måndag, mars 26, 2007

Ägg

Svenskt näringsliv ingriper för att stoppa ett avtal som skulle ge lågavlönade kvinnor lite bättre villkor. Josefin Brink skriver som vanligt utmärkt, och förklarar den principiella vikten i den process som nu pågår och som kan leda till en storkonflikt till påsken: Åt helvete med äggen! Nu gäller det kvinnornas löner.

Motståndet från Svenskt näringsliv understryker också ytterligare det faktum att facklig kamp är en avgörande (om än inte uttömmande) del i varje strategi för verklig jämställdhet mellan män och kvinnor. Svenskt näringslivs insatser mot jämställdhet har varit många och kraftfulla. Påminner i sammanhanget också om en äldre bloggpost om en rapport från organisationen, där man sökte föra i bevis att kvinnor inte är diskriminerade på arbetsmarknaden, utan bara råkar arbeta på ställen där lönerna är låga.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är väl egentligen bra att svenskt näringsliv ingriper. Då får kanske facket också lite mera tid att tänka igenom avtalsförslaget. Jag tycker att handels har lagt sig alldeles för lågt. De borde ha tvingat fram ett 1 års avtal, med samma löneökningar som VD:arna i företagen har, alltså ca 12% på 1 år.

Anonym sa...

Vad jag oroar mig för är om det här bara är ett desperat drag från Svenskt näringsliv eller om man faktiskt haft planen i bakfickan.

Fackföreningsledarnas uttalanden, och tidningsanalyserna, går alla på temat "bisarrt och unikt agerande". Och visst är det så.

Men tänk om Medlingsinstitutet bestämmer sig för att ta bollen? Tänk om man redan vid MI:s skapande (som i sig inte var okontroversiellt) såg framför sig denna utväg? Tänk om SN lyckas, och MI faktiskt beordrar parterna att ändra i villkoren?
Då har vi tagit kraftiga steg mot en statligt fastställd lönepolitik.

I övrigt: nu ställs LO:s sammanhållning på prov. Och då vill man verkligen INTE läsa sådana här uttalanden:
http://www.dagensarbete.se/home/da/home.nsf/unid/77BEF453DF7F4D37C12572AA00579746?OpenDocument