torsdag, januari 21, 2010

Arena.

Jag har egentligen velat, men inte hunnit ge mig in i diskussionen om tidskriften Arena, som sattes igång med ett lite kantigt med icke desto mindre intressant inlägg av Daniel Suhonen och Dan Josefsson, och som fortsatt med bland annat två artiklar på Aftonbladets kultursida. Och tur var väl det, för idag har Flammans Aron Etzler skrivit en helt lysande text som bara måste läsas och begrundas. Titeln sammanfattar saken gott: Arena duger inte för 2010-talet.
Det beror inte på att Arena haft fel då och då – det går ju inte att undgå om man är politiskt aktiv. Problemet med Arena är att de i princip aldrig haft rätt. Arena har sällan fattat grejen, oavsett vad grejen är. Grunden ligger i tidskriftens reflex att oavsett vilket hot som dykt upp i verkligheten hitta grundfelet hos vänstern, och då framförallt socialdemokratin själv.
Läs hela!

10 kommentarer:

Anonym sa...

bra!

Simsalablunder sa...

"En tankesmedja som under hela sin existens är mer ogillad av den egna sidan än av motståndarna får sägas ha misslyckats."

Ja jävlar.

Marcus Johansson sa...

Hej!

Ja, det är bra om vänstern kan mobilisera igen och vinna tillbaka mark som förlorats...
Men varför ska idé debatten bara handla om ett perspektiv (klassperspektivet)?
Varför inte ta ett helhetsgrepp och ta med genus, etnictiets, och amkt analyser med på resan också.
Då kanske fler än bara några kan bli delaktiga....

Martin sa...

Marcus,

Det är en bra poäng. Problemet med Arena, i mitt tycke, är att de saknar ett klassperspektiv.

Ett annat problem är att de håller fast vid en syn på "vänstern" som klasskampare som motarbetar progressiv politik i de frågor du tog upp. Jag har sett ytterst, ytterst lite av den vänstern. Den kanske var livskraftig en gång i tiden men inte idag (om du frågar mig). Eftersom Arena håller fast vid den bilden kan de bygga sin verksamhet på kritik av denna "vänster" istället för vår verkliga motståndare, kapitalismen och dess förespråkare.

När vi är nere i en djup kris och har en borglig regering är det tänkbart att frågor om genus, etnicitet och makt behöver knytas till en kritisk analys av ekonomin. Det borde väl ändå vara ett viktigt ideologiskt projekt för en progressiv vänster? Men Arena värjer sig för det och då får de tåla kritik.

Marcus Johansson sa...

Martin!

Ja, det kanske är som du säger, man jag skulle vilja ha ett konkret exempel när Arena använder osaklig kritik av vänstern...

Martin sa...

Devrim Mavi från Dagens Arenas ledare 09-04-27

"Längtan efter att vara radikal och låta radikal är stor hos många vänstermänniskor. Dessutom förenar sig delar av den europeiska vänstern med islamister i det antiimperialistiska projektet - det vill säga USA-hatet - och kring Israel-Palestina konflikten"

Sakligt? Inte om du frågar mig. Men där har du ditt exempel.

Marcus Johansson sa...

Martin:
Du får jättegärna komma med fler exempel, för jag tror jag kan se logiken i hennes ledare.

Att längtan efter att vara radikal bland vänstern är stor, är väl egentligen inget konstigt utalande i sig. En vänsterpolitik måste väl sträva efter att vara radikal?!

Lars Wilhelmsson kan väl anses vara en "vänster människa" i Sverige som är förenad med islamisterna i hatet mot Israel. Det finns fler...
I och för sig måste man väl få kritisera Israel, (det landet beter sig mycket märkligt) men det får inte gå över i antisemitism.

Hatet mot USA är väl inte heller kontroversiellt att påstå vara en beståndsdel av vänstern.

Bara för att detta existerar inom "Vänstern" behöver det ju inte betyda att hela vänstern är antiamrikaner och antisemiter. Men ser man något som bör lyftas fram, måste man väl göra det också??

Anonym sa...

Marcus,
uppenbarligen hänger du inte med i svängarna vad gäller Wilhelmsson.
Han (och för den delen även Mohammed Omar) har de senaste åren definitivt strukit sig själv från vänsterns universalistiska Israelkritik (mot ockupationen, rasismen i det israeliska samhället, behandlingen av palestinier, imperialismen) och övergått till konspirationsteorier om judar och religiöst/etniskt baserat trams.
Det är att gå över till extremhögerns världsbild - och helt korrekt har vänstern vänt dessa herrar ryggen.

Kan du inte ägna lite energi åt de verkliga salongsrasisterna såsom Sandelin, Gudmundson, Erixon i stället för att fortsätta jaga spöken?

//ett försök att för miljontefemtielfte gången i vänlig ton bemöta samma sidospår som Per Gahrton fått göra sedan 1970-talet

Marcus Johansson sa...

Anonym:

Ok, det var kanske onödigt att nämna honom som exempel...

Men om man läser på forum på levande historias beskrivning av antisemitism så finns det ett stycke om vänstern som kanske kan vara intressant...

Om det finns antisemitism inom vänstern så är det väl ingen bra ide att gömma det under mattan och säga att de är högern som är de verkliga rasisterna.

Tycker Alexander Bard skrev en intressat artikel på newsmill igår, han tar dock i lite väl mycket tycker jag.
Det var inte bara sossarna som var bruna i kanten på den tiden...

Tror hur som helst att lite av de tankegodset lever kvar i samhället forfarande.

Hampus Eckerman sa...

Forum för Levande Historia har den fanatiskt israeldyrkande Henrik Bachner som "expert". Vad han säger om "antisemitism" kommer alltid vara irrelevant. Särskilt som alla oberoende undersöknignar visar att antisemitismen ökar ju längre högerut man går.

Alexander Bard? Han som sjöng hyllningslåtar för apartheid? Pffft. Men han har en bra argumentation, de som är rasister inom folkpartiet kan stanna kvar i partiet. De som är rasister inom socialdemokraterna måste byta parti.