tisdag, oktober 06, 2009

Fler krigsflyktingar får stanna - i alla fall om Migrationsverket gör som det ska

Från vänsterpartiets hemsida:
Migrationsöverdomstolen avgjorde på onsdagen tre ärenden som rör frågan om vad som är väpnad konflikt i utlänningslagen. Samtliga mål gäller asylsökande från Mogadishu i Somalia. Domarna slår fast att så kallad territoriell kontroll inte ska gälla som kriterium vid bedömningar om det råder väpnad konflikt i ett område. Man underkänner därmed den tidigare mycket snäva och av den internationella folkrättsexpertisen kraftigt kritiserade tolkning man själva gjort.

- Vi har länge kämpat för att fler krigsflyktingar skall få stanna och välkomnar dessa nya beslut. Det är ett viktigt genombrott för en bredare och rimligare tolkning av begreppet väpnad konflikt och ger betydligt bättre möjligheter för asylsökande från Somalia att få stanna i Sverige. Det måste rimligtvis också innebära att personer från andra länder som Irak och Afghanistan där väpnad konflikt i bredare mening råder får bättre möjligheter att stanna. säger vänsterpartiets flyktingpolitiske talesman Kalle Larsson.

- Det är mycket viktigt att Migrationsverket nu ser att detta är en sådan "ny omständighet" att även asylsökande från andra krigszoner, som redan fått avvisningsbeslut, ges möjlighet att söka om verkställighetshinder. Det vore förstås helt orimligt om personer avvisades nu när migrationsöverdomstolen tagit sitt förnuft till fånga, säger Kalle Larsson.

1 kommentar:

Anonym sa...

Antagligen är det bara du som kämpat, för att du ska få hit dina nära ch kära så de kan leva på vad Sverige har att erbjuda. Utan att jobba, o låt kärringarna gå hemma i slöja o inte göra ett skit. Nej nu sanrt kommer sd i riksdagen...tack för mig...hej