[Den här texten är publicerad på norska i Klassekampen i dag]
Två tyska högerpolitiker föreslog nyligen att Grekland för att ta sig ur sin kris skulle sälja några öar. Pressen följde upp med att be grekerna skärpa sig och se till Tyskland, där man ”går upp tidigt och arbetar hela dagen”. Över hela Europa har vi matats med ungefär detta: Grekiska arbetare måste förstå att de inte kan slappa sig igenom arbetsdagarna och sedan gå i supertidig pension för att dricka och prata bort hårt arbetande nord- och västeuropéers pengar på soliga tavernor.
Men OECDs statistik över genomsnittligt antal arbetade timmar per person och år visar att greker inte bara arbetar mer än tyskar och norrmän, utan faktiskt mest av alla i Europa – hela 2152 timmar per år, mot 1430 för tyskar och 1422 för norrmän.
Den faktiska pensionsåldern i Grekland är 60,9 år för kvinnor och 62,4 år för män – högre än för tyska män. Greker lever färre år efter pension än många andra européer, som fransmän, finnar – och tyskar.
Grekland har förvisso – i likhet med USA och Storbritannien – haft stora budgetunderskott. De offentliga utgifterna är i förhållande till BNP lägre än i många andra länder. Man har dock haft ett intäktsproblem. Den svarta sektorn är stor – kanske störst i EU. Stenrika redarfamiljer har dragit in skattefria miljarder på offshore-verksamhet. Skatteförmåner har gött samhällets toppskikt. Den grekiska överklassen omvandlar nu sina obeskattade bankmedel till massvis av dyra fastigheter utomlands.
Grekisk ekonomi som helhet pressas av att euron är anpassad till tysk export. Tysk industri –där arbetarna haft en mycket låg reallöneutveckling – pumpar ut varor till andra europeiska länder, som inte har kunnat anpassa sina handelsvillkor genom en egen valuta och vars inhemska produktion har utkonkurrerats av importen.
Nu har den grekiska staten hamnat i betalningsproblem. Finansflocken kräver högre räntor på statsskulden. EU och IMF har trätt in med ett ”räddningspaket” med vidhängande villkor. Statliga bolag ska säljas på rea, avregleringar på arbetsmarknaden, anställningsstopp och lönesänkningar i offentlig sektor, behovsprövad arbetslöshetsersättning, försämrade pensionsvillkor.
Detta är inte villkor som ska göra att Greklands ekonomi kommer på fötter. De är istället anpassade till värnandet av samma intressen som drivit fram – och levt gott på – uppblåsta finansiella tillgångar. De miljardgarantier som skramlats ihop ger bankerna utrymme att växla tillgångar som inte motsvarar verkliga värden, mot tillgångar som gör det. Det görs genom att en växande del av frukten av grekiskt arbete den närmaste tiden inte ska garantera välfärden för grekiska löntagare och pensionärer, utan tyska, franska och grekiska bankpapper som i utgångspunkten har varit ihåliga. Det är en gigantisk överföring av makt och resurser. Därför jublar börserna.
I IMF:s rapport om överenskommelsen med Grekland beräknas arbetslösheten öka till runt 14 procent och hålla sig där de närmaste 5 åren. Även med de antaganden som IMF själv gör om effekterna av ett genomfört åtstramningsprogram, beräknas skulden öka från dagens 115 procent av BNP till 150 procent 2013. Med svagare tillväxt eller med deflationstendenser blir det 160 respektive 176 procent. Sådana scenarion är mer sannolika på grund av de gigantiska nedskärningarna och på grund av att Grekland sitter fast i Europeiska centralbankens grepp.
Det betyder alltså att Grekland blir fattigare, samtidigt som den grekiska staten kommer att kunna möta samma finansiella problem som idag, men i större skala, om några år, eventuellt ännu tidigare.
Som vanligt har stora delar av ekonomkåren klivit fram för att förklara allt detta vara nödvändigt. Det är lika förutsägbart och lika mystifierande som ordinering av Ave Maria mot synd. Chefsekonomen i First Securities, Harald Magnus Andreassen, sa till Klassekampen nyligen: ”Innstrammingene som kommer [i Hellas] er helt nødvendige. Selv under kommunismen kunne man ikke bruke mer enn det man produserte”. Det är möjligt. Men under finanskapitalismen går det uppenbarligen alldeles utmärkt en god stund. Det är den ordningen Europas politiska och ekonomiska eliter nu skriver regler för att bevara, och det är vad grekiska fackföreningar protesterar mot. Vi bör heja på de senare.
