fredag, januari 07, 2011

Nödvändighetsfällan

Norska arbetsgivarföreningen NHO har i samband med sin årliga träff på operan i Oslo hävdat att Norge riskerar att hamna i en ”Välfärdsfälla”. Den sakliga grunden för påståendet är tunt, eller, mer exakt, på flera punkter direkt missvisande. Men politiskt sätter den malande propagandan om Den Enda Vägens politik spår – något vi känner igen från många europeiska länder. Om detta skriver jag i norska Dagsavisen:
Mens det er åpenbart at sterke politiske krefter jobber for en avløvet velferd, kan det selv for et øvet øye være vanskelig å på det politiske markedet finne et tydelig program for å utvide, fordype og forbedre velferden. Dette altså til tross for at det samme politiske resonnementet som alltid har pekt fram mot «nødvendigheten» av en slanket velferd, nettopp har bidratt til en global økonomisk kollaps. Og til tross for at en internasjonal og historisk sammenligning snarere indikerer at forbedrede velferdsordninger er nødvendige for å kunne oppnå de gode produktivitets- og sysselsettingsresultatene.
Läs hela krönikan här.

3 kommentarer:

Oskar sa...

Ali! Du är en utmärkt skribent. Dock pallar jag inte att läsa norska. Kan du lägga upp grejerna på svenska också?

Ali Esbati sa...

Tack. Men det är i de flesta fall inte möjligt. Ibland är texterna skriva direkt på norska. Ibland, när de är översatta, är de ändå skrivna för översättning och slutredigerade på norska, så texten finns egentligen inte på svenska i en form sm jag vill lägga upp.

Synd om du inte orkar läsar norska. Det är verkligen inte en skarp uppförsbacke. Det tar marginellt längre tid de första gångerna, men för en svenskspråkig är det ju normalt knappast svårare att läsa norska än engelska.

Oskar sa...

Jag är väl lite väl bekväm av mig...

Ska göra ett par försök! Som du säger så brukar jag sällan klaga över texter på engelska.

Tackar!