söndag, december 27, 2009

00-talet: Islamofobi, tortyr och högerpopulism

På SVT Opinion har jag försökt sammanfatta 00-talet:
Det började med ett terrorangrepp i New York. Och det klingade ut med en hetsomgärdad folkomröstning i Schweiz, med udden riktad mot en utsatt minoritet. En gäll signal om genombrott för chauvinistiskt och rasistiskt motiverad särlagstiftning.

Under tiden växte de ekonomiska klyftorna i Västvärlden. Välfärdssystem monterades ned av regeringar i regnbågens alla färger. De rika och mäktiga kapade åt sig mer pengar och makt. De fortsatte därmed att undergräva förutsättningarna för modern produktion och allmän välfärd. Och så körde de det globala finansiella systemet i väggen. Och använde vanligt folk som krockkudde.

De där två trådarna är sammantvinnade genom 00-talet. Intimt och olycksbådande. Det utgör delar av en och samma utvecklingstendens.
Läs gärna hela!

14 kommentarer:

Andrey sa...

Väldigt välskriven.

Anonym sa...

Bra jobbat Esbati!

mrtn sa...

Fin artikkel, Ali!

Magnus Bredelius sa...

Stark artikel, och ganska tunhgobbad för oss som inte håller med dig;-) Du får ta det som en komplimang. Bästa hälsningar/ Magnus

Malcolm sa...

Vi måste öka ifrågasättandet av islam, och stimulera till kritiskt avståndstagande och fördömande av sharia och annan islamisk fascism.

No pasarán!

Ingenstans bör islamisk fascism tillåtas utöva inflytande på vårt samhälle eller på våra medmänniskor. Straffen för islamistisk propaganda (hets mot folkgrupper, antisemitism, nihilism rasism, herravälde) måste höjas radikalt.

Reclaima debatten. Stoppa den islamiska fascismen!

Gott Nytt År 2010.

Anonym sa...

Malcom, vi måste också sluta använda crack i kaffet.

Muggebigge sa...

Vi måste öka ifrågasättandet av Malcolm, och stimulera till kritiskt avståndstagande och fördömande av honom och annan knäppgökisk fascism.

Vid Teutates!

Ingenstans bör Malcolms fascism tillåtas utöva inflytande på vårt samhälle eller på våra medmänniskor. Straffen för Malcolms propaganda (hets mot folkgrupper, islamofobi, nihilism rasism, herravälde) måste höjas radikalt.

Reclaima debatten. Stoppa den malcolmska fascismen!

Gott Nytt År 2010.

antifa sa...

Vi måste öka ifrågasättandet av den fascistiska grenen av judendomen,sionismen och stimulera till kritiskt avståndstagande och fördömande av Halakha och annan judisk fascism.

No pasarán!

Ingenstans bör judisk fascism tillåtas utöva inflytande på vårt samhälle eller på våra medmänniskor. Straffen för sionistisk propaganda (hets mot folkgrupper, organhandel, nihilism rasism, herravälde) måste höjas radikalt.

Reclaima debatten. Stoppa den sionistiska fascismen!

Gott Nytt År 2010.

Wonder Warthog sa...

Vi måste ifrågasätta momsen på dill!

Bra artikel Ali!

Anonym sa...

Keep up the good work mot nyfacsisterna Sabuni, Jensen, Erixon, Wendal, Leijonberg och Wilders!

mohammed ali sa...

Anonym Keep up the good work mot nyfacsisterna Ali Esbati och hans teokratiske Iran

Rasmus D sa...

@mohammed ali skämtar du?

Siv Jensen är rasist (kallas för Nordens svar på Thatcher)

Nyamko Sabuni är en blekare kopia av Ayaan Hirsi

Philip Wendahl är islamofob, sionist och har kallats Sveriges Pim Fortöjn

Dick Erixon är Bushhöger och Israelvän.

Vem är facsist här? Dom eller Ali?

Skärp dig för fan.

Stolt sionist och israelvän sa...

Eh, att vara israelvän är att vara humanist, demokrat och förespråka mångkultur. I Israel finns inga minaretförbud, och i Israel sitter muslimer i både Högsta Domstolen (som domare) och i regeringen.

Att vara palestinavän är att stödja en patriarkalisk regim i Ramallah sm inte erkänner ursprungsfolkets rätt till sitt hemland, att i TV, radio skolor och moskéer spy ut rasistisk propaganda samt att motsätta sig kampen mot den palestinsk-islamiska fascismen i frmen av Hamas (en antisemitisk terrorrörelse som strävar efter folkmord).

Jag är stolt sionist och israelvän, och värnar därmed också om rättigheter för araberna till en egen stat i fred vid sidan om Israel.

Det är mer än en "palestinavän" kan säga. De är bara emot.

Också stolt sionist och Israelvän sa...

Att vara israelvän är att vara humanist, demokrat och önska att araber ska bombas ihjäl med vit fosfor och klusterbomber. Det är att förespråka mångkultur som inte tillåter giftermål mellan judar och icke-judar.

Därför stödjer vi den israeliska rätten att humanitetens och medmänsklighetens namn fördriva palestinier, riva deras hus och skjuta deras barn. Sådant glädjer en stolt israelvän.

Att vara palestinavän är att vilja ha ett hemland utan ockupationssoldater. Det är patriarkaliskt och vidrigt. Rätten till ett land där ens barn inte skjuts till döds och bosättningarna breder ut sig är rasistisk propaganda.

Jag är stolt sionist och israelvän och värnar därmed också om rättigheterna för araberna att fördrivas från sin mark och skapa en egen stat på Grönland eller någonstans där vi slipper se de skäggiga aporna.

Det är mer än en "palestinavän" kan säga. De är bara emot ockupation.