- - - - - UPPDATERING - - - - -
PS1. På indregard.no kan man se grafer över några av siffrorna som nämns, plus ytterligare kommentarer.
PS2. Idag skriver John Pilger på samma tema. Mycket bra för det mesta, men inte det märkliga påståendet att "most greeks are employed by the state". Anställning i offentlig sektor i Grekland uppgår till cirka 15%.
onsdag, maj 19, 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
36 kommentarer:
Hur föreslår du att Grekland löser sina problem? Att omvärlden lånar ut pengar till dem för låga räntor och låtsas som att allting är ok?
Måste säga att detta var en bra analys. Jag hade länge saknat en sådan röst som belyser lite andra delar av detta problem. Lösningen för Greklands ekonomiska kris kan inte endast vara stora nedskärningar i offentliga sektorn, de som är rikare bör också vara med och betala, känns det som
Precis som Alis nye boss Mona som tror på Euron så tror man även nere på kontinenten på den magiska Euron, i dag tar Trichet det första spadtaget på ett nytt kontor för Eurobossarna i ECB, en imponerande skapelse som planeras kosta något under €850.000.000, nästan en miljard. Det känns bra att det trots kriser och elände finns pengar till viktiga saker.
Det blir en pompös skapelse som inte står någon av Guds pampiga boningar i Europa efter, en viktig symbol för de som tror kan jag tänka mig.
Jo man tror och om ECB får som de vill tänker man inte tillåta någon att inte följa sitt avtal med EU, vi kan läsa i ECBs senaste rapport,
ECB: Convergence Report - May 2010
"Report examines nine countries: Bulgaria, the Czech Republic, Estonia, Latvia, Lithuania, Hungary, Poland, Romania and Sweden. All nine countries are committed by the Treaty1 to adopt the euro, which implies that they must strive to fulfil all the convergence criteria. "
Vi har ju gjort nästan allt som ECB kräver, det enda som fattas är att vi deltager i ERM i två år. Att vi inte redan sedan länge har detta valutamissfoster här i landet kan vi tacka Calle Bildt för som lovade oss en folkomröstning och förstås att vi använder oss av kryphålet att det är frivilligt att ansluta till ERM. Eurobossarna är inte nöjda med oss, de tycker att vi "must strive to fulfil" alla kriterierna.
Om nu EU skulle ändra på det här med frivilligheten att ansluta sig till ERM, kommer då våra makthavare att fortsätt respektera folkets vilja och vi lämnar EU? det torde vara den enda rimliga konsekvensen om EU sätter press på oss att vi måste ansluta oss till ERM och Euron och uppfylla vårt avtal. De troende lär väl göra allt som står idenas makt för att köra över folket och V skulle sälja sina bara för att få var med i en rödgrön regering?
De enda "spadtag" som kommer att tas är att Tyskland kommer att dra sig ur €uron och återinföra Marken vilket kommer att leda till att luften går ur fascistunionen som så småningom därefter upplöses.
Smått kaotiska förhållanden kommer givetvis att uppstå så här 15 år efter att Sverige gav upp sin självständighet och makt att stifta egna lagar, men hellre ett sådant med bibehållna strukturer från frihetstiden än ett rent helvete, Fascistunionen är död Hurra!
Fantastiskt bra skrivet!
Hej Ali,
Bra skrivit som vanligt.Alla vet ju att det är inte
vanliga greker som har skapat ett sådant eknomisk läge som man har i Grekland.Då frågar man vem skulle betalar den här krisen?Krisen borde betalas av de som har skapat den dvs stora företag och finansvalparna.Om världen lånar inte ut pengar till de vanliga greker.EMU och IMF lånar(läs:betalar) till de som kommer att tvätta EURO:s smutsiga ansikte.Men de kommer att misslyckas.Seger åt kämpade greksa arbetarna.masood
Jag tror på en revolution och att allt kastas över ända. Storkapitalet skall stoppas. Socialisera rubbet i Grekland och gör som världens framgångsrikaste land Kuba. 15 Euro per månad i solidaritetens namn, det är grejer det, och när pengarna tar slut, sparka 25% av alla statsanställda.
Köp sen in lite gamla 50-tal bilar från Kuba för nödvändiga transporter. Klimatsmart!
Lätt som en plätt.
