lördag, maj 02, 2009

Bilder och ord från 1 maj

Det var en väldigt fin dag i solen, under de röda fanorna igår. Jag talade som sagt i Kinna och i Borås, och det senare talet har vänsterpartiet lagt på Youtube. Jag lägger in det nedan, för den som vill titta och lyssna.

Innan jag drog till tåget för att åka tillbaka till Oslo, hann jag också titta lite på socialdemokraternas möte. Det var glädjande att också sossarna hade en större uppslutning i år. Och det var fint och viktigt att SSU krävde en total bojkott av ockupationsmakten Israel. Leif Pagrotskys tal, som jag hörde delar av, hade också en del goda poänger. Viktigast var hans påpekande om att moderaterna inte kan skylla krisens effekter på sin partikamrat Bush; på grund av högerpolitiken drabbas Sverige hårdare än de allra flesta länder.

En allmän tanke. Här i Oslo är det självklart att LO står som huvudarrangör för 1 maj-arrangemanget – ett gemensamt för alla. I Oslo talade i år såväl statsministern, socialdemokraternas Jens Stoltenberg, som finansministern och SV-ledaren Kristin Halvorsen. En sådan ordning borde kunna vara den gällande också i Sverige. Det kräver att LO kliver fram och uppträder som en mycket nära allierad med, men inte en del av det socialdemokratiska partiet. Det stärker hela arbetarrörelsen.

Och så följer två av de många superfina foton som lagts upp på nätet.

Jöran Fagerlund har tagit det här fotot i Göteborg:Anna Wester är fotografen till den här underbara bilden från Stockholm:
[DN][DN][DN][DN][SvD][SvD][SvD][SvD][AB][AB]

10 kommentarer:

Lennart M sa...

Tokbra tal!

Anonym sa...

Finns inget att anmärka på vad gäller innehållet men du tenderar att prata lite för snabbt.

Kerstin sa...

Väl talat Ali.
Ledsen att jag för sent fick klart för mig att du skulle tala i Kinna och Borås, som är mina hemtrakter. Hade väldigt gärna kommit och lyssnat på dig. Nu blev det alltså inte så och det grämde mig, så det var väldigt trevligt att få höra, och se, ditt tal här på din blogg. Tack för det :-).

Max sa...

stiligt skägg, lite avis måste jag erkänna

Anonym sa...

Skäggvarning! Al Qaida!

Jesper Nilsson sa...

Esbati : Denna är ändå vår favorit bland pratbublorna. Vi skrev den med tanke på Annas (konstapeln på bilden) starka engagemang mot nya ATA och hennes fackliga kamp den senaste året inom Stockholmspolisen. Och ordvitsen är ett tack till Göteborg, för att det är en sån härlig röd stad.

http://motkraft.net/galleri/155/8c5e77c733eeb4f31d986c6f5599e0db.jpg

Anonym sa...

Intressant tal, Ali! Kan du inte vid tillfälle ge oss dina tankar kring omvandlingen av Sverige till ett socialistiskt/icke-kapitalistiskt land skulle gå till? Vad skulle hända med alla privatägda företag, privatägd skog, villor, bostadsrätter osv? Vad skulle folk få äga etc?

Mvh

En svensk proletär

Anonym sa...

Nu är det så att moderaternas väljare och sympatisörer finns i arbetslivet och i offentlig sektor, ganska ofta på ställen där man kan utöva en viss makt. Redan där börjar alliansens politik att verkställas, t ex bland läkare, som inte sjukskriver trots att patienten behöver det.

I övrigt tycker jag det var synd att du ägnade nästan hela ditt tal åt Gaza och Palestinier. Därmed inte sagt att det skulle vara oviktigt. Visst, Israel ska absolut ställas i skamvrån. Men, lite mer om svenska förhållanden väl? Folks vardag! Lite mer om nationella förhållanden istf internationella.

Jag stödjer också palestinier och jag är också emot Israel, men var finns svensk politik som berör mig, den lilla medborgaren här i Sverige? Inte kommer jag att rösta på Vänsterpartiet för att man fördömer Israel!

vitkor sa...

Anonym 11:16: Du glömde kanske kolla på andra delen?

Torun sa...

Fint och bra som vanligt.