tisdag, oktober 06, 2009

Investera Sverige ur krisen

Idag har oppositionen presenterat sina skuggbudgetar. Jag har hunnit titta lite närmare på vänsterpartiets budgetmotion – som innehåller både en omfattande och riktigt intressant analys av den nuvarande ekonomiska situation, och ett omfattande investeringsprogram för fler jobb och en modernisering av Sverige.

Rekommenderar läsning. En sammanfattning här. Motionen som pdf här. Budgetpresentation som Power Point-presentation här. Och som YouTube-video här och här.

Efter att ha tittat igenom tidnings- och tv-inslag om skuggbudgetarna kan man konstatera att den som vill veta något om vad som föreslås i dem, själv måste söka upp informationen. Den politiska journalistiken och kommentariatet har ägnat sig åt att skriva helt likadana artiklar som avhandlar dels huruvida motionerna liknar varandra, dels om skatter.

En sådan rapportering fördummar den politiska debatten. Och så utgår den ju helt och hållet från en borgerlig grundutgångspunkt, men that goes without saying.

Vi har alltså en situation med massarbetslöshet, välfärdssystem i fritt fall, ökande fattigdom, med mera. Att regeringens skatte- och arbetsmarknadspolitik bidragit till detta är uppenbart. Ändå kommer de förslag som faktiskt presenteras för att göra något åt situation helt i skuggan av

Det borde nog också vara en tankeställare för socialdemokraterna. Fastän man redan lovat bort en hel del av möjligheterna att förbättra välfärden för att framstå som ”ansvariga”, möts man ändå av märkliga rubriker som beskriver ganska begränsade skatteökningar som ”chockhöjning”. Så kommer det att vara för oppositionen så länge dagordningen sätts av högern. Anpassar man sig till det steg för steg, tappar man också steg för steg möjligheten att vända frågeställningarna och skapa entusiasm för förändring.

Men som sagt, glöm det där en stund, och läs vänsterpartiets budgetmotion.


[Expr][Expr][Expr][Expr][SvD][DN][AB][AB][AB]

3 kommentarer:

Allt om Alliansen sa...

"Investera Sverige ur krisen"? Ah, du menar "Låna Sverige ur krisen?"?

Ibland glömmer jag bort att ni rödingar alltid anklagar alla andra för det ni själva gör!

Hugo sa...

Varför inte anställa ytterligare 200 000 i offentlig onödig sektor. Det går säkert att pressa in ytterligare minst 10 000 pärmbärare i Västra Götalands Landsting. 35 000 administratörer och 22 000 sjukvårdarbetare det blir säkert jättebra investering för framtiden.

Hur korkad kan vänstern bli, finns det ingen bortre gräns för all enfald?

Tankesmedjan Det sovande folket sa...

Nej avskeda alla i offentlig sektor och låt dem bli jobbcoacher istället! Detta är den nya tillväxtbranchen med "dynamiska effekter" och konto på Cayman Islands!