Hugo
Bra inlägg, även om jag saknade något om att de grekiska politikernas ansvar för det hela...
Det jag däremot väldigt gärna skulle se är några rader om vilka realistiska alternativ att ta små steg emot som finns i dagsläget?
Hugos skarpa inlägg satte hela vänstern på pottan igen. Attans också.
Väldigt intressant. Kan du länka till de sidor där du hämtat dina fakta om grekernas arbetstid och pensionsålder?
De där siffrorna över antal arbetade timmar per person är lika sanningsenliga som Greklands gamla budgetsiffror. Jobbar betydlig mer än amerikanare, skojar du eller!! Har du varit i USA och Grekland? Vad håller OECD på med.....
The Heresy Of The Greeks Offers Hope
By John Pilger
When Russia was subjected to similar “shock therapy” in the 1990s, life expectancy nosedived.
I’ve never really worried about the consequences on mortality of an economic recession, because I don’t buy into The Lancet’s arguments that it was the reduction in Russian social spending in 1998 that contributed to the mortality wave of 1999-2002, since the increasing affordability of, and consumption of, alcohol was by far the more convincing factor. (Also, in industrialized states, recessions tend to correlate with falls in mortality rates). On the other hand, hard recessions – especially ones which result in reduced public spending on social welfare – usually are associated with substantial reductions in fertility. In this post I’m going to take a look at how valid these observations and theories are in light of the recent economic crisis in Eastern Europe.
Ali,
Vore toppen om du kunde lägga in länkar till den OECD-statistik du nämner. Tack!
Jag har lagt upp till ett annat ställe där du ser statistiken grafiskt framställd.
Annars kan du se statistiken själv här (ta fram Average hours worked)
http://stats.oecd.org/Index.aspx?DatasetCode=PDYGTH
Labour force exit kan du bla. hitta här:
http://dx.doi.org/10.1787/550222773834
hahaha
grekerna jobbar mycket! jora enligt statistiken jobbar du när du är på jobbet. men om du är på jobbet, lyfter lön och inte producerar någonting (självklarhet i den grekiska förvaltningen eftersom de har fler anställda än kontor/arbetstillfällen) då kanske det liknar sedelpressekonomi.
skrattretande att skylla greklands fuksekonomi på nyliberalismen.
töntigt!
jora. tudeh-partiet kan än.
Rassehögern - immun mot fakta sedan 1848.
Anatoly Karlin sa...
"When Russia was subjected to similar “shock therapy” in the 1990s, life expectancy nosedived."
Så är det i den nyliberala nyfeodalismen, är du inte lönsam har du inget existensberättigande. Det är en av de stora skillnaderna mot när vi hade feodalism förra gången, på den tiden hade människor en gudagiven rätt att existera om än det var begränsat till den klass du föddes in i.
Man kan även notera de baltiska nyliberal mönsterstaterna där unga människor inte anser att mirakelekonomins hemort är en plats för barn att växa upp. De unga som har förutsättningar planera i stället för hur de ska kunna fly den nyliberala mirakelekonomin. Inte heller är där en anstormning av immigranter till de nyliberala mönsterstaterna.
“Meanwhile the consequences of this strong recession in Latvia – more and more Latvians are leaving in search of work elsewhere, while fewer and fewer young people feel confident enough to have children (see chart below) – will leave a long scar, which will be hard to heal, and which make the long term future and sustainability of the country even more uncertain.”
Chart
Pilger:
"I don’t buy into The Lancet’s arguments that it was the reduction in Russian social spending in 1998 that contributed to the mortality wave of 1999-2002,"
Om man skär ner på sjukvård, eller som nu i lettland stänger ner stora delar av sjukvården, kommer folk att dö av sådant som i mer civiliserade inte anses som livshotande. En av orsakerna till hög dödlighet i u-lander.
Jovisst kan man kalla alla som säger emot eller problmatiserar för rassar, höger eller liberaler, men Greklands underskott blir knappast mindre för det.
Ytterligare ett
diagram
Som ytterligare kan hjälpa till att hyfsa bilden av den propaganda som pågår mot grekerna.
I wonder what they will do with the new building
Vad vill Vilse på Värnhem/Anders ha sagt?
Att Anonyms 11:36 fm kommentar "Har du varit i USA och Grekland?" är av sådan tyngd att den bör tas på allvar eller att Anonym 4:09 em inlägg är djuplodande och problematiserande?
