måndag, mars 19, 2007

Lite hederlig antifeminism blandad med fräsch nyrasism

Det är ju fan att man inte är ett dugg religiös. Då skulle man i alla fall kunna intala sig att det allt ymnigare och äckligare dyngspridandet från högern är en prövning som högre makter valt ut åt en, och däri finna något slags ro. När så nu icke är fallet, får man mest kväljningar.

Det räcker inte med att vi fått oss en allmänreaktionär regering, som producerar förslag efter förslag som bidrar till att vidga löneklyftorna mellan kvinnor och män, försämra kvinnors arbetsvillkor, rulla tillbaka familjepolitiken och införa skattesubventionerade pigor. Det är inte nog med att jämställdhetsministern koketterar med att hon inte kallar sig feminist. Nu ska den flagranta bristen på förståelse för feministiska fundamenta kryddas allt hetare med bubblande salongsrasism.

Överklassens politiska gren sitter i Stockholms stadshus och spottar ur sig ett utspel om våld mot kvinnor i hemmet. Nåväl, gott så. Vi talar här om ett av våra största samhällsproblem, och ännu en kartläggning, gjord av professionella krafter, kan säkerligen ge ytterligare insikter, sätta igång fungerande verksamheter.

Men det är inte huvudfrågan för utspelet. Det går ut på stigmatisering, hets och skenmanövrerande. Alltså upp med ett kärt begrepp: hedersvåld. Så här skriver Ulf Kristersson (m):
Hedersvåldet är till skillnad från traditionellt våld i hemmet sanktionerat av omgivningen. Det utförs i ett socialt sammanhang och med sociala syften.
Det är två korta meningar som är helt galna. ”Traditionellt våld i hemmet”. Bra att Kristersson konstaterat att våld i hemmet är en tradition – en svensk, kan vi utläsa. Har han förstått det själv? Vad fan tror han då att detta omfattande våld är om inte de facto ”sanktionerat av omgivningen”. Och hur utförs våldet mot kvinnor om inte just exakt i ett socialt sammanhang. Om man inte har begripit detta, då har man ju faktiskt inte fattat någonting alls.

Och så den här underbara:
Alla som väljer att bosätta sig i Sverige måste förstå vilka värderingar som råder här.
Jaha, men då så. Kvinnoförtryck är ju en känd importgrej som dök upp i Sverige ungefär samtidigt som Kinarestaurangen. En smårutten värdering, liksom. Och det vet ju alla – särskilt Kristersson – att den man som misshandlar eller mördar sin dotter är felinformerad vid ankomsten till Sverige – attans, om någon bara hade berättat i samband med SFI-undervisningen så… Och vad är det för värderingar som råder här? Att det inte är ok att misshandla/mörda/begränsa friheten för sin dotter, men däremot ok att misshandla/mörda/begränsa friheten för sin flickvän eller fru? Ni vet, ”traditionellt våld i hemmet”, som dock inte sker ”i ett socialt sammanhang” utan i vakuum. Vilken bra maktanalys av Kristersson. Allt blir säkert jättebra. Och behöver man lite fler tips och tricks med hur man ska analysera det här med kvinnor och män och blattar och sånt kan man ju till exempel ta kontakt med någon av alla dem som fyllt 25 sidor med jublande nazikommentarer till jämställdhetsministerns senast repriserade hedersutspel i samband med den högtid för kvinnors rättigheter som högern vällustigt spottar på från sina taburetter.

Äh, jag skulle egentligen bara skriva att jag var förbannad och att orken tröt. Så jag tipsar om att både Tommy Jensen och Zaida Catalán skrivit bra om saken. SvD trycker också lite kritik. Och läs också gärna det jag skrev i somras om detta.

12 kommentarer:

Anonym sa...

