fredag, maj 29, 2009

Bra (S)ignaler, ännu svaga

Helle Klein på Aftonbladets ledarsida och Nisha Besara på Dagens Arena skriver båda om att det är hög tid att reagera på det som händer i Israel – en våldsam ockupantmakt som nu leds av hämningslösa högerextremister och som är i färd med att formalisera nya delar av sin apartheidpolitik. Klein skriver bland annat:
EU skulle kunna bli en betydligt starkare påtryckare men till skillnad från hållningen gentemot den av palestinierna valda Hamas-regeringen behandlas den israeliska högerextrema regeringen med silkesvantar. Det stärker intrycket i arabvärlden att västvärlden använder sig av dubbla måttstockar.

Inom kort blir Sverige EU-ordförande. Utrikesminister Carl Bildt kan då göra skillnad. Avbryt allt militärt samarbete och ompröva handelsavtalet med Israel.
Samtidigt ser jag att S-kandidaten Ardalan Shekarabi blir påhoppad på SvD:s ledarsida för att han uttryckt kritik mot Israels massmord i Gaza och Gunnar Hökmarks stöd till det.

Det är positiva signaler från (S)-folk i kampen för fred och mot rasism. Men det återstår att se om de når fram också till Urban Ahlin & co. när de utformar den socialdemokratiska utrikespolitiken.

- - - - -

Och apropå bra grejer från kritiska socialdemokrater, så rekommenderas varmt Carl Thams lysande inlägg på DN Debatt.
De ledande partierna, Moderaterna med svanspartier, och Socialdemokraterna, utan svans i just denna fråga, har i åratal gjort sitt yttersta för att förhindra att EU-frågor politiseras och diskuteras i de allmänna valen. Det gäller särskilt de verkligt skarpa EU-frågorna, det vill säga hur stor makt EU skall ha och vilken balans som skall gälla mellan marknad, juridik och politik. Om sådana frågor kommer upp på bordet kan väljarna reagera på ett olämpligt sätt, befarar man.

Närmast genom en olyckshändelse lyckades man inte förhindra en folkomröstning i EMU-frågan. Men efter den läxan har EU-partierna med betydande och skickligt fotarbete hållit väljarna på avstånd från de centrala besluten.
Läs hela!

(Hanna Löfqvist kommenterar också)

1 kommentar:

Anonym sa...

Lille islamfascistiske demagog Ali Esbati tror han fortsatt er debattredaktør i Klassekampen.
Hvorfor fikk den lille Goebbels-klone sparken fra venstreekstremistenes Pravda ?

http://www.tv2nyhetene.no/innenriks/article2752406.ece

Ekstremislamistmiljøet er nå under avikling.