fredag, augusti 27, 2010

Rödgrön uppgörelse om Afghanistan

Nu finns en rödgrön uppgörelse om den militära svenska närvaron i Afghanistan. Det är en bra uppgörelse, som säger att trupperna ska börja dras tillbaka direkt i början av 2011 vid en rödgrön valseger, och att tillbakadragandet ska vara avslutat under första halvan av 2013. Det är ett välkommet besked, som förhåller sig till verkligheten: angreppet mot Afghanistan har lett till en mångsidig katastrof, och den svenska truppen fungerar de facto som stöd till en USA-ledd ockupation. Fler och fler regeringar börjar inse att det är dags att dra sig ur, och Sverige, som tack och lov inte är med i Nato, borde naturligtvis vara snabbast ute.

Hur som helst, via twitter följer jag Carl Bildts reaktion på uppgörelsen, och här är två citat, från Ulf Kristoffersons rapportering :
"Länder som drar sig ur är inte länder man lyssnar på"
"Den anti-amerikanska impulsen finns i rätt stor omfattning i vänsterpartiet"
Det är så erbarmligt svag argumentation att man baxnar. Kriget i Afghanistan är det längsta USA har deltagit i. Det har pågått i nio år. Man är inte nödvändigtvis ”impulsiv” om man förhåller sig till resultatet av dessa nio år. Och med Bildts förståelse av ”anti-amerikansk” – alltså kritisk mot USA:s utrikespolitik – tycks åkomman vara rätt vanlig för att inte säga helt dominerande utanför vänsterpartiets också, bland annat i hela världen, inklusive stora portioner i USA.

Mer substans – och grund till oro – är det i det första citatet. Carl Bildt är ledsen och kinkig för att han (åtminstone som svensk utrikesminister) ska tvingas ut ur den de stora grabbarnas krets som stirrar ned på kartor och diskuterar geopolitik utan att nämnvärt låta sig störas av verkligheten på marken. Den militära makt som USA besitter utövar en stark dragningskraft på maktens män. Det är ett mycket dåligt skäl för att fortsätta den militära insatsen i Afghanistan, men ett desto bättre skäl för att rösta bort bombhögern från regeringsmakten i Sverige.

11 kommentarer:

martin sa...

Första citatet vittnar om att Bildt tog "you are either with us or against us" till hjärtat.

Att någon lyssnar på en är inget egenvärde, särskilt om de bara lyssnar på ja-sägare.

Anonym sa...

Man kan inte annat än garva åt de rödgröna vilsna tomtenissarna. Efter Monas totalhaveri i gårdagens utfrågning om utrikespolitiken kommer dagen efter ett panikartat utspel om Afghanistan.
Man slår sig för pannan. Helst medvetslös så man platsar in i umgänget.

Hugo

Andreas sa...

En fråga som aldrig blir riktigt besvarad av de rödgröna är; Vad händer i Afganistan om alla skull dra sig ur? Hur skulle situationen i Afganistan förändras om det inte fanns några soldater kvar?

Anonym sa...

Hur kan du i samma inlägg skriva: "Det är så erbarmligt svag argumentation att man baxnar."

Följt av: "Carl Bildt är ledsen och kinkig [...]"

Föregå med gott exempel istället. Jag tror inte du vinner några röster med din nuvarande taktik.

Simsalablunder sa...

En fråga som aldrig besvaras av Alliansen är; Vad händer i Afghanistan om soldaterna är kvar på obestämd tid? Hur skulle situationen i Afghanistan förändras om det fanns soldater kvar på obestämd tid?

Ali Esbati sa...

@Anonym 3:08

http://www.youtube.com/watch?v=sjDPWP5GKQA

petter sa...

Det är ju för satan inte en "bra" uppgörelse. Det måste väl finnas nån måtta på sossefjäskeriet även i valtider. Skriv att det är en dålig uppgörelse men ändå ett steg i rätt riktning. För så är det.

Anonym sa...

Hugo: "Man slår sig för pannan. Helst medvetslös så man platsar in i umgänget."

Ekar det?? ;-)

Anonym sa...

Det vare sig ekar, pannbenet är dessvärre för storvulet för att vara mottagligt för billig retorik.
Mona torska på utrikespolitiken så där sitter dom med kommunisten Ohly i sitt knä.
Det är många sossar som hatar denna oheliga allians med kommunister av Ohlys sort. Glöm inte det.

Bättre han klipper kuponger på tågen i fortsättningen, det klarar han kanske fortsatt av ......kanske.

Hugo

Anonym sa...

Ano 9.22, visst ekar det intill hjärnpropp. Och så är det med vänstern o USA.
FN, vadå......?..... där sitter Iran som så innerligt försvarar medborgerliga rättigheter i folkrättens namn och tokvänstern tycker det är ok. Jävla dumma dårar.

Hugo

Anonym sa...

Bildt må vara en arrogant jävel, men lyckas ÄNDÅ vara mer trovärdig än både Esbati och Ohly.

Nio år = längsta USA deltagit i? har (V) REDAN glömt Vietnam?

FN-insatsen på Balkan övergick till insats med FN mandat under NATO-ledning (KFOR). Där kan vi avveckla i dag, något som vi påbörjade 1992. Lite tålamod kan vi väl ha i fredsarbetet?

Eller förlåt, att undvika allt samarbete med USA eller NATO är förstås helt överordnat fredsarbete och bistånd till de som har det värre i världen...

/Erik