fredag, maj 22, 2009

”Här dränker man algerier”

Kände du till massakern i Paris, 17:e oktober 1961? Inte? Du är nog inte ensam.

Motbilder skriver om en natt då troligen flera hundra algerier slogs och dränktes ihjäl av fransk polis. Händelsen är belagd med tung kollektiv tystnad i Frankrike.

Först 1998 erkände den franska staten att den hade ägt rum, och tillstod 40 dödsfall. När stadsfullmäktige i Paris 2001 – fyrtio år efter händelsen – satte upp en minnesplakett över offren (”de många”) så protesterade representanter för högern och polisfacket, bland annat med argumentet att det skulle visa ”acceptans för terrorism”.

Vid tillfället för massakern hette chefen för Paris-polisen Maurice Papon. Han hade infört utegångsförbud för muslimer och personligen hetsat polisstyrkor till att ”ge tillbaka tiofalt”, med referens till FLN:s befrielsekamp i Algeriet. Papon dekorerades med hederslegionen och avancerade senare bland annat till budgetminister.

På 1980-talet ställdes Papon inför rätta och fälldes så småningom för brott mot mänskligheten. Men det var för hans inblandning i deporteringen av franska judar till utrotningsläger under kriget. För massakern 1961, liksom andra övergrepp mot algerier, blev han aldrig lagförd. Ingen annan har heller ställts till svars.

Minns detta, i en tid då kolonialkrigen återupptas, tortyren legaliseras och hetsen mot muslimer blir daglig praxis i den politiska debatten.


Läs mer! Motbilder. Wikipedia. Pastey utvecklar vidare.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det är givetvis hemskt det som skett men det bleknar om det jämförs med de övergrepp som begåtts av kommunister och som stötts av Vänsterpartister.
Lars J

Hampus Eckerman sa...

Vilka i sin tur bleknar i jämförelse med de övergrepp som begåtts av kolonialmakter och som stötts av högerpartierna.

Peter Olsen sa...

Alis papegøya Hampus Eckerman lyder som en automat som har liret av seg de samme tåpligheter 1000 ganger før.
Det interessante nå i dag er hvorfor de komunistiske propagandistene Ali og Hampus vil spille ping-pong med en anonym komentator ?


Men denne komentaren selvsagt ikke vil bli publisert.

Hampus Eckerman sa...

Jahapp, nu blev alla som inte är för massakrer på oskyldiga algerier "kommunister" också.

Norrmännens tankar äro outgrundliga.

pelle sa...

Lars J - menar du alltså att fransmännens kollektivt dåliga minne av massakern beror på att det samtidigt pågick värre massakrer i andra länder? Och att förhållandena i Sovjet på 50-talet är en god anledning att blunda för alla andra mord? Din logik är onekligen juridiskt banbrytande.

Peter O - Är det inte tillåtet att starta egna bloggar i Norge som du kan skriva på? Där kan du publisere vad helst för idiotier du vill.

Erik Rune sa...

Det automatiska och irrelevanta sovjetpratet från höger har som sitt mål att få tyst på kritik. Finns ingen anledning att ta det på allvar i sak, utöver som härskarteknik då.

krigstid sa...

Det är onekligen inte särskilt smickrande för den västerländska demokratin att den bara kan försvara sig genom att säga att det var/är värre någon annanstans eller att någon annan är sämre. Kom igen, det måste finnas bättre argument för den än att Stalin var ett as.