tisdag, maj 19, 2009

Efter seger kommer storm

Jag var inte i Norge när Alexander Rybak dundrade fram till segern i Eurovision, och missade följaktligen den norska sändningen, som tycks ha varit en händelse i sig. Omedelbart efter programmet dök det upp ett stort antal Facebook-grupper som fördömer programledaren Synnøve Svabø för att ha pratat sönder showen och varit allmänt klandervärd. Ansvar utkrävs, ännu in i denna vecka. Dagbladets nöjeskommentator (som för övrigt skriver att ”som alltid, det viktigste med MGP [Melodi Grand Prix] er å slå Sverige. Og det gjorde vi til gagns. […] De ba om det: å sende en operabastard er å be om juling”) anklagar programledaren för ”munndiaré”. Norska Public service-bolaget NRK har mottagit ett rekordstort antal klagomål – närmare 1700 på två dygn, att jämföra med cirka 65 som kan räknas som positiva.

Svabø satte enligt uppgift in den norska segern i ett historiskt sammanhang:
«Skulle Alexander Rybak klare å vinne i Moskva i kveld, klarer han det Napoleon ikke klarte i 1812 og Hitler i 1941»
Hon uttryckte även glädje över att Tyskland gav Norge 10 poäng, genom frågan «Wollen sie bumsen, Helga?» (”Vill du knulla, Helga?”)

Idag är Svabø ångerfull och beklagar om det skulle vara så att hon ”förstört finalsändningen för hela det norska folket”


[Ap][Ap][Dbl][Dbl][Dbl][VG][VG]

2 kommentarer:

Erik sa...

Tragiskt med dragning mot komiskt... Med dragning åt tragiskt.

Oleg sa...

Denne komentaren i Dagbladet Oslo er på topp med 1657 anbefalinger nå.

Heia Svabø...

Svabø gjorde en ellers uinteressant og kjedelig sending ganske så morsom og interessant. Hun brakte fram ironi i en sending gjennomført av kjedsomhet, rutine og nasjonalisme.

Jeg foretrekker faktisk å høre på henne prate om sine 4 etasjers løpeturer for gå på dass, eller om at noen putta sokker i BHen, enn å høre på kjedelige programldere som såvidt prater engelsk prate om ting man ikke gir f i.

Håper Svabø fortsetter neste år, det holder det iallefall litt interessant.