På ännu ett område utmärker sig Sverige alltså som ”föregångsland” i tillbakarullningen av sociala framsteg. Här är det dock inte regeringen Reinfeldt som anför. Försämringarna är istället resultatet av en ”bred samsyn”.Läs gärna!
torsdag, november 25, 2010
Vi behöver en ny ATP-strid
Jag har skrivit ledare i veckans nummer av Flamman:
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
12 kommentarer:
Frågan löses väldigt enkelt. Låt exempelvis en byggjobbare få pension i paritet med vad han betalat in i avgifter under ett långt arbetsliv. Han klarar sig utmärkt om det inte vore så att den "goda" staten lade sig i.
Du anonyme: Jag pensionssparade i ett försäkringsbolag, och det visade sig att försäkringsbolaget tog så höga avgifter för sin administration av det att sparkapitalet gick back. Så jag tog ut pengarna och betalade studieskulderna istället.
Anledningen till att det är bättre med ett statligt system är att administrationskostnaderna blir försumbara. Jämför vårt sjukförsäkringssystem med USAs. Halva kostnaden.
Ali: Vore inte det här något för vänsterpartiet att ta tag i? Eller hoppas dom fortfarande på att få dela taburetter med socialdemokraterna?
Varför inte låta folk få sina pensionspengar rätt i näven varje månad så får de själva bestämma hur de skall förvalta dem.
Varför inte låta folk få sina pensionspengar rätt i näven varje månad så får de själva bestämma hur de skall förvalta dem.
------------------------------
Därför att det i slutändan bara är din husse som gör affär på ekvationen och vi kan inte låta din kärlek till husse styra våra liv.
Om vänstern tycker att det som händer är dåligt så finns det starka skäl till att tro att utvecklingen är på väg åt det mer rättvisa hållet, dvs man får vad man förtjänar.
Tyvärr har vi här i landet och i många andra länder som anfäktade av den nyliberala idiotin skött arvet som ärvdes på sådant sätt att vi ger kommande generationer sämre förutsättningar att klara kommande försörjningsbörda. Att man nu också institutionellt konstruerat ett system som ger låga pensioner är inte mycket annat att vänta av en vänster som numer hyllar förnöjsamhetsidealet hos populasen, naturligtvis inte för sig själva. I täten på första maj tågen går rörelsepotentater med direktörslöner och dito fallskärmar och skanderar Internationalen. Det är tragiskt men tyvärr den värld vi lever i.
Det har t.o.m. gått så långt i intellektuell degenerering att folk som borde begripa bättre på fullt allvar tror att offentligt sk sparande dvs åtstramande av dagens ekonomi skulle gynna framtida generation. Som sagt ytterligt tragiskt med en sådan dumhet hos folk som är och aspirerar på att bli makthavare här i landet. De som ska föreställa våra intellektuella ältar den framtida försörjningsbördan rörande det finansiella utan att ta upp det allra alvarligaste hotet mot denna, ungdomsarbetslösheten speciellt och även arbetslösheten generellt som minskar vår produktiva potential.
Det enda som kan säkra framtida försörjning är vilka reala resurser som finns då, det enda vi kan göra idag är att se till att samhället är så produktivt som möjligt att lämna över det till kommande generationer. Inga finansiella resurser i världen kan trolla fram reala resurser som inte finns, det är lika befängt som att tro att man kan trolla fram reala resurser som inte finns genom att trycka pengar.
Förstår folk att framtida pensioner är en överenskommelse/kontrakt med framtida aktiva generationer i många fall människor som inte ens är födda idag. Det är de som ska producera den konsumtion som pensionären behöver då.
Pensionären: jag har ett kontrakt som ger mig rätt till så här mycket av din produktion.
den framtida aktive: något sådant kontrakt känner jag inte till?
Pensionären: jag skrev detta kontrakt med dig innan du var född.
den framtida aktive: no shit Shelock, kryp till baks in i din pappkartong.
Att lägga detta gemensamma åtagande på de finansiella marknaderna är befängt då de inte agerar för att maximera vår produktiva potential. Nu när det är mer som betalas in än som betalas ut gödslar det de finansiella marknaderna, när det blir mer som kommer att tas ut än som kommer in kommer dessa marknader att falla som en sten.
Nej av rättvisan blir det inget. Det politiska slöddret har redan kört landet i botten. Stor stat,....liten människa och på den vägen är det. Nya Moderater eller sossar vad är skillnaden? Diskussionen blir aningen löjlig.
Om man överlåter den politiska butiken till de politiska proffsen är detta exakt vad man kan förvänta.
Tyvärr är detta vad det svenska folket har gjort de senate tretti åren. Pysslat med sitt eget och hoppats på att proffspolitikerna ska sköta det gemensamma. Och så har det gått som det har gått.
Att det gick åt rätt håll första hälften av 1900-talet berodde på en unikt stark mobilisering bland vanligt folk, som slog sig samman i fackföreningar, bondekooperation, hyresgästföreningar, nykterhetsföreningar och vad som helst med politiska mål. Därmed hade man också proffspolitikerna under kontroll.
Det var först när "satsa på dig själv"-tänket slog igenom från och med 50-talet och sen i allt mer accelererande takt som det gick åt helvete.
Det är dags att vända på det, tycker jag!
Det var inte "satsa på dig själv" tänket som slog igenom, det är helt fel. Det gjorde vi innan politikerslöddret blev vår nya adel och prästerskap. Det gick bra på femtiotalet eftersom den politiska makten och skattetrycket var begränsad jämfört med nu. Det fungerade alldeles utmärkt.
Låt folk sköta sig själva. Vi lever väl för helvete inte i ett jättestort barndagis oförmögna att torka oss själva där bak?
Mycket bra att du tar upp detta Ali! Pensionssystemet, el-marknaden, sjukförsäkringen och A-kassan (som är näst sämst i hela EU) är några av de punkter som gör fattiga ännu mycket fattigare. Nu när oppositionen är så svag borde det vara dags för utomparlamentariskt motstånd eller?
Sitter och skakar av gråt och vanmakt när jag läser detta.
Ner med rasismen och könsmaktsordningen! Var håller Gunnel Gomér hus när man behöver henne?
Kramar till alla snälla!
MVH
Berit von Gyllencreützer af Björkesund och Helgö - al Abdulhassis
http://batikhaxanberit.blogspot.com/
Fascinerande!
För en gångs skull håller jag i hög grad med Teckentydaren! (Bortsett från sista stycket förstås, och keynsianismen förstås, men ändå!)
Framförallt den moderne politikerns-, naiva vardagsmänniskans-, och halvutbildade ekonomernas fokus på finansiellt kapital när real- och humankapital är det som kommer avgöra om vi klarar den växande försörjningsbördan bland de produktiva. Väl formulerat angående kontraktet förresten!
Sedan tror jag förstås att pga informationssvårigheterna och prissystemet som mekanism för att lösa den svårigheten så är de finansiella marknaderna *trots allt* – och trots sina många tillkortakommanden - i slutändan bättre än en centralstyrd byrokrati på att lösa även detta problemet. Och jag tror även att kontracyklisk konjunkturpolitik, philipskurvor mot arbetslöshet och annat keynsianistiskt och monetaristiskt är mer skadligt än nyttigt på längre sikt än två mandatperioder. Därav mina reservationer för sista stycket och keynsianismen dessförinnan.
Men ändå! Jag höll med om ovanligt mycket! Kul! :-)
Skicka en kommentar