måndag, september 07, 2009

Skattepolitik i det blå

Idag har Manifest senter for samfunnsanalyse kommit med en ny rapport som handlar om skatt. Rapporten tar sin utgångspunkt i Fremskrittspartiets programfästa trossats om att ”skatter og avgifter er hemmende for økonomisk vekst og utvikling”. Som bekant är det en idé som är central för hela högersidan.

Rapporten tittar på hur dessa hämningar påverkat olika länder i OECD. Norge jämförs med Storbritannien, som har lägre skatter, och USA, som har mycket lägre skatter.

Det visar sig att Norge har lägre arbetslöshet och högre produktivitet. Dessutom klarar sig Norge betydligt bättre när det gäller en rad sociala indikatorer.

Siffror från hela OECD bekräftar bilden. Norge är inte unikt i det avseendet. Länder med högre skatter klarar sig generellt lika bra eller bättre – ofta bättre – än ”ohämmade” lågskatteländer.

Rapporten resonerar också en del kring mytbildningen om skatters ”hämmande effekt”.

Läs gärna rapporten (pdf)! Den är förstås fullt relevant också för svenska förhållanden. En superkort sammanfattning här.

Uppdatering: Nu ligger också min debattartikel i Dagbladet igår på nätet.

För övrigt skriver Per WirténDagens Arena idag om jämlikhet är en central del i lösningen av sociala problem. Jämlika samhällen klarar sig bättre. För det finns det massivt med empiriska bevis. Och det är förstås en viktig anledning till att länder med högre skatter klarar sig bättre, inte sämre.

Se också Roger Mörtvik (TCO) om jämlikhet och social mobilitet.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för rapporten! Synd att detta får så lite genomslagskraft i media. Per Wirtén är för övrigt alltid bra!

//J

Anonym sa...

Intressant motbild till vår svenska tankesmedja Timbros senaste rapport om hur svenska sjukvården bör ta lärdom av Bushs sjukvårdspolitik, utifrån konstaterandet att "/m/ed bibehållet offentligt finansieringsmonopol skulle det betyda en genomsnittlig kommunalskatt på 42 procent år 2030, vilket varken är önskvärt eller möjligt". (Att det inte skulle vara önskvärt för herrarna Arfwedson och Idergard förstår jag mycket väl; på vilket sätt det inte skulle vara möjligt har jag däremot ännu inte luskat ut)

Anonym sa...

jo jo jo jo Moderater är hemska. Men ingen vill ha Ohly och Sahlin vid makten.

Anonym sa...

norge har väl en av Europas sämsta skolor ? rätta mig om jag har fel Esbati.

Ali Esbati sa...

Du har fel.

Dessutom handlar rapporten om något annat.

Anonym sa...

Bra tips!

Therborns artikel som Wirtén refererar är även läsvärd:
http://www.opendemocracy.net/article/the-killing-fields-of-inequality

Anonym sa...

Och?
Att det (kanske) finns pragmatiska/utilitaristiska argument för höga skatter är väl helt ointressant om skatter sig är moraliskt förkastliga.

Anonym sa...

Anonym 10:06. På vilket sätt är det moraliskt förkastligt att gå samman för att finanisera något via en gemensam avgift i form av skatt?

Anonym sa...

är de som förespråkar skattesänkningar idioter, undrade jag tidigare. jag läste anonym 10.06 o blev mer övertygad om att det är så.

/j

Anonym sa...

Det är förkastligt eftersom folk inte går samman utan tvingas samman.

Richard sa...

Haha, 'Anonym 11.40': Allt du gör påverkar ju andra, du är ingen ensam ö. Att verkligen förstå att vi (alla människor) är del av ett samhälle har med mognad att göra. Väx upp!

Anonym sa...

Varför tar man inte med Irland i den här jämförelsen? Skitmycket lättare för en svensktalig person utan högre studier att få arbete på Irland än i Sverige.

Ali Esbati sa...

Eeeh, Irland hade inte talat till lågskattemodellens fördel just nu, om man säger så...

[...] a recession that the International Monetary Fund says is the deepest being endured by any advanced economy. The consensus forecast by economists is for a fall of 8.4 per cent in real gross domestic product this year – maintaining the rate of decline recorded in the first quarter [...]

http://www.ft.com/cms/s/0/b83102fe-9590-11de-90e0-00144feabdc0.html?nclick_check=1