torsdag, december 09, 2010

«Utanförskapet» som undergrävande innovation

Idag har Manifest Analyse presenterat rapporten «Lanseringen av 'utenforskapet' – hvordan høyresiden svekker tilliten til trygdeordningene».

I Norge försöker högern nu importera «utanförskapet» – som begrepp och som angreppspunkt mot välfärdssystemen. Det är en direktimport av giftigt gods. Effekterna i Sverige är stora och grundläggande. Rapporten beskriver och analyserar det som har hänt i Sverige och belyser samtidigt den norska importverksamheten. Huvuddelen av rapporten är på svenska (det är jag som skrivit den delen).

Perspektivförändringen i svensk välfärd är avgörande. Från att se det som välfärdssystemens roll att människor inte ska bli fattiga om de får problem i livet till att de ska rycka in först när folk har blivit fattiga. I genomförandet av det perspektivskiftet har ett begrepp som «utanförskapet» spelat en mycket viktig roll. Eller för att klippa in några av slutsatserna:
”Utanförskapet” bär inom sig en motvilja mot välfärdssamhällets principer. Det smusslar undan den nordiska modellens dokumenterade styrka i att få in relativt många i arbetslivet. Det riggar statistiken, så att det inte blir det exkluderande arbetslivet som problemstämplas, utan det att vi försöker ta ett gemensamt ansvar för de människor som drabbas. Det vänder även uppochned på det faktum att arbetslivet också i Norge sliter ut människor och att profitjakten gör det svårare att finna en individanpassad plats för alla. Förändrade ”incitament” för individen – inte ett förändrat arbetsliv – blir på så sätt den lösning som framstår som det naturliga.

Begreppet upplöser också en mängd sociala och ekonomiska förhållanden i en enda sörja: kostnader i statsbudgeten. Genom att göra sig okänslig för om ”utanförskapet” består i att man får ersättning i form av AFP, sosialstøtte eller arbeidsavklaringspenger, etableras en mental bild av en grå massa av ”tärande”. Också detta är ett viktigt moment i att undergräva den nordiska välfärdsmodellens legitimitet. Modellen bygger på förståelsen av att ersättningar inte går ut till någon permanent underklass som är utanför, men att alla kan och kommer att behöva hjälp från det gemensamma under olika faser av livet och beroende på hur tillva-ron utspelar sig. ”Utanförskapet” pekar fram mot det motsatta av den solidariteten. Kommunikativt fungerar det som en signal till dem som för tillfället inte be-höver utbetalningar från välfärdssystemet – någonstans därute finns det ett närmast permanent och hotfullt växande ”utanförskap” som suger upp dina skatte-pengar.
- - - - -

En intervju med mig i norska LO-Aktuelt kan läsas här (sid 52-53). En kommentar av Stig H. Christensen på frifagbevegelse.no kan läsas här.

- - - - -

Försämringar i Sverige går så fort att det dyker upp massa viktigt hela tiden. Till exempel att härbärgena fylls av arbetslösa och sjuka, att antalet barn i långvarigt fattiga familjer har ökat fem år i rad, att fler arbetslösa tvingas till arbete utan lön.

5 kommentarer:

/lasse sa...

Varför är man så rädd för detta ord som väl beskriver vad som hänt med det fd folkhemmet?

Högern exploaterar den verklighet som fanns och finns och finns. Hade där inte funnits något att exploatera hade de inte lyckats. Folk hade förestått att snackat strunt när de började frisera frissera siffror om den ”verkliga” arbetslösheten. Men nu var det inte så att folk a egen erfarenhet kunde se att det var struntprat, utan tvärt om var 14 år av stenhård NAIRU ideologi med permanent rekordstor arbetslöshet som satt djupa spår i det fd folkhemmet mer än påtagligt för medborgarna här i landet.

Borgarna säger att S friserar arbetslöshetsstatistiken med egna definitioner om hur den ska beräknas, har det inte varit så? Att sen borgarnas friserade siffror om ”verklighet” är till stor del friserade och om man jämför på samma sätt med andra länder så kommer det i annan dager gör väl på intet sätt S friserande mer godtagbart, två fel tar inte ut varandra utan det blir minst dubbelt så mycket fel och troligen kan nog räkna med en multiplikator effekt.

Vi lever nu i landet där försvarslösa människor måste arbeta unders slavliknande förhållanden i sk fas 3, något som möjligjorts av inte minst vänsterpartiet.

De som öppnade för den sk ”workfarepolitikens” införande i Sverige var S-regeringen som med stöd av Vänsterpartiet och Mp införde Aktivitetsgarantin och Socialtjänstlag år 2000 vilket möjliggjorde detta.

Simsalablunder sa...

"införde Aktivitetsgarantin och Socialtjänstlag år 2000"

Det är mycket viktigt att vänstern har klart för sig att ovan var ett fiasko utan like, ickefungerande och förnedrande. Fas 3 är en accenten på tidigare fiasko och man måste bort från denna typ av idioti helt och hållet.

Dordi Westerlund sa...

Det är mycket bra att du skriver om "utanförskapet". Det som förvånat mig sedan första gången jag hörde ordet, är att det är så känslomässigt. Och som alla sådana ord är det också otydligt: Ett ord att projicera saker på.

Vad var det för fel med etablerade, beskrivande ord som "arbetslös", "sjukskriven" m.fl.?

Nu har en mängd människor, arbetslösa, sjuka och andra fösts ihop i en kategori och blivit den där avindividualiserade, hotande, tärande massan,som du skrev ovan.

Ord skapar sannerligen verkligheten. Vem vill vara "utanför"?

Oleg Primakov sa...

5. Venstrefasisme och Högerpopulismen firar triumfer i hela arabvärlden , med islamofobi och främlingsfientlighet som politisk katalysator.

6. Ali Esbatis agenda harmonere åpenbart bra med de Russiske og Kinesiske diktatorer .

7. Censur och betong-stalinisme er et karakteristisk trekk ved Ali Esbatis blogg .

ryska kvinnor sa...

Detta är en mycket komplicerad fråga. Jag håller med Oleg Primakov.