lördag, november 14, 2009

Bodström-samhället

En rolig sak med diskussionen om Thomas Bodströms framtidsplaner, är att statsminister Fredrik ”borgfred” Reinfeldt är ute och kommenterar en regeringsbildning vars förutsättning är att han själv förlorar valet. Det är visserligen mycket sannolikt, men ändå.

Det första jag tänkte på var annars att Bodströms deklarerade plan torde vara omöjlig att realisera rent formellt, i alla fall vad avser riksdagsuppdraget. Man kan tycka vad man vill om det, men riksdagen är restriktiv med sabbatsår. (Ser att Lena Mellin påpekar det här). Så om inte Bodström hade tänkt att pendla, ser det mörkt ut. Inplockad i regeringen kan man däremot bli när som helst – att det skulle ske strax innan man flyttar till ett annat land torde dock vara, well, svårt. Det är skillnad mellan att vara ledamot i regeringen och ambassadör, liksom det för övrigt är skillnad mellan föräldraledighet och allmän extratrivsel under nya omständigheter med familjen. Men det kan ju räcka med att någon, till exempel på Thomas Bodströms arbetsplats, förklarar dessa saker för Thomas Bodström.

Att frågan får så pass stora proportioner är likafullt ganska talande för svensk politisk debatt just nu. Någonstans går det från att vara irriterande och ytligt, till att bli ett direkt hinder för att det ska kunna finnas ett offentligt politiskt samtal i landet, och dirigera den parlamentariska politikens utveckling mot irrelevans. Sist jag kollade har Sverige ett konstitutionellt system där det råder parlamentarism med partival, där det är statsministern som har avgörande makt över regeringens sammansättning, och där regeringen ansvarar inför riskdagen. Pre-elektoral kremlologi fördjupar inte direkt förståelsen varken för de formella turerna eller för dragkampen om politikens innehåll.

Dessutom är det väldigt allvarligt problem, när varenda beslut som innebär att människor tänker sig att bedriva politisk aktivitet på annat sätt än att uppbära ett politiskt heltidsuppdrag betecknas som att "lämna politiken".

Med detta sagt, måste man ju konstatera att Katrine Kielos text på Aftonbladets ledarsida är extremt skojigt skriven:
Det är naturligtvis bra att det även finns socialdemokratiska företrädare som ser ut som de skulle kunna skaffa sig ett jobb utanför partiet. Men detta betyder inte att en enda socialdemokratisk företrädare måste skaffa sig alla jobb som finns på en och samma gång. Nu vill bemanningsföretaget Thomas Bodström dessutom expandera till USA.
Läs hela. Ett gott skratt förbättrar sikten.


[Jonas Sjöstedt][AB][SvD][DN][Expr][Expr]

13 kommentarer:

Hultmans blogg sa...

Hej Ali! Jag kan inte annat än hålla med dig. För en gång skull. Ett gott skratt förbättrar verkligen sikten. Att Alliansen skulle förlora valet är väl föga troligt. Det inser nog även du, men du kan ju av naturliga skäl inte skriva det på din blog... Och det är ju med Katrine Kielos som med Lena Mellin; finns det någon som tar de på allvar?

Anonym sa...

Thomas Bodström kanske tror att ni kommer förlora valet och därför planerar i förväg? Vad skulle annars förklara hans mkt märkliga beteende?

Vilket intryck leverar man till väljarna när Thomas Bodström gör en sånhär sak?

Han spottar typ Sahlin i ansiktet på ett sätt som Göran Persson aldrig skulle ha tolererat.

Magnus sa...

Det är väl inte särskilt märkligt att många reagerar - inte bara Reinfeldt. Jag är vänster själv och alldeles oavsett vad man anser om Bodström, Reinfeldt och Sahlin personligen så är det åt skogen att lova bort statsrådsposter som förläningar! VIsst händer det att en toppost är mer eller mindre vikt för en viss person i förväg, men det har aldrig i modern tid i Sverige hänt att någon blivit utlovad en regeringspost så öppet - och tillpåköpet inte direkt efter valet utan "när du kommer hem från USA så utnämner vi dig".

Lena Mellin hade helt rätt i Aftis: det är uruselt och demoraliserande, det sänker statusen på en av de tyngsta statsrådsposterna eftersom den som i så fall skulle sitta in för Bodström blir en vikarie från dag ett. På vilket sätt är det positivt??

Ali Esbati sa...

