett märkligt element i detta har varit en ”rapport” med Manfred Gerstenfeld – någon slags israelisk akademiker – som redaktör. Rapporten, ”Behind the Humanitarian Mask”, är tänkt att avhandla antisemitism i de nordiska länderna, och är ett helt fantastiskt verk. Olof Palme och KG Hammar får stå för några av exemplen på ”pioneering impacts of Jew-hatred” medan Anna Lindh presenteras som “extremely anti-Israeli”. Skulle Norge och Sverige ha förblivit demokrati om de hade tvingats utstå samma sorts ”utmaningar” som Israel har fått möta de senaste decennierna, frågar sig rapporten. Troligen inte, blir svaret, baserat på en artikel av Håkan Syrén och en annan om bristande säkerhetsrutiner i kärnkraftverket Oskarshamn!

Vi får även veta att fackföreningsinitiativ till bojkott av israeliska varor är antisemtism, att en av de få kända norrmännen i världen är Vidkun Quisling, samt att
One key element of anti-Semitism in Norway is the longstanding prohibition of Jewish ritual slaughter. […] Norway, Japan and, to a much lesser extent, Iceland are the only countries in the world that allow whaling. The number of these mammals cruelly killed annually by the Norwegian fleet is tens of times that of the few cows necessary to provide the annual kosher-meat requirements for all the Jews of Norway who want it. This is a prime example of the combination of Norway’s anti-Semitism and hypocrisy.
Så fortsätter det sida upp och sida ned. Det är på sätt och vis stor humor.

Kort efter det att rapporten presenterats, dök det i Jerusalem Post upp en artikel där det bland annat påstods att Norges finansminister, tillika partiordföranden i Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen, skulle ha gått i ett demonstrationståg och ropat ”död åt judarna”! Efter att norska medier uppmärksammat artikeln med detta och andra bisarra påhitt, sade journalisten Maya Spitzer så här till Dagbladet:
- Alt jeg har skrevet er riktig. Jeg har fått informasjonen fra flere kilder. Fra Israel-Wat, fra Manfred Gerstenfeld og Imre Hercz. Men jeg vil ikke at du siterer meg på noen ting
Problemet är att Imre Hercz själv menar att han sagt ”det rakt motsatta” till journalisten. Flera andra judiska profiler i Norge – flera av de tydligt proisraeliska – har också reagerat och kontaktat tidningen.

Nu i helgen har saken tagit en ännu mer bisarr vändning. I en uppföljningsartikel hade nämligen Jerusalem Post citerat David Weiss, en judisk officer som säger att situationen för judar är mycket dålig, och att den som bär davidsstjärna riskerar att bli spottad på eller attackerad. Han säger sig också ha blivit utslängd ur en taxi av en ”muslimsk invandrare”.

Det är bara det att David Weiss inte finns.

Eller för att ta det i riktig ordning. NTB, Norges motsvarighet till TT, konstaterade först, i det att de rapporterade om artikeln i Jerusalem Post, att någon David Weiss inte kunde återfinnas i skatteregistret, telefonkatalogen eller pressarkiven.

Aftenposten kontaktar då försvaret, som meddelar att ingen David Weiss finns anställd där. När Aftenposten frågar om det kan vara så att David Weiss arbetar med hemliga uppgifter får tidningen rutinmässigt svaret att detta varken kan bekräftas eller dementeras.

Aftenposten vänder sig då till Senter mot antisemitisme. Här får man veta att David Weiss finns och att han jobbar inom försvaret. Det förmedlas även en telefonkontakt.

Weiss – som säger att han har dubbelt medborgarskap – bekräftar att han själv kontaktat Jerusalem Post för att berätta de historier om antisemitismen i Norge (som förefaller djupt märkliga för alla andra i Norge) och säger att han har en hemlig tjänst som gör att försvaret inte kan berätta om honom, samt att han har hemligt telefonnummer och hemlig adress.

Men efter detta kände sig norska försvaret tvunget att gå ut och slå fast att någon sådan person inte jobbar för dem. Detta i sin tur ledde till att Aftenposten uttryckte tvivel om huruvida försvarsmakten talade sanning.

Nu har dock saken tagit ytterligare en vändning genom att Dagbladet hittat ”David Weiss”. Först presenterade Weiss ett ”uppenbart falskt” ID-kort från amerikanska Navy Seals. Men så säger han att han inte jobbat för försvaret eller som yrkesofficer i någon annan armé för den delen, och att han beklagar missförståndet.

Aftenpostens politiske redaktör har följande kommentar:
-Samtidig viser dette hvor langt ekstremistiske miljøer som støtter den Israelske høyresiden er villige til å gå. Han mener personer i det israelske miljøet i Norge også må ha visst om bløffen, dersom det stemmer at David Weiss ikke er den han har utgitt seg for å være
Detta är naturligtvis en skandal som är både bisarr och pinsam. Men det är också ett illustrativt exempel på hur proisraeliska spins faktiskt fungerar genom plantering och rundgång. I 99 fall av hundra blir det bara inte uppmärksammat på det här sättet.

Det är besvärande att "David Weiss" fått komma till tals i medier både här och där. Men i Sverige är den typen av granskande journalistik kring israelisk desinformation, som ändå kommit till i det här fallet, milt sagt sällsynt. Snarare förs de extremistiska lögnerna vidare av ledarredaktionerna. Men det bekräftar väl bara att Norge är ännu mer antisemitiskt, antar jag.


Läs artiklarna: [Aftenposten][2][3][Dagbladet][2][3][VG]

3 kommentarer:

Anonym sa...

Lol! Vilken pinsam rapport!

Men dra inte förhastade slutsatser. Det finns antijudiska stämningar i Norge. Det behöver man inte vara Einstein för att räkna ut. 14 fuckin skott från en kalle's salva mot en synagoga är väl ett tydligt exempel på detta. Visserligen var detta drygt två år sedan, men det är väl naivt att tro att det ska ha blivit bättre sedan Gaza kriget.

Röde Condoren sa...

Låt mig få komma med ett exempel som kanske skulle bli Sveriges "David Weiss"-fall.

Ursprunget till den här historien har kommit från MUF:s förra ordförande Johan Forssell som han skrivit på sin blogg på MUF:s hemsida.

Historien går i korthet ut på att Forssell besökt den israeliska ambassaden på Israels nationaldag och berättar då om att han lyssnat på föredrag om den tilltagande antijudendomen (jag vägrar säga ordet antisemit) i Sverige.

En av exemplen påstods vara att en judisk familj blivit nekad att få en bostad eftersom man fått höra att "vi vill inte ha några judar här".

Av en lustig anledning hade det inte förekommit någon rapportering om det här fallet. Men vad vet jag...Sverige påstås ju vara världens mest antijudiska land.

Anonym sa...

När det gäller nysvenska ord a la Esbati har jag med tillfredställelse tagit till mig "Fascistisering", det är nytt och fräsht...

..men att direktöversätta "backfired" till "bakfyrade" går bara inte Ali, vad är det för fel på "snedtände" ?

Vi har ett mycket rikare språk än engelskan och bör använda det..