onsdag, maj 23, 2007

Jakt på flyktingar

När Israel förra sommaren gick till angreppskrig mot det libanesiska folket, då var den ärorika libanesiska armén helt stilla. Till och med när Israel medvetet eller omedvetet bombade ihjäl stillasittande soldater i baracker vid några tillfällen bjöd officerare istället sina israeliska polare på té (länken till Haaretz-artikel om detta har tyvärr dött). När Israel invaderade delar av landet med marktrupp "hotade" armén att "göra motstånd". Starkt gjort, men det behövdes lyckligtvis inte, eftersom Hizbollah istället gjorde jobbet.

Men döda civila palestinier i flyktingläger går bra. Det är så det vänder sig i magen. Och mönstret är för all del känt i flera bemärkelser. Varje försök som palestinierna gör att enas i någon form möts av destabilisering genom israelisk och amerikansk försorg någon annanstans. Och korrupta arabiska ledare att ta till hjälp är det aldrig ont om. Liksom fantasifulla terrorskapelser. Nu är det ett härligt hittepågäng som kallas "Fatah Islam". När attackerna på de palestinska flyktingarna börjat häromdagen hörde jag på Sky News hur de förtvivlat försökte hitta någon aptitlig titulering. Det fick bli "tros ha kopplingar till Syrien och al-Qaida". Alltså i klartext: vi vet inte ett skit men säger det spindoktorerna på israeliska underrättelsetjänsten planterat. "Tros ha" föll så småningom bort också. Demokratisk opinionsbildning när den är som bäst.

Och ser man på - visst lönar det sig för den ärorika libanesiska armén att rulla ut ur sina baracker och med artilleripjäser skjuta ihjäl förtvivlade palestinska flyktingar:
Lebanon has asked the United States for $280 million in military assistance to help fight Fatah al-Islam, the Associated Press reported from Washington. State Department spokesman Sean McCormack said about $220 million would go to the Lebanese armed forces and $60 million to security forces. He said U.S. officials are weighing the request, which would represent a significant increase over previous years. McCormack said $40 million in equipment and training was sent in 2006 and about $5 million is earmarked for the current year.
Och jag upprepar det jag skrev förra sommaren, för;
Det tål att upprepas: Det faktum att många av de arabiska länderna i regionen styrs av korrupta, auktoritära regimer, är naturligtvis en viktig strategisk tillgång för Israel och dess beskyddare och strategiska partner USA. Hade arabländernas ledare varit mer folkligt förankrade, mindre räddhågset fastklamrade vid sina maktprivilegier, hade inte Israels övergrepp mot palestinierna kunnat pågå lika ostört år efter år. Och inte heller hade Israel som nu kunnat öppet förödmjuka grannländerna en och en, efter egen håg.

[Följ händelseutvecklingen hos Angry Arab! Och läs också Paolo Pissoffis kommentar]

17 kommentarer:

Anonym sa...

Ali, det är märkligt att du har så svårt att hålla dig till sanningen. Vad menar du med "När Israel förra sommaren gick till angreppskrig mot det libanesiska folket"?

Ha du missat att Hizbollah gick till angrepp mot det israeliska folket, och att Israel försvarade sig mot just Hizbollah (inte det "libanesiska folket")? Hizbollah, vars baser är infiltrerade i hela landet, oftast i bostadsområden band mänskliga sköldar, sitter också i Libanons parlament, och under kriget i landets regering.

Det är konstigt att vi inte hör samma anklagelser om "rasism", "fascistisering" osv gällande den libanesiska armén (även om den naturligtvis har rätt att bekämpa de palestinska terroristerna med lagliga medel).

Jag förstår inte heller vad du vill uppnå genom att påstå att det är en "tillgång" Israel och USA att arabvärlden och Iran styrs av korrupta despotiska förtryckarregimer. Wow! Israel tjänar på att grannländerna är terroristregimer. Intressant.

I själva verket är det i Israels, USA:s och hela världens intresse att dessa länder styrs av demokratiska regeringar, som koncentrerar sig på att bygga upp sina egna samhällen, istället för att förtrycka sina medborgare, sprida jude- och västhat samt försöka utplåna Israel.

Dvs motsatsen till ditt konstiga påstående.

Anonym sa...

"Varje försök som palestinierna gör att enas i någon form"

Japp. Det är som jag trodde. Ali Esbati stödjer islamismen.

Tur att Ali är borta från svensk politik.

Anonym sa...

