torsdag, mars 31, 2011

Klassmedia

Redigeraren Bertil Fransson skriver i tidningen Journalisten om ett av vår tids stora samhällsproblem – som av lätt insedda skäl inte diskuteras särskilt mycket i media:
Av feghet har jag väntat med att skriva detta tills jag, efter 29 år, i praktiken har slutat på Dagens Nyheter.

[...]

DN, och många andra tidningar, har helt enkelt mer och mer förvandlats till organ främst för den välbeställda medelklassen. I DN ser jag alls inte längre någon ambition att vara en tidning för alla.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Artikeln av Bertil Fransson var den bästa artikel jag läst på väldigt länge. Verkligen spot on! Tack för den.

Micke sa...

Tyvärr väger inte den skitvälling av reklamfinasierad sömnmedicin som Aftonbladet serverar upp frånvaron av ett brett klassperspeketiv i Dagens Nyheter.

Faktum är att jag anser att DN när dom väl gör det(via fristående och ibland anställa journalister)bättre tar tillvara dessa aspekter än Aftonbladet.

Man bör dessutom väga in hur stora delar av högern uttrycker hat mot Dagens Nyheter med argumentet att tidningen drivs av alternativt kapats av socialister och kommunister.

Det är också ett betyg på VAD både högern och Dagens nyheter är.

Jan Wiklund sa...

Här borde det finnas en enorm möjlighet för LO! Starta en rikstidning som riktar sig till dom som DN inte bryr sig om! Och bemanna den med folk från våra större industristäder och storstadsförorter.

Mangan sa...

Kan bara hålla med honom; DN är idag en oskarp och inställsam medelklassblaska. Noll verklig debatt, noll undersökande och problemdriven journalistik! Att tidningen från höger eller av typ livsnjutarliberalerna på Expressen, King och Rodeo beskylls för att vara "kapad av arbetarsocialister och folkhemsnostalgiker" visar bara hur närsynta man kan vara till höger.

När Expressens ledarskribenter och bloggande kulturnissar blir 40 kommer de själva att skriva precis som Hanne Kjöller, Anders Bolling och Jonas Thente gör nu.