söndag, september 12, 2010

Vad hände i duellen mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt?

Mona Sahlin fetvann.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Gjorde hon? Det missade jag

Jessica Christoffersen sa...

Kan inte annat än att hålla med. Jag var orolig först men hon var grym, cool och övertygande.

Stefan sa...

Håller med om att Mona Sahlin gjorde bra ifrån sig, men det är också tydligt att hon och Reinfeldt har så¨rt att få till en ordentlig tändning: de *passar* helt enkelt inte varandra på ett sätt som lyckas ladda debatten så som t ex Palme - Bohman eller Bildt - Feldt gjorde.

Men Sahlin är naturligtvis underskattad av tidningarna. Om valresultatet skulle komma i närheten av Synovates senaste sonderingar (50% eller mer för alliansen, 40-42 för oppositionen) så vore folket lobotomerat. Vilket det självklart inte är. Gallupinstituten komer att få ta sig en rejäl funderare över sina metoder - en del av dem jobbar t ex enbart via webben och viktar dessutom mot hur folk uppger sig ha röstat förra gången, två felkällor som båda tenderar att blåsa upp regeringens siffror: opinionsforskare är väl mdvetna om att människor gärna retuscherar sina minnen till att de var på den sida som vann senast.

Man kan också fråga sig om Piratpartiets väljare, med deras misstro just mot att bli utfrågade och positionsbestämda av någon instans som vet vilka de är som individer, alltid svarar att de tänker rösta PP. Jag misstänker att många av dem skulle säga något helt annat på pin kiv om de blir uppringda av Sifo eller Temo. PP kan fortfarande leverera en betydande skräll. Och det kan s, v och mp också.

Anonym sa...

Haha, det var det roligaste jag har läst sedan jag fick den obligatoriska fredagsfräckisen på mejlen i fredags.

Anonym sa...

ali(ce) i underlandet

Johan sa...

Jag såg inte duellen men drog också den slutsatsen efter den kompakta tystnad som råder om debatten i borgarmedia.

Anonym sa...

Undrar vad media och folk har emot Mona? Hon kommer leda Sverige väl, med mp och v. Tror på vinst för de rödgröna, trots en uppgivenhet hos många.
Hon var säker och vek inte en tum. Rheinfeldt stakade sig och visste inte vad han pratade om.

Ella sa...

reinfeldt är och kommer alltid vara överskattad, han är dock bra på att ljuga. snart faller hans mask (förhoppningsvis) och då blir det inte kul för de nya moderaterna.

nu har jag kryssat dig ali!

bästa hälsningar,
ella

Aron sa...

vi kanske såg olika debatter. men seriöst, haha. många satt säkert som på nålar för att se vem du tyckte vann! dagisjournalistik, tur att Du inte är på newsmill längre.

Anonym sa...

Mona hade klart bästa budskapet!

Alfons sa...

OCh vem vill va på newsmill? ärligt talat aron.

Tobias Dahl sa...

Stefan! Om många felaktigt uppger att de röstade alliansen i förra valet, så kommer opinionsinstituten tro att de råkat få ett urval med oproportioneligt många borgare - och således vikta n e r alliansens siffror. Tvärtom mot vad du tror, alltså.

Men frågan är om viktning på det sättet görs så mycket längre - instituten fick sig en ordentlig tankeställare 2002 när de visade sig att denna viktning fått dem att systematiskt underskatta SAP:s stöd.

För så är det: människor tenderar nog, snarare än att hävda att man var på den vinnande sidan senast, att hävda att man är konsistent i sin politiska övertygelse. Således var det nog många som är SIFO ringde 2002 svarade att man röstat s även 98, trots att man då egentligen röstat v. Minnet är bra, men kort, som det heter.