torsdag, november 12, 2009

Utnämningspolitisk cirkel

Utnämningsmakten i staten tillfaller konstitutionellt huvudsakligen regeringen. Att utnämna rätt person är en viktig del av regeringens möjlighet och skyldighet att styra landet.

Det kan också i vissa fall vara så att ett öppet förfarande gör det svårt eller omöjligt att rekrytera personer som redan innehar ett ämbete i eller utanför staten.

För länge, länge sedan fanns det en svensk statsminister som försökte påtala detta förhållande. Han blev då dagligen framställd som en slags maktgalen halvdiktator av den politiska oppositionen och en närmast kompakt ledarskribent- och journalistkår.

Detta var alltså åren 2005-2006, nu försvunna i en slags historisk dimma. Så här rapporterade SVT den 15 mars 2006:
Alliansförslag om utnämning av chefer

Efter långvarig kritik mot hur regeringen tillsätter toppchefer inom statliga myndigheter förklarar nu den borgerliga alliansen hur den vill att utnämningssystemet ska se ut.

Bland kraven, som presenteras i en debattartikel i Dagens Nyheter, finns en tydlig kravprofil som ska vara offentlig. Dessutom ska tjänsterna utannonseras och en utvald chefskandidat ska kunna utfrågas i riksdagen.

Annika Qarlsson (c) säger till TT att det är ett problem när regeringen i slutna rum både bestämmer vem som ska ha jobbet och vad som ska utföras.
Några andra exempel här, här och här.

Dessa malande, smått bisarra angrepp bidrog på ett icke obetydligt sätt till att påverka bilden av Göran Perssons regering och därmed till att högern vann valet, och kunde sätta igång med härliga angrepp på arbetslösa, sjukskrivna samt nästan alla andra.

Men vad med den öppna utnämningspolitiken. Jo, hittills har det varit nästan ingenting av det. Moderata partigängare har fått toppjobb på oförklarlig grund och erfarna chefer har straffats för sin socialdemokratiska bakgrund.

Men idag kom det en proposition som fullbordar processen:
I propositionen föreslås att sekretess införs i ärenden om anställning av myndighetschefer vid förvaltningsmyndigheter som lyder omedelbart under regeringen. Sekretessen ska gälla för uppgift som lämnar eller kan bidra till upplysning om en enskild kandidats identitet, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde lider men. Regeringen ska kunna besluta om att vissa anställningsärenden inte ska omfattas av sekretess. Sekretessen ska gälla i högst tio år.

Regeringen föreslår även att uppgifter som hänför sig till urvalstester i anställningsärenden ska omfattas av sekretess, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den som uppgiften rör eller någon närstående till denne lider men. Denna sekretess ska gälla i högst 50 år.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 april 2010.
Häpp.

10 kommentarer:

David S F sa...

Justifying the secrecy of the process, Mr Reinfeldt noted that candidates do not want to put their names into the public forum until they are certain that they will get the post. He likened it to "sending the signal to the people of your country, I'm on my way to another job. On Monday I'm back again and I didn't get it but I still love you."

"Sorry, anyone who has been in politics ...knows that that's unrealistic," he added.


http://www.economist.com/blogs/charlemagne/2009/11/the_eu_top_jobs_race_should_be.cfm

Hugo sa...

Utnämningspolitiken är ett kapitel för sig. Under i stort sett hela 1900-talet har sossarna suttit med detta vapen i sina händer efter eget godtycke. Medlem i SSU eller LO, diverse kurser inom ABF eller liknande och så så den sista kröningen i Bommersvik och du var som partitrogen mogen för uppdrag i offentlighetens tjänst. Allt är bara mygel och vänskapskorruption.

Dock måste jag hålla med Ali att Alliansen fortsätter i gamla uppkörda spår. Det är ytterst partitillhörighet som räknas, inte kompetens. Detta oavsett den politiska adeln, såväl höger som vänster. Sverige är ett ruttet land när nollor enkelt tar sig fram oavstt parti. Lever vi i ett dårhus?

Kurt sa...

Även i de fall regeringen till synes har haft en öppen anställningsprocess, har det ju i efterhand visat sig att man i själva verket bara gett ETT enda namn till rekryteringsföretaget som söker rekryterar chefen.

Anonym sa...

"smått bisarra angrepp"? Det var helt rimliga angrepp och det är därför så tråkigt att de nu gör en "Animal Farm".

Simsalablunder sa...

"Det var helt rimliga angrepp"

Uppenbarligen håller inte Alliansen med anonym om det längre. Det visar de genom sina gärningar.

Simon F. sa...

"Animal Farm"? Menar du att alliansen genomfört en socialistiskt revolution, misslyckats med att bygga socialism och sedan utvecklats till en ny härskarklass som återupprättat kapitalismen?

Det är inte riktigt min bild. Men alla uppfattar vi ju verkligheten olika.

Hugo sa...

Simsaladummer, du kommer inte ifrån sakfrågan. Alliansen gör samma misstag som SAP, det är min poäng. Det är inte fråga om höger eller vänster, alla är lika korrupta inom vår politiska adel. Sko dig själv i första hand, höger som vänster.

Hugo sa...

Du simsablunder, kommentera istället den svenska utnämningspolitiken, höger som vänster. Det är aldig kompetens som räknas oavsett kön. Så är det med den saken om du vågar ta av dig dina röda glasögon om än bara för en sekund.

Simsalablunder sa...

"Det är aldig kompetens som räknas oavsett kön."

Och det kan Hugo bedöma från bakom gardinen vid köksbordet? Fan trot.

Problemet är Alliansens dubbelspel. Man går ut och säger en sak före valet 2006, därefter gör de en annan sak, stick i stäv med vad som sas före valet 2006. Det gjorde inte S. Man kan givetvis rekrytera kompetenta personer även om processen inte är öppen, men det är inte det det handlar om utan om Alliansens grova hyckleri.

Anonym sa...

Med "Animal Farm" menar jag att man beter sig annorlunda när man väl fått makten. Jag menade inte riktigt att alliansen gört allt precis som det stod i boken.

Simsalablunder - "Uppenbarligen håller inte Alliansen med anonym om det längre" Ööh, det precis det jag säger, jag håller inte med alliansen. Försök förstå att det flesta av alliansens väljare skulle hålla med dig i den här frågan, jag vet att det nog hör till ovanligheterna!