tisdag, juni 02, 2009

Manifest Senter for samfunnsanalyse

Idag har jag börjat på ett nytt jobb.

Jag kommer att på halvtidsbasis arbeta med Manifest Senter for samfunnsanalyse (i folkmun Manifest Analyse). Vi ska sträva efter att sätta dagordningen i norsk politik genom ett kunskapsbaserat, folkligt upplysningsarbete, och vi ska dokumentera samhällsproblem, analysera orsakssamband och lansera lösningar som befrämjar deltagande, demokrati och rättvisa.

Centret är självägt, självständigt och partipolitiskt oberoende. Starten har möjliggjorts huvudsakligen genom stöd från fackföreningsrörelsen. Driftbidragen kommer inledningsvis från ett stort antal fackliga organisationer, i huvudsak lokalt, genom ett abonnemangssystem.

Vi kommer att vara tre personer som arbetar operativt. Ingrid Wergeland, sociolog och tidigare bland annat redaktör i feministiska RadiOrakel, är anställd på heltid som chef (”daglig leder”), medan alltså undertecknad, samt Magnus Marsdal – känd i Sverige främst för sin bok Frp-koden; även översatt som Högerpopulismen dissekerad – kommer att jobba halvtid som projektledare.

Det är ett spännande pionjärarbete som jag har fått privilegiet att få vara med i, på ett hörn. Progressiva krafter, inte minst arbetarrörelsens organisationer, har ett stort behov av att själva sätta dagordningen för samhällsdebatten – att själva formulera problemen; att kliva längre in på idéproduktionens stridsfält. Erfarenheterna från inte minst Sverige visar tydligt hur hårt vänstern och arbetarrörelsen kan trängas tillbaka, om man inte är uppmärksam på, och tar upp kampen mot, högerns massiva tankesmedjande och problemformuleringsinitierande.

I Norge har Civita på senare tid följt storebror Timbro tätt i spåren. Nu finns det kanske anledning för arbetarrörelsen och vänstern i Sverige att inspireras i motsatt riktning.


PS. Arbetet befinner sig fortfarande i uppstartsfasen, så det finns inte en egen hemsida. Men det kommer mera. Adressen www.manifest.no går till Förlaget Manifest, som vi alla tre sitter i redaktionen för, och som kommer att vara en närstående samarbetspartner.

6 kommentarer:

Lasses lunchblog sa...

Lysande! Oberoende... med ekonomiskt stöd från fackföreningarna... Milde tid. Men nu pratar vi om Norge.

Anton sa...

- "Självständigt".

...men

- "Stöd från fackföreningsrörelsen" och "Driftbidrag" från "fackliga organisationer"

Oh brother...

Ali Esbati sa...

Centret är alltså självständigt, inte lösrivet från verkligheten. Det är en avgörande skillnad, som är enkel att förstå för alla utom liberaler.

Anonym sa...

Lycka till med det nya jobbet Ali. Fortsätt blogga gott som tidigare.

Jonas E Eriksson sa...

Mycket glädjande att höra och verkligen helt rätt metod för progressiv kamp. Ser fram emot att ta del av ert arbete. Stort lycka till!

mrtn sa...

Gratulerer Ali! Heldig for Manifest. :-)

Og LOL til kommentaren din over.