lördag, maj 22, 2010

I historiens rondell

Göran Hägglund vill (med viss hjälp av Expressens Niklas Svensson) "göra Vilks till en valfråga". Att kristdemokraterna vill syssla med idioti i valet är i sig inget nytt. Men det här utspelet hör till en serie kristdemokratiska försök att mejsla fram en högerpopulistisk profil enligt europeiskt mönster och i den processen ändra fokalpunkter och tonläge i den allmänna debatten. Jag skrev om bland annat detta i min 00-talskrönika vid årsskiftet:
[K]ristdemokraterna har plockat upp andra delar av det högerpopulistiska framgångsreceptet: att gira undan från ekonomisk-politisk debatt genom att iscensätta sig som kulturellt antietablissemang. Partiledaren Göran Hägglund har gått till angrepp mot det som tydligen förpestar vardagen för breda folklager, nämligen "svårartade performance-vrål".

Det är förstås inte troligt att Hägglund själv ska lyckas bli en framgångsrik högerpopulistisk ledarfigur som Danmarks Pia Kjærsgaard, eller norska Fremskrittspartiets Siv Jensen, som nyligen var på charmoffensiv i Sverige och hyllades som en nordisk Thatcher av bloggare och skribenter vilka envisas med att kalla sig liberaler. Men hans instinkter, skärpta av pressen ner mot fyraprocentsspärren, säger mycket om vartåt man ska blicka om man vill se borgerlighetens vandringsbana när 00-talet går mot sitt slut.
Här.

Kristoffer Housset, Lars Ohlys pressekreterare, svarar för övrigt lysande tycker jag:
- Om man deltar i den här debatten är man också del av Lars Vilks konstverk. Och det kanske vi inte vill bidra till...
Precis. Vi måste våga låta bli att "ta debatten" - alltså vägra bidra till att viktiga sociala debatter trängs ut medan islamofobisk hets normaliseras under genomfalska stridsrop om yttrandefrihet.

4 kommentarer:

alandalus sa...

Intressant med tanke på att Kristdemokraterna (KDU) för några år sedan polisanmälde konstverket Snövik och verklighetens vansinne för hets mot folkgrupp.

Hur går detta ihop med Hägglunds uttalande att "det får aldrig någonsin förekomma en reservation när det handlar om yttrandefrihet och tryckfrihet"?

Santiago sa...

Det verkar som om Lars Vilks visat att yttrandefriheten verkligen är hotad i det här landet. Snart kommer det väl att bli förbjudet enligt lag att uttala sig kritiskt om Lars Vilks konstverk.

Det verkar i alla fall vara vad Paulina Neuding och Johan Lundberg vill. Man får ju det intrycket när man läser deras artikel på DN debatt

André sa...

andalus - Jag gillar när folk spontant minns såna saker, tack för at du friskade upp mitt minne! :)

Micke sa...

Jag tycker att stora delar av högerns reaktion och krav på inskränkande av paret Feilers användande av sin yttrande och konstnärliga frihet på Historiska museet samt vidhängande mordförsök på en museitjänsteman för några år sedan bör läggas högst upp på på vågen tills den balanserar noll.

Först då går det att ta ställning till Vilks ur yttrandefrihetsperspektiv om kravet ställs från höger.

Inte förr.