tisdag, februari 27, 2007

Funkar propagandan? You bet!

Läser hos Kurt Nimmo (som har en längre kommentar) om en undersökning som visar att Israel är det enda land som USA:s befolkning både har övervägande positiv attityd till och anser vara av vitalt intresse för USA. Listan över de länder som folk känner olust inför är en reflexion av den amerikanska regeringens inställning till omvärlden, inbegripet : Iran, Nordkorea, Irak, Palestinska myndigheten (!), Syrien, Afghanistan (det är ju konstigt och kaotiskt där trots befrielsen), Kuba, Pakistan, Saudiarabien (vännerna i kungafamiljen verkar inte ha full koll som förut), Venezuela och Kina.

Samtidigt ser jag via en annan läsvärd blogg en undersökning som visar att amerikaners mediangissning över antalet döda irakier sedan ockupationen ligger strax under 10.000 personer. Den verkliga siffran på hur många irakier som ockupationen tagit livet av ligger – som den ansedda tidskriften Lancet visat i en stor undersökning – närmare 650.000 personer.

Propagandan är effektiv. Men även om den är det särskilt mycket i USA, så kan vi ju konstatera (se till exempel förra inlägget) att samma kvarnar mal på också i andra länder. Det USA:s regering bestämmer sig för, det rapporterar västvärldens medier på ett groteskt papegojaktigt sätt. Det är så galet, att se en illa repeterad repris på samma skådespel som uppfördes inför övergreppet mot Irak, med lika hänförda recensenter.

Mönstret är känt. Nu ser man också sådant som praktiserats på ett mycket effektivt sätt i Irak särskilt efter ockupationen startas före ett eventuellt angrepp. Daily Telegraph rapporterar om hur USA hjälper till att underblåsa etniskt grundat våld och allmänt kaos, genom stöd till väpnade grupper som ofta förlitar sig på terrorattentat.

Medierna rapporterar istället om ”hoten” från Irans fullt lagliga, länge pågående civila kärnkraftsprogram.

Samtidigt flyttar USA stridskrafter närmare Iran, kränker iranskt territorium och internationella lagar, agerar hotfullt för att skapa sig en förevändning för angrepp. De sköna WWII-vibbarna riktigt livar upp läget. Det finns bland de amerikanska kommenterarna i artikeln en helt glimrande, potentiellt historisk spin-kommentar, av befälhavaren för den styrka som skickats till Iran för att kunna starta krig (min kursivering):
Vice Admiral Patrick Walsh, the commander of the Fifth Fleet, issued a stark warning that Iran risks triggering an “accidental war” during aggressive military maneuvres.
Vad tror vi att svenska medier kommer att rapportera vid ett sådant eventuellt “krigsutbrott genom olycksfall” – sanningen eller det som Pentagon skickar pressmeddelande om?

18 kommentarer:

Anonym sa...

Dom demokratiska spelreglerna är nästan helt satta ur spel.

Någon borde ge en kärnvapenbestyckad långdistansmissil till Iran för försvar mot ett ev. "förebyggande krig" från USA/Israel. Det är sådan diplomati som ger resultat. Med kapitalismen och imperialismens företrädare kan man endat prata med om man har en rejäl påk i näven. Dom primitiva hjärndelarna aktiveras då hos bourgeoisiens strongmen - dom förstår sånt. Sånt som våld och hot - empati, mänskliga värderingar, solidaritet, är ofullkomligt ointressant för dom. Om man inte har en knölpåk viftandes med ena handen förstås.

Anonym sa...

Listan var kanske inte fullt så entydig som du antyder när både Indien och Ehypten hamnar på listan över länder som amerikaner har en postiv bild av.

Sundevall sa...

"Det USA:s regering bestämmer sig för, det rapporterar västvärldens medier på ett groteskt papegojaktigt sätt."

Du har aldrig funderat över att det kanske existerar en samsyn bland USA:s ledning och viss populär media i väst? Det är lätt att prata om att USA:s regering "bestämmer" någon som sedan alla pliktskyldigt upprepar - svårare att styrka det.

Lasse Strömberg sa...

Joseph Goebbels ande svävar tydligen fritt i det amerikanska samhället och påverkar ännu med sitt fula tryne.

