tisdag, februari 16, 2010

LO satsar

LO ska satsa 4,5 miljoner på att utveckla Dagens Arena. Det är bra, och gänget runt Dagens Arena är att gratulera. Dagens Arena har – i viss kontrast till tidskriften Arena – spelat en vitaliserande roll för vänsterns närvaro i det dagliga offentliga samtalet. En daglig ledarsida på nätet är en bra idé och har här också förverkligats på ett bra sätt. Men friska pengar och gott hantverk kan Dagens Arena bli mer av en nätportal.

Samtidigt kan man inte låta bli att undra hur fortsättningen blir. Att ta strid om problemformuleringsinitiativet och ändra medielandskapet kräver mycket mer tid och pengar än en nätsatsning. Och att förlora kostar – som vi alla kunnat bevittna de senaste decennierna – arbetarrörelsen väsentligt mer än några hundra miljoner.

Inom den fackliga rörelsen tycks det fortfarande finnas en panisk rädsla för att ges sig in i finansiering av papperstidningsprojekt. Det är synd. För visst är det så att papperstidningen tappar terräng – men det betyder varken att dess roll är helt ersatt av andra medier, eller att det för alltid är kört för sådana projekt.

Idag kom upplagetalen för norska tidningar 2009. Tidningen Klassekampen, som utkommer sex dagar i veckan är den dagstidning som ökar mest av alla dagstidningar. Tidningen har nu ökat sin upplaga tio år i rad. Klassekampen är en gammal partitidning för maoistiska AKP(ml). Men idag är den partipolitiskt oberoende och fungerar som en bred vänstertidning – som läses av fler än dem som anser sig tillhöra vänstersidan. Avgörande för tidningens utveckling har, förutom denna självständighet, varit att bland annat Fagforbundet – motsvarigheten till svenska Kommunal – har gått in som ägare.

Det är naturligtvis svårare att starta en tidning än att förändra den. Men Klassekampen visar att det går att driva en tidning med politiska ambitioner och hemvist till vänster.

Jag säger inte att LO till sist måste landa på en sådan lösning. Men det vore illa om gamla låsningar inte bröts upp nu när man så småningom – bättre sent än aldrig – börjar första att kampen om medierna är en exceptionellt viktig del av positioneringsstriden i den ständigt pågående klasskampen.


Relaterat:
- Samtal på Socialistiskt forum 2009 om arbetarrörelsen, medierna och makten över tanken
- Ledare av Aron Etzler om Arena-fejden

10 kommentarer:

Micke sa...

Det kan inte vara nåt större problem att ta över "problemformuleringsinitivet" för högern har lyckats skrapa ihop lika stor tjatkvot på 4 år som vänstern gjort under 60.

Hugo sa...

Förutom kultursidorna som alltid dominerats av examinerade elever från "kommunisthögskolan".

Igelkotten Sonic sa...

Ja, de där jävla kommunisterna på Expressen är vidriga. Dilsa Demirbag-Sten och Björn Wiman! Inte en dag går utan att de förespråkar Gulags!

Wonder Warthog sa...

Hugo, nu beskyller du folk för att sympatisera med ideologier dom kanske inte kan stå för. Som Sonic skriver; Vad skulle du tro att Dilsa och för all det fd kommunisten men numer hardcorekatoliken Skytte säger om sådana påhopp? Ta en kopp kaffe innan du skriver så slipper du skriva i affekt!

Anonym sa...

kan vi inte tillämpa jämlikhetsanden på grekland? please?

Anonym sa...

Vadå, f.d kommunisten Skytte? Han är ren stalinist! Varje dag vill han förbjuda alla partierna utom kommunistpartiet moderaterna. De är kommunister allihopa. ALLIHOPA!

Lyssna på Hugo. Han vet.

Mohyeldeen sa...

Islamofobi markedsføringsorganet Klassekampen är en gammal partitidning för maoistiska AKP(ml). Men idag är den partipolitiskt oberoende och fungerar som en tidning som kjemper mot Store-Satan og lille-satan .

Al-Klassekampen er utviklet til flankestøtte for hardcoreislamistene , takk og lov .


http://www.dagbladet.no/2010/02/17/nyheter/innenriks/politikk/muslimer/ekstremisme/10440329/

Det rødgrønne elsker ekstrem-islam som motvekt mot Amerikanske og Jødisk dominerte medier .

Den farlige Gulag Venstrepolitiker Abid Q. Raja gir rødgrønn innvandringspolitikk skylden for muslimsk ekstremisme.

Er ikke dette en indikasjon vi sosialister bør gi full støtte til Hamas ,Hizbollah og det progressive regimet i Iran som beskytter landet mot Gucci og Rolex-pøbelens herjinger ?

Vennlig ventresosialistisk hilsen fra Norge

Anonym sa...

Rent ekonomiskt Ali hur skall papperstidningar konkurrera med gratis nyheter från Internet?

Nuförtiden med hjälp av en inbyggd kamera i mobiltelefonen kan vem som helst bli en wallraffande journalist.

Vårtsvinet Ahmadinejad sa...

Den farlige Gulag Venstrepolitiker Abid Q. Raja ,Gucci og Rolex-pøbelens herjinger i Iran .

Låt ditt rike komma.
Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen.
Ge oss idag det bröd vi behöver.
Och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss.Och utsätt oss inte för prövning,utan rädda oss från det onda.

Galen Norrman sa...

Guleböj, virkligt og Fleksnes i Iran.

Aldrig mera näcken
spela mer i silverbäcken