Simsa,........du är allt bra duktig du!!!!!
Hugo
Ali, Alldeles bortsett från att det givetvis inte är det arbetande (eller icke arbetande) grekiska folket som har orsakat den grekiska finansiella krisen, så är det synd att du använder statistik på ett sätt som den inte är avsedd för. Så här står det i en kommentar till statistiken på den webbplats du hänvisar till:
The data are intended for comparisons of trends over time; they are unsuitable for comparisons of the level of average annual hours of work for a given year, because of differences in their sources.
Man kan alltså inte använda siffrorna till att jämföra olika länder samma år utan bara samma land olika år. Och det kan väl vem som helst räkna ut som funderar över hur siffrorna har räknats ut. I Sverige har vi t ex massor av människor, främst kvinnor, som arbetar deltid och på så sätt bidrar stort till BNP. Deras bidrag drar dock ner siffran för hur mycket vi har arbetat per år i genomsnitt. De grekiska kvinnorna har lägre förvärvsfrekvens än de svenska, men de människor som inte ingår i arbetskraften drar inte ner genomsnittet. Och vips, så har vi en siffra över arbetade timmar som är högre för Grekland än för Sverige. Det är inte likt dig att använda källor så felaktigt. Skärpning, alltså, för dina analyser är generellt de bästa man kan hitta på svenska idag
Torsten
Faktumet är att ett land kan inte göra sin välfärd beroende av att utlänningar lånar pengar till den år ut, år in. Till slut kommmer fråga ställas: hur hållbart är detta? Du kriserar att EU/IMF lånar ut pengar till Grekland med vilkor. Men vad anser du de borde ha gjort, lånat ut vilkorlöst?! Grekland måste ju få balans i sin budget, att föreslå något annat är att fly verklighet. De pengar Grekland nu får från EU/IMF gör att det inte behöver justera sin budget till balans GENAST, men under ett par år. Det kommer ändå vara mycket svårt men utan det lånet hade läget varit helt deperat. För övrigt så kan du vara säker på att när Grekland väl fått sin budget i balans då kommer de omstrukturera sina lån, då har de bättre incitament att göra det. "Därför jublar börserna", nja, det gick över när folk fattade vad det egentligen var frågan om........
Hej Torsten,
Tack för dina synpunkter. Jag tycker dock att de skjuter lite vid sidan.
Jag är medveten om att det alltid finns problem med internationell statistik och att vissa storheter är svårare att jämföra än andra. Dock är det i det här fallet inget som omkullkastar poängen. Det handlade i just det stycket om myten om grekers ”lathet” på och efter jobbet. Jag påstår därmed inte att greker är ”flitigast” i en lika oprecis vändning. Det är helt enkelt inte en rimlig utgångspunkt för diskussionen att påstå att krisen beror på att greker är generellt lata eller har ohållbart generösa pensionsordningar.
När det gäller antal arbetade timmar så är det naturligtvis helt rätt det du skriver om deltider och förvärvsfrekvens (i mitt första utkast stod dessutom preciseringen ”av de som arbetar” med, men det blev för petigt i löpande text och rök i kortningen). Men återigen: jag påstår ju inte att det är ett tecken på en god ekonomisk utveckling att de greker som arbetar, arbetar många timmar. Det är tvärtom en generell situation i länder med relativt låg produktivitet i framför allt industrin. Det är tyskar och svenskar gott förunnat att kunna ta ut en del av den produktivitetsutvecklingen i färre arbetade timmar! Och ja, det är också en mycket stor fördel för arbetsmarknaden i nordiska länder att man med välfärdsordningar av olika slag har kunnat bidra till att många kvinnor kommer in på arbetsmarknaden – och det innebär i sin tur både frivillig och ofrivillig deltid (distinktionen är givetvis i hög utsträckning socialt konstruerad, men det är en annan fråga) medan långt fler kvinnor står helt utanför arbetsmarknaden i ett land som Grekland. Men det är ju inte heller poängen att hylla den grekiska arbetsmarknaden, utan peka på att man måste se efter de riktiga faktorerna, om man vill förstå den här krisen.
Det tycker jag faktiskt framgår av texten.
Mvh
Ali
Kritiken från vänster är som vanligt att det är en fördelningsfråga, d v s att de rika och finanskapitalet skall stå för notan. Det är att göra det mycket enkelt för sig. Hela EU-zonen har underskott och har spenderat för mycket på sina välfärdssystem. Notan skickas till kommande generationer.