Magnus,

Självklart är Bodströms resonemang, som utgår från att han på något sätt ska garanteras statsrådspost, bisarra och dryga. Jag tycker bara inte att hans exorbitalt höga tankar om den egna personen har så stor tyngd. Och att Reinfeldt ska "kräva besked" av Mona Sahlin om den saken, det är bara larvigt.

Anonym sa...

Hultman seglar upp som favvogalning på den här bloggen.

Magnus sa...

Ali, de har tyngd eftersom socialdemokratin har en viss tradition av lättsinniga tillsättningar på just den posten. Många tänker direkt Anna-Greta Leijon inför Bodströms spekulationer - en annan s-pamp (ursäkta ordet?) som gärna utgick från att hon var garanterad första platsen.

Dessutom *är* Bodström en så central person i den inre kretsen runt Sahlin att det knappast går att inte se det han säger som en nickning till henne "Ja, du har ju lovat mig den taburetten om vi vinner..."

Micke sa...

Att Alliansen skulle förlora valet är väl föga troligt. Det inser nog även du,

Dom vinner säkert valet.

Att Alliansen legat under konstant i opinionen sedan tre veckor efter valet tyder på det.

Alla vet dessutom att sedan moderaterna innan valet hävdade att arbetslösheten var 30 procent och att relevanta siffror är betydelselösa för högern vilket i praktiken kommer att innebära att alliansen vinner även om den förlorar su du har helt rätt.

Alliansen vinner valet.

lasse sa...

Så ett långt inlägg behövs av allianssyskonet för ”damage control” av ytterligare en fadäs i SAP ledningen. Alliansen får ligga i för att hänga med i svängarna. Om ja förstått det rätt så har svärmorsdrömmen Bodström fått Monas välsignelse. Om man vore i allians med SAP skulle vän av ordning kunna tycka att fördelning av mönsterposter och vem som skall ha vad skulle vänta tills valet var över och man vet hur starka de olika parterna är.

Att motståndarna gör vad de kan av vad som bjuds är inte mycket att förundra sig över, där är man lika goda kålsupare. Det är förstås ytterligare en spik i kistan för Sahlins ledarskap, lyckas man klanta till den ena skitsaken efter det andra uppstår förstås tvivel hos menigheten om kompetensen.

Man kan få intrycket av att diverse sossar hellre pratar om Mp än det egna partiet, man kan ha förståelse för det men det är ju inte bra för S opinionssiffror som med förlov sagt är katastrofala. Kommer inte ihåg hur det var när de var i opposition på 70-talet men förra gången har jag för mig att man hade urstarka opinionssiffror på uppemot 50% fram till valet, vilka sen sjönk drastiskt när folk insåg att det med radarparet Carlsson/Persson bara var högern light man fått och i många stycken långt mer ”höger” än högern själv, högern hade förmodligen aldrig kunnat föra en sådan bisarr och destruktiv åtstramningspolitk i en kraftigt uppåtgående internationell konjunktur.

Anonym sa...

Är "lasse" och "Veiron i Ottan" samma person?

Anonym sa...

"Hultman seglar upp som favvogalning på den här bloggen."

Hård konkurrens får man väl säga bland alla dessa försöksutskrivna haverister och liberalmuppar som tycks ha funnit en EKO-kammare här hos Ali....

Coco sa...

"Pre-elektoral kremlologi"

Gotta love you, ali

Mats E sa...

"exorbital"!

Det är sällan jag stöter på ord som jag inte kan numera, men det är alltid lika roligt när det händer. Om man kollar Google så verkar Ali vara först med att använda det på svenska och det var rätt svårt att hitta ens en engelsk förklaring. Substantivet "exorbitance" har synonymerna "excessive excess" och "outrageousness" i en ordlista jag hittade.

För övrigt var Katrine Kielos underbart elak.

Anonym sa...

"En rolig sak med diskussionen om Thomas Bodströms framtidsplaner, är att statsminister Fredrik ”borgfred” Reinfeldt är ute och kommenterar en regeringsbildning vars förutsättning är att han själv förlorar valet."

Ja han är nog första politikern som tar till knepet att säga vad skulle hända eller hur en regering skulle se ut om han förlorade valet. Så här skulle aldrig någon på vänstersidan göra.

Sedan är han tyligen "larvig" när han ska "kräva besked" av sin motståndare. Åter igen, formulering "kräva besked" ser inte bekant ut pga att någon vänsterpolitiker har använt den.....