onsdag, december 16, 2009

3 +1 texter att läsa

Alltför ont om tid, alltför mycket som händer. De senaste dagarnas dramatik i klimatförhandlingarna har kommenterats insiktsfullt av många. Detsamma gäller den danska polisens hårda repressiva takter, underlättade av en fundamentalt rättsosäker lag med udden riktad mot politisk aktivitet: den så kallade lømmelpakken. Jag har twitter-tipsat om en del. Några kommer här också.

1. Elin Grelsson har skrivit ned några vittnesmål från folk som blev slumpmässigt gripna utan att ha begått något brott:
Siri fick sitta på marken i flera timmar och blev så kall att hon inte kunde stå upp. Hon fick så småningom en panikattack och hade turen att kunna åka med en ambulans, andra människor i liknande situationer hade inte samma tur. Folk svimmade, kräktes, låg i sina egna spyor och kissade på sig då de förvägrades gå på toa. En kille låg avsvimmad i en timme innan han fick hjälp. Stämningen var mycket obehaglig och de som ställde sig upp för att de inte klarade av att sitta ner trycktes brutalt ner igen. Viktoria och Olof fick stanna bakbundna på den iskalla trottoaren i mycket obekväma ställningar under mer än 4 timmar och Olof transporterades därefter till häktet (som en av poliserna kallade "Danmarks Guantanamo") där han tvingades sitta i samma outhärdliga ställning i ytterligare flera timmar, fortfarande utan mat, vatten eller tillgång till toalett.
Läs!

2. Isobel Hadley-Kamptz frågar sig utifrån en ärligt liberal utgångspunkt hur det kunde bli så här – och undrar vem som nu litar på polisen.

3. Petter Larsson
skriver i Sydsvenskan om ”den rädda demokratin” och dess brutalitet – i ett grannland.

- - - - -

När jag håller på och tipsar, vill jag uppmana alla att läsa Roya Hakimnias utmärkta artikel på SVT Debatt om mediernas roll i reproduktion av den strukturella rasismen: ”Medierna stirrar sig blinda på SD
[D]et finns en exotism kring Sverigedemokraterna som fyller en viktig roll: kolla där är rasisterna. Därför tog Fredrik Malm från folkpartiet chansen och debatterade mot Jimmie Åkesson. Det är inte en slump att det retoriskt mest rasistiska etablerade partiet skyndade sig för att ställa upp mot Sverigedemokraterna.
Läs!

2 kommentarer:

Petra sa...

Är Roya med i Vänsterpartiet?

Lite mycket "strukturer" och "maktperspektiv" i hennes artikel. Och så attacken mot en av Sveriges största antirasistiska aktivister, Fredrik Malm (FP).

Anonym sa...

Väldigt välskrivet och problematiken som tas upp är något som inte fått tillräckligt med utrymme i media. Naturligtvis är det märkligt att en folkpartist tar debatten med Åkesson och saken blir inte bättre av att varken han eller andra politiker vet hur man ska debattera mot detta populistiska parti.

Fler skolade journalister, statsvetare och människor med kunskaper om dessa företeelser (Kitimwba Sabuni, Masoud Kamali, Ylva Brune, Oivvio Polite mm) måste komma till tals i program som debatt, för att den nuvarande diskursen är oerhörd högerinriktad. Alltså att rasism återfinns på individnivå, och inte genomsyrar samhället som patriarkalism mm

ps grym blogg..keep up the work