Hela EMU är ett skämt och Euron ett politiskt betingat projekt drivet av maktgalna politiker. Grekland skulle inte varit med från början, men prestige är viktigare och på den vägen är det också med stödpaketet.
Detta är bara början på haveriet för Euron och kanske i slutändan hela Unionen.
Det demokratiska underskottet är gigantiskt, betänk bara alla vändor med Lissabonfördraget och folkomröstningar innan det drevs igenom med tvång.
EU har nu en president och utrikesminister som knappt en kotte känner namnet på i folkdjupen. Själv har jag glömt namnet u-minister o minns bara Rumpnissen.
En lös federation med de grundläggande fyra rättigheterna (fri rörlighet av personer, kapital, varor o tjänster) är det som gäller om projektet skall komma på fötter igen. Men så blir det nog tyvärr inte.
Hugo
Kanske jag skall tillägga varför allt gick snett med EU. Det var särintressen.
Först med franska galna bönder och nuvarande byråkratiska jordbruksstöd som tar 45% av EUs budget.
Tjänstedirektivet blev en fingertutt. Facken satte stopp och där sitter vi nu på vår lilla självgoda halvö och ser alla segla förbi oss. Det blir tufft framöver, den saken är då klar.
30 timmars arbetsvecka bidrar till vår framgång,......heller?
Hugo
Jo man tycker att det borde vara självklart att ett land ska var mycket försiktig med att skuldsätta sig i utländsk valuta, någon annans valuta. Det kan förstås behövas för att kunna modernisera ett land, ett typ exempel kan vara Sverige som tog mycket stora lån i utlandet för att bygga järnväg i landet. Sådana lån tar man för att de resurser man behöver kommer från utlandet. Ibland måste man ta risker för att kunna vinna något. Att som EU, IMF och enligt nyliberala Washington consensus modellen använda utländsk valuta för att aktivera inhemska resurser är naturligtvis förödande. Vilket också empirin visar om och om igen.
USA förstår detta och lånar aldrig i annat än sin egen valuta som man själv tillverkar ur tomma intet. Man frågar sig när utvecklingen ska komma så långt att även ekonomer utan för USA förstår detta i hur riskfyllt det kan vara att sätta sig i skuld i någon annans valuta.
Den stora skillnaden mellan USA, UK och Grekland är att med Grekland finns en real risk att de måste ställa in betalningarna. Hur Storbritanniens skuldsammansättning ser ut vet jag inte men de behöver i princip aldrig ställa in betalningarna när det gäller skulder i sin egen valuta. USA lånar aldrig annat än sin egen valuta, slantar som de själva tillverkat och kan när som helst tillverka nya för att uppfylla sina förpliktelser mot kreditorer. Denna möjlighet saknar Grekland. Förvisso kan världen tappa förtroendet för dollarn men det är en helt annan fråga. Iofs har även USA en frivillig självpåtagen begränsning att man ska låna på marknaden, dvs endast banker kan precis som här få tillgång till nytillverkade slantar, när de så behöver som när deras egen trix med olika hävstänger att öka volymen på egenhand kraschar. Om det skulle bli problem med detta kommer man förstås att avskaffa detta eller gå omvägen över "marknaden" mer symboliskt.
Man kan se i diagramet att Irland, Portugal och Spanien avviker markant från Grekland och Italien i sin skulduppbyggnad, förutom att de totalt sett är mer skuldsatta. De har betydligt högre andel skuld hos hushållen och företagssektorn.
Men som på så många andra ställen är det nog bara en tidsfråga innan Spaniens, Portugals etc. privata skuldberg lyftes över på den offentliga balansräkningen. Det borde vara ett ganska riskfritt spekulationsobjekt. Man kan förstås tycka att den privata sektorn får stå för sitt men det blir en fråga om att bedöma hur det påverkar helheten, det är inte mindre förödande att ha en privat sektor i ekonomisk kris än en offentlig troligen snarare tvärt om.
Även Ingves var orolig för de svenska hushållens skuldsättning som är ca 76% relativt BNP. Företagsektorn har 55%. Alltså de svenska hushållen är skuldsättning är på samma nivå som Spanien etc.
Teckentydaren,....jo du har rätt,..och vad det i slutändan är fråga om är att på förhand teckna in framtida inkomster som vi nu vet är osäkra.