Jag fattar bara inte var Israel/USA kommer in i bilden med flyktinglägret i Libanon? Det verkar vara den egna armén som istället vill röka ut ett gäng religiösa galna ligister som inga medel skyr. Bäst det som sker innan bilbomberna blir vardagsmat också i Libanon, men det är väl som vanligt USA, den store satans fel. Vad allt är enkelt därute på vänsterkanten.

Jordanien slängde ut Fatah för många herrans år sedan. Först då blev det lungt i landet igen.

Mr. JB

Anonym sa...

Från norra Libanon rapporteras just nu något sjunkande eftermiddags-temmperaturer och förekomst av lätta stackmoln. Luftfuktigheten har stigit från 29 till 30 % och den västliga vinden på 2 sekundmeter blir under kvällen svagt ökande.

Hur lång tid innan Ali kommer att lägga skulden för det försämrade libanesiska vädret på Israel?

Alfred Hallmert sa...

"Och jag upprepar det jag skrev förra sommaren"

Japp. Det är som jag trodde. Ali Esbati är romantiker.

Tur att Ali är borta från svensk politik.

Ulf sa...

Israelkramarnas monumentala blindhet. Hur man kan påstå att Israels fruktansvärda terrorkrig mot hela det libanesiska folket utgjorde "försvar mot Hizbollah" -- det är så otroligt korkat och det frestande att säga att det är obegripligt men tyvärr är det ju inte det, tankestyrningsmekanismerna har förtjänstfullt beskrivits många gånger av bl.a. Ali själv.

Ulf sa...

Här en CNN-länk till artikel om libanesiska soldater som bjuder angriparna på té.

Anonym sa...

Hittepågäng sa Bull. Lyssnade inte Hr Esbati på P1 morgon imorse?

Anders_S sa...

Israel angrep Libanon. Det var vad som hände. Hizbollah fösvarade sig själva, Libanon och de palestinier som Israel bombade och fortfarande bombar i Gaza.

Problemet med palestinierna i Libanon är attd einte får återvända hem till palestina för de som ockuperat deras land dvs den israelsiska staten tillåter inte att de återvänder. Libanon förvägrar de palestinier som bor i landet medborgarskap. Palestinierna är såldes ganska hemlösa. Detta måste lösas. Först då blir det fred i området.

Anonym sa...

Borde inte som ett brev på posten nu komma: dårhushögern, liberalmuppar, sionister, folkmordsapologeter mm.......?

Anonym sa...

De här folkmördar-apologeterna och apartheidvännerna ovan, som ständigt skitar ner kommetarsfältet med sitt motbjudande hat mot icke-judar av arabiskt ursprung, finns de?

Eller är det någon robot på Israeliska ambassaden som skickar ut skiten så fort saken diskuteras? Jag ser skinnbollar på gatorna men aldrig dessa fega galningar...

Isak BK Aasvestad sa...

Anonym sa...

Borde inte som ett brev på posten nu komma: dårhushögern, liberalmuppar, sionister, folkmordsapologeter mm.......?


HAHAHA, verkligen!!!

Du hade inte för sagt det så dyker det upp!

"Mika" är som anden (djinni) i lampan, när man gnider på lampan visar han sig och uppfyller ens önskningar!

Anonym sa...

Intressant artikel: http://www.marxist.com/lebanon-eve-military-coup230507.htm

Anonym sa...

Det är inte mycket som återstår av folkmördarförespråkaren och apartheidvännen "Aasvestads" präktiga fasad numera.

Sedan han för länge sedan försvunnit ur länkregestret hos mer namnkunniga bloggare, om han nu någonsin funnits där, spelar trovärdigheten ingen roll, kvar återstår en tragisk lallande figur som kan sammanfattas i de ord han skrev som "anonym" ovan...

Anonym sa...

Ali, har du läst Angry Arabs intervju i Electronic Intifada? Där säger han att Fath al-islam förnekar kontakter med al-Qaida, men han säger att det är "otvivelaktigt" så att gruppen har samma ambitioner som al-Qaida, och är direkt inspirerade av dem, samt har samma retorik.

Jag undrar hur väl detta passar in med ditt förnekande av samma sak i inlägget?

Anonym sa...

Varför skulle Libanesiska armén vilja kriga med ett gäng religiösa fanatiker som Hizbollah?

Anonym sa...

KORRUPTA
politiker
bör ställs inför RÄTTA
kräver
Advocate Ekrem TOS
08-646 54 06 och 073 588 97 96