lördag, augusti 21, 2010

Konkurrens om vad?

Jag har skrivit ledare i senaste numret av ETC Stockholm. Jag blir märkligt och felaktigt titulerad där – skriver inte artikeln som ekonom i norsk tankesmedja och har inte varit V-riksdagsman. Men hur som helst:
Men konkurrensen handlar i verkligheten inte om brukarna, utan om upphandling från kommuner och landsting – vilkas ekonomier pressas av sänkta eller frysta skatter. Prispressen som gör att upphandlingar kan vinnas går ut över kvaliteten och personalen. De långa listor med skandaler runt vårdbolag – listor som hade varit längre om inte många kände sig tystade av osäkra anställningsvillkor – vittnar om detta.

I ett välfärdssamhälle ska den som är i den närmast definitionsmässigt utsatta situation det innebär att behöva vård eller äldreomsorg, kunna förvänta sig det bästa samhället kan erbjuda – inte en klämkäck uppmaning att bli aktiv kund.
Läs gärna hela.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Planhushållning är som det är och oftast med negativ produktivitet som inom landstingen som överbefolkas av pärmbärare o byråkrater.

Östtyskland är förebilden, detta storslagna land med sina Trabanter byggda av masonit med en stinkande miljövänlig 2-takts mopedmotor. Väntetiden var 5 år för detta supermonster till bil.

Företag statligt ägda hade 2-3 gånger fler anställda än i väst och kvaliteten var oftast skit, ibland medioker men aldrig bra och alla var lika jämlikt fattiga.
Fast det gick att muta med lite västtyska DM vid förhandlingar och inköp. Eller rättare sagt det var allmän kutym. Jag vet, jag var där innan muren föll.

Så mycket för den genomruttna kommunismen. Ett hyckleri och misslyckande av Guds Nåde.

Hugo

Simsalablunder sa...

Man läser planhushållning och inser direkt att Hugo trollar.
Vad bra det är att man kan scrolla.