Därför och varför denna lånecirkus. Bondförnuftet säger spendera inte mer än det du har i inkomster, vare sig på mikro- eller makronivå.
Gamla generationen konsumerade minimalt på kredit. Sparande var en dygd men är inte så längre och dessutom straffbeskattat med förmögenhetsskatt om VP får som de vill.
Hugo
just en extra tjusig millning från ljugarbänken Newsmill, blivande klassiker...
http://www.newsmill.se/artikel/2010/02/16/att-r-sta-demokratiskt-r-att-r-sta-medvetet#comment-176522
www.newsmill.se
börjar allt mer likna "döda politikers sällskap", Klars Eklund berättar om hur dålig Palmes politik var, Natan Shachar fantiserar ihop historier om vad Gunnar Sträng, Per-Albin Hanson m.fl. skulle ha tyckt om Mona Sahlins ledning av S, Anders Björck dillar om vad dagens moserater har att lära av Arvid Lindman.
Men visst är det rätt,...Sveriges förfall inleddes av Erlander (som satt som ordförande i en kommite som mätte skallar på folk 30-40 tal, d v s det rasbiologiska förflutna som alla håller tyst om) och fullbordades av Palme med den våldsamma expansionen av offentlig sektor med början 70-tal.
Grundlagen urholkades med uppenbarhetsrekvisitet 1973 så politiker kunde styra o ställa som de ville och där står vi nu som byfånar 40 år efter.
Palme är Sveriges i särklass mest överskattade politiker. Överklassosse med tydliga maktambitioner. Arrogant o styv i korken var han också.
Hugo
man kan inte förstå Greklands specifika situation utan att ta hänsyn till den grekiska statens ineffektivitet och dess sätt att fungera. Om man inte tar hänsyn till detta specifika faktum missar man en stor del av poängen. Greklands skuld och återbetalningsproblem har till stor del orsakats av många års korrupta administration med sina många förgreningar. Dessutom har Grekland varken samma geopolitiska läge eller samma förutsättningar som Argentina och därför anser jag att det inte är säkert att resultaten kommer att vara de samma.Och jag kan skriva under på att Greker jobbar mer än andra europeer. Bortsett från den oficiella statistiken (som ju inte alltid är tillförligtlig eftersom det inte riktigt finns en politiskt oberoende statistisk centralbyrå), kan man uppleva det här överallt. Folk jobbar generellt mer för sjukt lite pengar utan övertidsersättningar, ofta utan fackliga rättigheter och utan fast anställning. Jag anser dock att den svenska vänstern gör Grekland en björntjänst genom att generellt skrika och gapa om tysklands skuld och EU-eliten och inte först och främst uppmana och uppmuntra sina grekiska kamrater att hjälpa till med att kämpa för en trovärdig offentlig sektor, för mindre skattefusk och korruption på alla nivåer (från fackföreningar till privata företag), hårdare arbetsrätt, mer statliga investeringar, för mindre nationalism, för tyngre beskattning av kyrkan osv. Sedan måste man också fråga sig vad man menar med vänstern här, eftersom den är både väldigt splittrad och en del ut av den i alla fall verkar ha extremt märkliga åsikter om saker och ting. Jag utvecklar gärna någonting om någon skulle vara intresserad av det.
PS. Det kan nämnas i sammanhanget att Grekland tog emot väldigt mycket pengar under de föregångna decennierna av EU för att bygga ut infrastruktur, öppna företag och att merparten av de resurserna omvandlades till lyxvillor, lyxbilar och investeringar i aktiemarknaden. Om man har fått för sig att Grekland var en folkrepublik innan EU kom och förstörde, tycker jag att den personen är ganska fel ute.
/Dimitris
Tack för detta! Likriktningen i media är som vanligt närmast grotesk. Eller skrattretande, beroende på hur man väljer att se på saken. Så dominerar ju också tyckar-sidor allt mer över faktiska "nyheter".
"Greece is hated for the same reason Yugoslavia had to be physically destroyed behind a pretence of protecting the people of Kosovo. Most Greeks are employed by the state, and the young and the unions comprise a popular alliance that has not been pacified; the colonels’ tanks on the campus of Athens University remain a political spectre. Such resistance is anathema to Europe’s central bankers and regarded as an obstruction to German capital’s need to capture markets in the aftermath of Germany’s troubled reunification."
http://www.johnpilger.com/page.asp?partid=576
thank you
eleni
Skicka en kommentar