tisdag, oktober 06, 2009

”Läsarna”

Svenska Dagbladet har gjort en undersökning bland ett representativt urval av aggressiva män med högerextrema åsikter och funnit att oppositionens satsningar är impopulära ute i stugorna.

Även på Newsmill är man missnöjd. Vi kan med andra ord komplettera den här bilden.

14 kommentarer:

Gabriel sa...

Ali,

Har du sett Aftonbladets omröstning om huruvida skatterna bör höjas?

Ställning just nu, efter flera dagar: 70 % svarar NEJ.

Scrolla ned här till Dagens Fråga, precis nedanför artikeln om "Östros budskap".

Anonym sa...

Man behöver inte vara en aggressiv man med högerextrema åsikter för att begripa att höjda skatter i världens redan hårdast beskattade land inte leder någon annan stans än rakt ner i källaren. Det kommer som vanligt i ett socialistiskt styrt land att bli minskad tillväxt, sämre välfärd, fler arbetslösa och en allmän apati över att det inte lönar sig att anstränga sig alls. Ingen jobbar bara av ideologiska skäl.

Ali Esbati sa...

@Gabriel: Fråga om vi ska ha högre skatter för att tillgodose kvalitativ och allmänt tillgänglig sjukvård, till exempel.

@Anonym: Länder med högre skatter har bättre välfärd och högre levnadsstandard. Länder med högre skatter har inte minskad tillväxt, lägre sysselsättning eller allmän apati. Detta gäller dock bara i den verkliga världen. I nationalekonomisk teori och Anders Borgs budgetkalkyler är det annorlunda.

http://www.manifestanalyse.no/documents/ManifestRapport2-2009.pdf

Gabriel sa...

"Fråga om vi ska ha högre skatter för att tillgodose kvalitativ och allmänt tillgänglig sjukvård, till exempel."

Jag har i och för sig svårt att tro att de 47 000 personer som har röstat i Aftonbladets omröstning skulle ha "lurats" av frågeställningen, eller att de inte själva skulle kunna begripa vad högre skatter kan användas till, utan att det radas upp i frågan.

Kanske anser de helt enkelt att det går att göra ett bättre jobb med de skattemiljarder som redan drivs in idag..?

Gabriel sa...

Dessutom ställdes ju Dagens Fråga ("Håller du med om att skatten behöver höjas?") i anslutning till de socialdemokratiska debattartiklarna på Aftonbladet, där de presenterade sina skäl för att höja skatten.

rosquist sa...

Om du verkligen anser att SvD's läsare i huvudsak består av aggressiva män med högerextrema åsikter, säger det mer om var du själv står, än något om SvD's läsare.

Men du kanske bara ville vara rolig. Haha.

Sen känns det lite förmätet när du kritiserar regeringen för att de baserar politiken på nationalekonomiska teorier(du verkar dessutom dra alla teorier över en kam!), vad baserar du själv dina idéer på? Magkänsla? Kanske är nationalekonomi ett fult ord i din ordbok, annars har jag lite svårt att hänga med i svängarna här.

Började följa din blogg i hopp om att få en bra bild av hur vänstern ser på dagens samhällsproblem. Men måste nog tyvärr säga att den inte har gett så mycket än.

Kraxpelax sa...

Detta var årets gladaste dag. VÄCK med borgarnas klasskamps-TERROR mot de sjuka, VÄCK med Reinfeldts förbud mot att vara långvarigt sjuk, till Gehenna med Alliansen. Man skall rösta RÖDGRÖNT, punkt.

- Peter Ingestad, Solna

Hugo sa...

Ali, landstingen vadar i pengar men är genom planekonomiskt tänkande och planering oförmögna att prestera de enklaste av sjukvårdtjänster. Lägg ner Landstingen och låt de som kan planera och sköta frågan. Allt blir till skit när politiker lägger sig i.

Micke sa...

Jag har svårt att tro att den faktiska minoritet som regeringen haft i opinionen sedan tre veckor efter valet speglar att den har majoritet för sin politik.

Jag har också svårt att tro att den faktiska majoriteti opinionen som finns för att inte sälja ut den offentliga sektorn innebär att regeringen har mandat att sälja den offentliga sektorn även om den gör det i småbitar.

Pelle sa...

Rosquist - du läser inte så noga. Ali menar inte att SvDs läsare består av aggressiva män med högerextrema åsikter, däremot är allt som oftast de som kommenterar artiklar på SvD extremister som spyr hat mot allt och alla utom de vita rika män som bör styra världen.

Nationalekonomi är en politisk ideologi förklädd till vetenskap. Lite som rasbiologi.

Anonym sa...

några som inte är aggressiva vita medelåldersmän i villa :-)

http://www.dn.se/nyheter/sverige/fler-rodgrona-tar-reinfeldts-parti-1.969670

V och S kommer att åka på storstryk nästa höst. Esbati vet om det. hans framgångar som (vald)politiker lyser med sin frånvaro.

/J

Strutsman sa...

Det är lite komiskt att bli kallad högerextrem för att man är emot vänstern. Den politiska mitten har plötsligt blivit drastiskt omdefinierad av Ali.

Oppositionens förslag är så dåliga att dom inte ens verkar tro på dom själva. Dom hoppas naturligtvis att nåt av det ska gå hem, men frågan är hur gärna dom kommer vilja genomföra politiken om dom, Gud förbjude, faktiskt skulle råka vinna.

Igelkotten Sonic sa...

Lägg ner Hugo. Han vadar i planekonomiska konspirationsteorier.

Anonym sa...

Newsmill kör idag en fräsch rubrik: Svenskar och muslimer kommer aldrig att komma överens om slöjan.

Men kan dra tre slutsatser av rubriken:

1. Muslimer är inte svenskar
2. Svenskar är inte muslimer
3. Newsmill är ett propagandaorgan för den mysliberala främlingsfientliga högern