söndag, februari 27, 2011

Den endimensionella vetenskapen

Katrine Kielos skriver en utmärkt krönika med rubriken «Sex är ingen bra morot» i veckans nummer av Fokus. Den handlar om den förhärskande världsbild som vägleder och förfäktas av ekonomer:
Förr i tiden brukade man vid hoven anställa rådgivare som gav kungen politiska rekommendationer utifrån att avläsa mönster i inälvor från döda fåglar. Mer eller mindre korrekt försökte de genom att titta på planeternas rörelser, djurs inre organ, eller tecken i skyn – avläsa hur Gud kunde tänkas reagera på de beslut som härskaren fattade. Nuförtiden har denna roll övertagits av ekonomer.
Läs hela!

Huvudpoängen i krönikan är ekonomivetenskapens endimensionalitet. Bland annat uttryckt med att «Problemet med ekonomiska incitament är att de förutom att de fungerar, även förändrar en situations hela natur». Men kopplingen mellan denna endimensionalitet, de politiska lösningar den pekar fram mot och den roll som teorierna har i reproduktion av social makt, såsom det antyds i det inledande citatet, är avgörande om vi ska fatta sakernas tillstånd och bidra till ändring av dem.

Jag passar på att lägga upp några länkar till grejer jag själv skrivit på det temat. För att upprepa några rader från ett av inläggen: Nationalekonomins stora inflytande på samhällsdebatten i allmänhet och på den ekonomiska politiken i synnerhet är ett extremt allvarligt samhällsproblem som progressiva krafter – och mer brett alla som intresserar sig för vetenskapligt tänkande och förnuftig samhällsdebatten – borde ägna tankekraft och energi åt.

- Agenda och prästerskapet
- Saknaden efter sagorna
- Strengere dogmer enn pavekirka
- Monkey Business

5 kommentarer:

Micke sa...

!De israeliska forskarna Uri Gneezy och Aldo Rustichini upptäckte att när daghem införde böter för föräldrar som lämnade sent, blev konsekvensen att föräldrarna tvärtom började lämna ännu senare. Incitamentsstrukturen förändrade relationen. Föräldrarna kände inte längre att de hade någon skyldighet mot personalen att lämna i tid. Det gick plötsligt att »köpa« sig ur pliktkänslan. Och det var inte riktigt så man hade tänkt sig"
---------------
Ha ha...det är precis så det funkar.Vi använder pengarna för att köpa tid som gör det möjligt att överleva utan att bli galen.
Det är det enda allt går ut på.

Iden med den den version av verkligheten vi lever i idag är att vi ska köpa oss bort från gemensamt strävande och anledningen är ingen annan än att om vi är splittrade så går det lättare att kontrollera oss.

Anonym sa...

RSA Animate - Drive: The surprising truth about what motivates us
http://www.youtube.com/watch?v=u6XAPnuFjJc

Micke sa...

Intressant film.

Ett av telefonföretagen här i stan har fattat detta väldigt fint.

För att försämra sina resultat och knäcka personalen listar dom resultaten på individnivå varje dag och placerar dom som som presterat sämst under dagen längst upp på listan.

D sa...

Först och främst dude, uppdatera oftare! Och sen en annan liten kul nyhet en palestinier i senaste omgången av the ultimate fighter http://www.youtube.com/watch?v=Z1QuhWNnntU&feature=player_embedded ta en titt! Jag tycker det är ascoolt och något som borde göra att hela vänstern sitter klistrad vid tv:n när det sänds eller ja datorn när man tankar ner!

Togga sa...

Jag har sedan länge hävdat att nationalekonomerna är vår tids alkemister, som med löften om all världens materiella rikedom förför och ställer sig in hos makthavarna.