torsdag, december 16, 2010

Tack snälla frun

Ok. Så här är det, att
• Sverige har numera en av västvärldens sämsta a-kassor
• Om två år kan det vara endast en fjärdedel av de arbetslösa som får a-kassa
• Som ett direkt resultat av detta har fattigdomsnivån bland de arbetslösa ökat dramatiskt
• Det har också bidragit till att antalet barn som växer upp i familjer med långvarigt beroende av försörjningsstöd har ökat fem år i rad.
• Och så har vi ”Fas 3” som idag är en ovärdig, nedbrytande, repressiv avstjälpningsplats för många långtidsarbetslösa. Tusentals anvisas arbete utan lön. Samtidigt gör de företag som ordnar verksamheten profit – och de arbetslösa berövas möjligheter att kritisera sin situation.
Moderaten Helena Rivières slutsats av detta, det är att ”Arbetslösa borde vara mer tacksamma för hjälpen” och att journalister som försöka belysa de problem de arbetslösa har, ska akta sig så att de inte råkar ”falla in i den snällism som nu utgör socialdemokratins interna problem i relation till ett modernt samhälles krav”.

Wiwi-Anne Johansson från Vänsterpartiet sa i riksdagsdebatten om socialförsäkringarna idag: ”Ja vissa står långt från arbetsmarknaden medan andra, i likhet med Ulf Kristersson och regeringen, står långt från verkligheten”. Helena Rivière står för samma ståndpunkt som sina mer taktiska partivänner. Hon gör bara den människosyn som finns bakom politiken lite mer explicit. Det är möjligt att vi ska vara mer tacksamma för just den hjälpen, medan vi konstaterar att den svenska välfärdsmodellen nu på avgörande punkter slagits i spillror, inte för att det råkade bli så, utan som resultat av medveten, kalkylerad politik.

11 kommentarer:

Tankesmedjan Det sovande folket sa...

Den politik vi nu ser har varit planerad i ca 30 år. Varningstecknen har funnits nästan lika länge. Riverie verkar inte ha fått den Moderata skolning i det "nya" språket som många övriga moderater behärskar med bravur. Låt henne få mer tid och plats i etern. Hon kan bli den viktigaste oppositionspolitikern!

Anonym sa...

http://svtplay.se/v/1392775/oka_klyftorna_for_att_sanka_arbetslosheten

Detta var väl ett manifest av något slag...

Magnus sa...

Rivière var brutal nyhöger innan det blev modernt att vara det, hon har aldrig behövt läras upp. Och det är som bekant svårt att lära gamla hundar sitta fint.

Därmed inte sagt att inte även sossar ofta spelat med i den här utgränsningspolitiken. Lars Engqvist sade i någon intervju att han aldrig behövt söka ett jobb i hela sitt vuxna liv, han hade alltid fått sina kneg serverade (och de var alltid välbetalda). Den kamarilla han står för var ju också den som förvandlade socialdemnokratin till ett insuttet new-labour-parti.

Anonym sa...

Tack för de här förtydligande raderna. Jag länkar vidare! /Elisabeth

Anonym sa...

Du har rostat ihop Ali, men det har väl med valet att göra. Dina egna drömmar till livstidsförsörjning i riksdagen verkar grusade och värre blir det om Sossarna gör en tvär vänstersväng, sen är ni likt KD borta ur bilden.
Så hoppas sosseriet går höger, annars behövs ni inte. Samma trista öde som KD. Den egna politiken betyder marginellt och stödröster från vänster-sossar, eller som KD från borgare kommer inget att betyda 2014.

Anonym sa...

Tror tyvärr att inget parti kommer att lyckas att bekämpa arbetslösheten. Man kan hitta på konstiga åtgärder i all oändlighet. Men det kommer ändå inte att "trolla bort" det faktum att mycket färre människor i dag kan utföra samma arbete som för 10, 20, 30, 40 år sedan. Det enda som hjälper är att korta de lagstadgade arbetstiderna. Jag förespråkar sex timmar, eftersom det fungerar bäst för företag med dygnetruntbemanning. Då kan de införa fyrskift i stället för treskift. Löner och andra ersättningar är egentligen ingen politisk fråga, utan en fråga för förhandlingar mellan fack och arbetsgivare.

Anonym sa...

Ingenting på denna annars intressanta blogg blogg om självmordsattentatet i Stockholm... Man kunde annars tycka att Esbati - med sina rätter i Mellanöstern skulle kommentera frågan...

Anonym sa...

"Ingenting på denna annars intressanta blogg blogg om självmordsattentatet i Stockholm... Man kunde annars tycka att Esbati - med sina rätter i Mellanöstern skulle kommentera frågan..."

Kommentarer är egentligen överflödiga därför att du vet lika väl som Ali och vi andra att det svenska deltagandet i de USraeliska koloniala ockupationskrigen och massmorden i mellanöstern givetvis har ett pris:

Sverige är ett legitimt mål för ockupationsmotstånd för Irakier Afghaner och deras sympatisörer.

Det är med en extrem cynism som sossar och moderater sätter svenska liv på spel och ansvaret för eventuella fler attacker av det här slaget ligger helt i deras händer. Det är bara att konstateraa att israelerna jublar och att FRA och alla självutnämnda "terroristexperter" nu lugnt kan fortsätta med att bygga sin ideala DDR liknande polisstat.

Anonym sa...

"Ingenting på denna annars intressanta blogg blogg om självmordsattentatet i Stockholm... Man kunde annars tycka att Esbati - med sina rätter i Mellanöstern skulle kommentera frågan..."

Varför det? Med tanke på allt annat strunt som allehanda terrorist-fobiker, "experter", politiker (Morgan Johansson!) och helt vanliga strålkärringar levererat i spalterna senaste veckan så kan tystnaden vara ganska skön. Faktiskt.

Tur att ingen riktig kris har drabbat det här landet. Lite turbulens i jul-kommersen bara, sen är allt som vanligt konungariket...

Erik sa...

"Ingenting på denna annars intressanta blogg blogg om självmordsattentatet i Stockholm... Man kunde annars tycka att Esbati - med sina rätter i Mellanöstern skulle kommentera frågan..."

Jag är uppväxt längs en pendeltågslinje som slutade i Tranås, och har bott ca 70 km från Luton. Vilken naturlig expertis har jag i frågan? Och framförallt vilket brinnande intresse av att kommentera kommer här naturligt med min bakgrund?

Roger sa...

Angående arbetslöshet o social misär, det finns de med kloka tankar/ideer:http://larsosterman.blogspot.com/ något för den riktiga vänstern att fånga upp?
Men se upp det skulle innebära att finanskapitalet och dess välavlönade polare (de flesta beslutshavare) skulle mista all makt-hemska tanke de är ju de som bygger vårt samhälle!! lol.