fredag, juli 17, 2009

Islands EU-ansökan

Den dynamik som rörde om totalt i isländsk politik efter nyliberalismens kollaps på ön, förde till nyval och seger för socialdemokraterna, i koalition med vänstern. Socialdemokraterna har länge haft EU-entusiasmen som sitt signum, och valsegern har nu lett till en isländsk EU-ansökan.

Ett EU-medlemskap vore en olycka för stora delar av det isländska folket. Det skulle innebära att den isländska återhämtningen - som under alla omständigheter blir svår - måste genomföras modererad och inrutad av samma marknadsfundamentalism som ställde till med problemen, fast nu inkarnerad i ett stort politiskt-byråkratiskt maskineri.

Men, som Jonas Sjöstedt påpekar i en läsvärd kommentar:
I många svenska medier så verkar man ha utgått från att det mer eller mindre är klart att Island ska bli EU-medlem. Det har nog varit en förhastad slutsats, det är nu striden om saken börjar. Faktum är att om inte flera övertygade EU-motståndare i Alltinget hade röstat för EU-ansökan så hade det inte blivit någon.
Läs hela!


[DN][SvD][AB][Exp][Dbl]

3 kommentarer:

Preben Levin sa...

Ur askan i elden alltså.

Hade man antagit Rysslands bistånd och inte lyssnat på hoten från Washington & Bryssel hade läget varit ett annat men nu börjar det nyliberala medeltidsmörkret skönjas även för Island.

Visst bistånd mot nyliberala tvångströjor, massarbetslöshet kanonmat till västmakternas & israels kolonialkrig och total dammsugning av islands fiskerika vatten av €Us rovfiskeflotta.


Godnatt Island...

Lasses lunchblog sa...

Härligt! Nu är det snart bara Norge kvar. Eller, den sista sovjetstaten kan nog hålla sig utanför.
Och Preben, vad har Israel med detta att göra? Milde tid...

Russisk rovfiske sa...

Ali Esbatis venner i FSB er skuffet over Island som ikke stiller sine fiskeressurser til rådighet for Putin-juntan.

Ali Esbati og han venstrefascistiske venner viser en stadig klarere profil .

Ali Esbati viser nok engang at ideologisk sensur er nødvendig i alt propaganaarbeide.