Ali Esbati sa...

Sundevall,

Du skriver "bestämmer" . Jag skriver "bestämmer sig för". Samsyn ja. Det var så att säga det jag menade.

Anonym sa...

Det här inlägget förtjänar två reflexioner:

1. Om Irans "fullt lagliga" så kallade kärnkraftsprogram hela tiden hade fredliga avsikter ("kärnkraft"), hur kan det då komma sig att Iran hemlighöll programmet för IAEA och omvärlden i 18 år, i brott mot landets avtal med IAEA? Svara gärna på det.

2. Anledningen till att amerikaner och de flesta medborgare i demokratiska länder stödjer vissa länder, och ogillar andra länder, är att man stödjer demokrati och fria samhällen. Valet mellan att stödja exempelvis Armenien eller Syrien är inte svårt. Till skillnad från vad du tror, så är människor inte dumma och "indoktrinerade" så till den milda grad att de lurats att stödja exempelvis Israel och Australien, när de, enligt dig, i själva verket "borde" ha känt mest välvilja till Hamas repektive Burma eller den Islamiska Republiken. Valet att stödja fria demokratier är något fritt tänkande människor kan komma fram till helt på egen hand.

Krister sa...

Och där kom åsiktscensuren igen. Förbannat ömma tår du har Ali.

Anonym sa...

Propagandan fungerar utmärkt i ett land som fortfarande kränker den folkspillra som återstår av de 50 miljoner ursprungsinnevånare som massmördades i den största etniska rensningen i historien.

För att inte glömma slaveriet apartheidpolitiken mot svarta och alla ockupationskrig och folkmord tusentals mil från dess egna gränser.

Hur skall en indoktrinerad människa i ett sådant system förväntas ta ställning till samma övergrepp i mellanösterns när hon inte gjort upp med dessa fasansfulla brott?

yabosid sa...

Ang. amerikanska befolkningens inställning gentemot Israel så kan detta experiment vara relevant. Framförallt rubriken "Moral Fallout".

Anonym sa...

Vilken censur? Paranoida liberaler...

Sitting bulll sa...

Anonym 4.10,

Du nämnde folkmordet på indianerna.
Det tål att påpekas att Columbus åkte till Amerika 1492. Amerika skapades som en stat med en författning först 300 år senare, 1776.

Det är svårt att helt skuldbelägga USA för förföljelserna av indianerna som skedde flera sekler före dess skapande.

gm sa...

The Americans verkar ju ha extremt bra omdöme. Ali, snälla förklara, varför ska man ha goda uppfattningar om de islamistiska maktskiktet i Iran och Palestina eller hos de kommunistiska Nordkorea? Ska man prisa förtryck mot mänskliga fri- och rättigheter?

"Tänkte inte på det" sa...

Lite utanför ämnet, men viktigt ändå:

Ali. Du brukar skriva att "media" ger en felaktig bild av araber som arga gormande horder. Men samtidigt länkar du regelbundet till en blogg skriven av en "arg arab" kallad Angry Arab. Dubbelmoral?

Ali Esbati sa...

Obetalbart.

Micke sa...

Ett samhälle som kan göra så här mot sina medborgare behöver en ideologiapparat.
http://aftonbladet.se/vss/kultur/story/0,2789,1009173,00.html

Varför är det så svårt för liberaler att se att en nyttomaximerande mediaägare naturligtvis inte är intresserad av en starkare demokrati? Är det så mycket knepigare än att se att en Pravdabyråkrat inte hade nåt intresse av demokratiska processer?

Anonym sa...

Ali, jag tycker din naivitet nästan är lite söt.

Det lilla utropstecknet som du satte in efter uppräkningen av den palestinska myndigheten som en av de mest avskydda i USA (efter Iran och Nordkorea) ger intrycket att du inte för ditt liiiiiv kan förstå hur i aaaaallsin dar man kan ogilla Hamas-regimen. ;)

Jag säger det då det...

Anonym sa...

Usch ja, amerikaner är verkligen dumma, det är ju läskig när man kategoriskt dömer ut en hel befolkning så där för något man läst nånstans.../Maria

David sa...

Elfsborg kommer vinna allsvenskan