tisdag, mars 08, 2011

De andras kön (repris)

Rasistiska Dansk Folkeparti, den danska högerrgeringens stödparti i parlamentet, skickade igår pressmeddelande om att man borde lägga ned internationella kvinnodagen. Motiveringen är given:
For mig at se har vi et altoverskyggende ligestillingsproblem, nemlig de indhyllede kvinder fra muslimske lande, som skal have samme rettigheder som vi vestlige kvinder har.

Og lad os så bare være ærlige: Kvinder i den vestlige verden er jo blevet det stærke køn.
Det här är inte något unikt danskt. Förmenta jämställdhetsbekymmer är numera en bärande del av den högerpopulistiska och muslimhatande retoriken, samtidigt som det är just i de kretsarna där motståndet, för att inte säga hatet, mot jämställdhetspolitik och feministisk kamp har varit som starkast. (Se för övrigt Niklas Orrenius i Sydsvenskan, om SD och jämställdheten)

Tendensen är naturligtvis väsentligt bredare än explicit högerpopulistiska eller högerradikala partier. Den islamofobiska vändningen i den västerländska jämlikhetsdiskursen fräter hål i solidariteten mellan kvinnor och blir ett vapen i händerna på reaktionära krafter som önskar avfärda eller rulla tillbaka kampen för alla kvinnors lika rättigheter.

Om det ämnet skrev jag för tre år sedan en liten krönika med rubriken «De andras kön». Den skulle jag i sammanhanget vilja tipsa om igen.

Ytterligare en gammal text på samma tema: «Det brinner»

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vad anbelangar abortlagen har SD i vart fall rätt. Riskerna för kvinnan ökar efter utgången av 12-veckan och det är tillräcklig med tid för att bestämma sig.
Det är enormt påfrestande för personal att abortera levande foster i vecka 18. Tänk er själva hur det skulle kännas. Ett liv som släcks.

M. E. sa...

Jag håller nog med om att slopa internationella kvinnodagen, men inte argumentationen. Jag tycker nämligen att dagen i till exempel Sverige blir för mycket av att ge männen gott samvete, och snarare bidrar till att upprätthålla kvinnors fortsatta underordnande. Som person havande Asperger kommer förstås min fråga: När ska vi ha Internationella aspergerdagen?

Detta för att på ett retoriskt sätt problematisera vilken funktion internationella kvinnodagen fyller i dagens Sverige. Jag tror att dagen har fyllt sitt syfte, nu är tiden mogen att slopa dagen i Sverige och verkligen ta itu med de stora jämställdhetsproblem som kvarstår och sluta betrakta kvinnor och män som från Venus och Mars. Av samma anledning är jag emot delat partiledarskap mellan en kvinna och en man, eftersom det bidrar till att man inte tar ordentligt itu med sakerna, att det viktiga är vem man är, inte vilken klass, inte vilket kön osv., osv.

Även i Ryssland lär den ha fyllt sitt syfte, eftersom den efter vad jag hört delvis betraktas som den enda dagen när män lagar mat osv osv. Det var väl inte precis den funktion som efterträvades...

Och i Sverige är den väl banaliserad, och det blir ju också fel på något sätt. Hur många säger "grattis på kvinnodan" nu för tiden?

Partier som Dansk Folkeparti kan, även om de har fel, sätta fingret på vissa saker som kan tåla en funderare och lite snack även från vänsterhåll, men då förstås på annat sätt... Framtiden är antingen Dansk Folkepartis eller ett progressivt samhälle som jag ser det. Att Le Pen för störst stöd i mätningar i Frankrike och att Sverigedemokraterna kommit in i Sverige bör mötas med en utmaning från vänster. För deras starka stöd är nämligen resultatet av misslyckade försök på progressiv politik. Vi behöver nu nya, annorlunda försök till progressiv politik. Eller också blir det nog oundvikligt att åtminstone gå vägen om ett ännu otäckare samhälle än vi redan har

Anonym sa...

Rasism och reaktionär sexism har alltid gått hand i hand. Ända sedan Indien erövrades med motiveringen "i en av regionerna bränns ett antal kvinnnor på bål varje år" eller Algeriet med motiveringen "kvinnorna tvingas ju ha slöja". Att utmåla sig som skyddare av "sina" kvinnor och barn mot de andra männen, "monstrena", är en uråldrig patriarkal strategi. Macho-tänk och fientlighet mot grupper går hand i hand.

Peter sa...

Jag kan inte norska så jag förstår inte första delen av argumentet, att kvinnor från muslimska länder har något att göra med varför kvinnodagen bör tas ur bruk?

Ali Esbati sa...

Det är danska. Argumentationen från DF är att det inte längre finns något kvinnoförtryck i Danmark (... "jag känner inte till ett enda danskt hem där mannen bestämmer"). Det är bara invandrade kvinnor som har problem. Därför ska kvinnodagen utgå och ersättas av en dag för "lika rättigheter mellan män och kvinnor". Typ.