torsdag, maj 28, 2009

Vi måste våga låta bli att "ta debatten"

Jag har med en lång artikel i senaste numret av tidskriften Samtiden, som är Norges äldsta och främsta kulturtidskrift. Artikeln har rubriken ”Vi må våge å ikke ’ta debatten’”.

Klassekampen har gjort en intervju med anledning av artikeln (stort uppslagen på framsidan), och VG har också en grej på nätet.

Jag ska inte sammanfatta artikeln här, men jag pekar där på hur och varför ”debatten” om invandrare och muslimer, i sig är en bärande del av en rasistisk förskjutning i samhällslivet, och hur besattheten av att ”vi” (till exempel vi som inte gillar rasism) måste ”ta debatten” leder till att högerpopulistiska och islamofobiska premisser bekräftas och reproduceras.

En central poäng är att det finns en avgörande skillnad mellan allmänna diskussioner som förs mellan folk här och där i samhället, och det dagordningssättande offentliga samtalet. Det innebär också ett annat sorts ansvar. Ett litet avsnitt om det från artikeln:
En av de vanligste begrunnelsene for at ”vi må tørre å ta debatten”, er at det dreier seg om noe som uansett finns blant ”folk flest”. At kommentatorer, produsenter og redaktører ikke har rett til å holde den typen strømninger nede, samtidig som troll sprekker i sollys, det onde gror i mørket, og så videre. Når deltakerne i det distanserte utspills- og kommentarsjiktet holder hverandre om ryggen og sammen skifter fot, kan de dermed lande trygt i varmende liberale dyder: ytringsfrihetens demokratiske egenverdi, rasjonaliteten og folkeopplysningen. Plikten framfor alt.

Det høres trivelig ut, men er langt fra virkeligheten. I den reelt eksisterende samfunnsdebatten, er det grunnleggende skiller mellom allmenne kommentarer om muslimer sagt rundt et kjøkkenbord et sted i Norge, og liknende kommentarer presentert på ledersider, framførte i Stortingsdebatter eller repetert i stort oppslåtte kronikker. Det er de siste som er verdensbildeskapende; linjene som binder sammen prikkene, rasteret som avføder tolkningen.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Dette er noe av det beste jeg har lest. Du dissekerer "debatten".

Marcus sa...

Gäsp. Ännu ett försök av Ali att stoppa kritiken mot islam och islamism.

Den som vill läsa mer av Alis åsikter kan se det tidigare inlägget, där han rekommenderar sina läsare att orientera sig i Mahmoud Ahmadinejads valprogram inför den islamiska fascistrepubliken Irans kommande "val".

Ingen ger förtrycket och islamofascismen som allierad till extremvänstern ett tydligare ansikte för det svenska flertalet mer än Ali. Utom möjligen Mohamed Omar då.

Fortsätt så och ta konsekvenserna.

Anonym sa...

Ali, är det inte dags att blockera den här spammande sionistmuppen ovan nu?

Han behöver vård, inte uppmuntran...

Staffan sa...

Det ironiska är ju att vänstern var ute och pratade om det politiska förtrycket och den sjuka kvinnosynen i länder som Iran när sverigedemokraterna och övrigt rasistpack fortfarande la ner sitt hets-krut på svarta, "invandrare" i allmänhet, judar och bögar. Nu har man hajjat att det ger mer opinionsmässig vinst att tala tystare om sina andra fördomar och fokuera allt hat på muslimerna, tills vidare. Och då heter det att "vänstern" är i allians med "islamofascismen".

Anonym sa...

Bästa Esbati!

Efter många år i Norge slås jag över hur otroligt mycket mer harmonisk rellationen mellan minoritet och majoritet är i Norge jämført med Sverige. Du och dina gelikar underbygger bara en smygrasism som äcklar mig. Också tragiskt att läsa önskningar från dina "hangarounds" om att stoppa andra från att kommentera. Svenskare än så kan det ju inte bli. Måste ha varit jobbigt för dig att jobba i en riktig (men inte fulländad) demokrati (Norge). Tryggare hemma i svedala där eliten dikterar sanningen och den som är kritisk kan avfärdas som en dålig människa. Hilsen fra Norge David

Bjarte Møller Bjørge. sa...

Veldig bra Esbati.

Du påpeker en banalisering av den norske innvandringsdebatten, som har irritert mange av oss lenge.
Særlig påfallende er det at såkalt "intellektuelle" mediekommentatorer
og annen støy, er så blottet for kritisk refleksjon. Avisa Klassekampen har i flere år vært en av Norges fremste talerstoler for brune elementer innafor den borgerlige offentlighet: Se hvor demokratiske vi er, send oss gjerne en Ernst Röhm eller Julius Streicher!" Å stenge av karrikaturene ovenfor, er bortkastet. La dem drite seg ut.

Bra Esbati - stå på

David sa...

Beste Bjarte...
Slitsomt for deg at Norge er en demokrati... Hvis du ønsker flytte til en semidemokrati der det frie ord defineres og sensureres av venstre-eliten, da er det bare å besøke Länsstyrelsen i Sverige. Til lykke!

Bjarte Møller Bjørge. sa...

Takk til Daniel, som illustrerer mitt poeng, samt Marcus som laborerer med "Islam" og "islamisme" trygt innafor rammen av egne klisjeer.