onsdag, april 14, 2010

Två om sjukförsäkringar, myter och fakta

1. Läs Åke Thörns artikel «Sjukfrånvaro, vetenskap och värderingar» i Läkartidningen! Den tar upp några av de märkliga användningarna av felaktiga siffror och påståenden i debatten om sjukförsäkringarna.
Även på andra sätt har ingreppen i sjukförsäkringen motiverats som nödvändiga utifrån neutral vetenskaplig kunskap. De har framställts som berättigade på grund av omsorg om de sjukskrivnas hälsa, bland annat med hänvisning till en svensk forskargrupp som sägs ha visat att sjukskrivning i sig orsakar depression, försämrad livskvalitet och svåra smärttillstånd [8]. Detta stämmer inte.

Forskargruppen har där­emot publicerat flera välgjorda studier som tyder på ett stort behov av rehabilitering bland långtidssjukskrivna och att lämpliga rehabiliteringsinsatser kan vara framgångsrika [9]. Det finns i studierna inte något som helst vetenskapligt stöd för att sjukskrivning i sig orsakar ohälsa. Det finns det inte heller i andra vetenskapliga studier.
Läs hela! (Där står alltså referenserna)

Och apropå felaktig användning av fakta. Denna genomgång av en chat med socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson är häpnadsväckande. Hon beläggs med grova felaktigheter i sju av sina sju svar på frågor från allmänheten.

3 kommentarer:

Johan Walan sa...

Nu hann du före, Ali. Bra inlägg. Jag har skrivit om samma på min blogg, för två minuter sedan, http://johanwalan.blogspot.com/2010/04/sjukforsakringsdebatten-jag-tror-att.html. Och jag har försökt att peta ett litet hål på den uppblåsta Hanne Kjöller samtidigt.

Olov Ö sa...

En annan som har bra kolla på regeringens misslyckade (eller lyckade?) förändringar av socialförsäkringen är TCO:s Kjell Rautio.

http://www.utredarna.nu/kjellrautio/

Fredrik sa...

Men det är som vanligt. Jag blir tokig... Skolpolitiken som FP vurmar för, ej grundad på någon forskning, utan endast Björklunds avision mot "flumskolan" vad fan det nu är. Straffpolitiken: Reinfeldt sa i en interjuv med Goullio inför förra valet, då Janne påtalade att all forskning säger att ökade straff inte leder till rehabilitering, utan att de kriminella kommer längre från samhället. Reinis: jag tycker att alla verkar tycka sådan strunt... Vetenskap, nej. Populism, absolut.