åh vilken lättnad! ibland vet man inte vart man ska ta vägen i frustration! som när jag för en stund sedan läste vad uk skivit på bp. det är så jobbigt när folk i maktposition är så pinsamt okunniga men icke desto mindre helt självokritiskt bräker om sina åsikter på central offentlig plats. för en gång skull gick jag in på bps diskussion på svds hemsida för att hitta någon klok kommentar, men det var ju etter värre där!! hallå, finns det inga kloka vuxna?? så fann jag dig! TACK TACK Ali! Nu kan jag lugnt gå och natta barnen och mig själv! Jag återkommer! Du kanske kan bli min nya idol!/stina

Kerstin sa...

Man bara baxnar:
Här har man för inte så länge sedan läst om en kvinna som blev ihjälslagen av sin man/sambo, helt klart ursvenskar eftersom det inte nämndes att de var något annat, och där en granne berättade för massmedia att hon hade stoppat vadd i öronen för att slippa höra bråket i grannlägenheten. Vad ska man kalla det om inte "sociala sanktioner" av våld i hemmet. Det har vi "ursvenskar" i det att vi "inte lägger oss i", inte ens om mannen slår ihjäl frun/sambon, för att inte tala om det "otroligt roliga" mansskämtet om att "frun ska studsa mellan knytnäven och spisen".
Vad f:n är det om inte sociala sanktioner?????

Antimannen sa...

Ali Esbati fortsätter i oförminskad takt att likt en demokratihatande terrorist som utbildar sig i ett demokratiskt land för att kunna utplåna demokrati använda sig av en demokratisk och tillika amerikansk blogg-tjänst för att sprida sitt anti-demokratiska sprängstoff...

Varför gör du det, Ali?

Anonym sa...

FN har skrivit en rapport där man försöker bena ut vad som menas med hedersvåld:
---------------
Läs här:
http://www.sfn.se/svefn/files/Kvinnorapporten_om_Sverige.pdf
---------------

Jag kan kort summera det avsnitt i rapporten där man berör frågan om vad som anses särskilja hedersvåld från annat slags våld mot kvinnor. Det som nämns i rapporten är att det som betecknas som hedersvåld ofta utövas av flera familjemedlemmar och att det omgivande samhällsmedlemmarna tolererar detta våld.

Den typiske manlige förövaren agerar på egen hand och om hans handlingar blir offentliga leder det till att människor i det omgivande samhället tar avstånd från honom och visar sitt ogillande.

När man talar om hedersvåld är fler personer involverade (fäder, bröder, far- och morbröder). Det menar rapportförfattaren gör att situationen för dessa våldutsatta kvinnor är svårare än den som kvinnor som utsätts för våld av en enskild man (vanligen partnern) befinner sig i.

Dessa kvinnor behöver "bara" söka komma ur det förhållande hon har med denna enskilde man medan de kvinnor som utsätts för hedersvåld måste ta sig ur hela sitt sociala sammanhang, alltså de kan inte söka stöd och hjälp hos släktingar som de flesta kvinnor kan göra, eftersom det istället för att vara EN man i hennes närhet som utsätter henne för våld är en grupp av män.

I rapporten nämns också att det omgivande samhällsmedlemmarna tolererar våldet mot dessa kvinnor. Med det menas att våldet i princip sanktioneras av omgivningen då det är väl känt att en familj utsatt kvinnan för våld. Det är inte den "normala" reaktionen från omgivningen.

Man exemplifierar med fallet Pela Atroshi som, när familjen misstänkte att hon haft utomäktenskaplig sex, dödades efter att hennes familj kommit överens om att det var nödvändigför att upprätta familjens heder. Hon sändes till Irak där en farbror inför ögonen på hennes syster lät mörda henne. I Sverige dömdes senare två farbröder för anstiftan till mord.

Så det är väl så man ska tolka det Ulf Kristersson säger.

Anonym sa...

Att du fokuserar mer på att vara en rödstrumpa än på att faktiskt ta till dig ämnet gör mig helt sjuk. Hur fan kan det vara FEL! Sluta skriva en blogg om du bara ska köra partipolitiska vridningar. Du kan väl kanske IBLAND se till det faktum att även en borgerlig regering kan ha i alla fall EN och annan vettig tanke. Du lever i en bubbla.... (och du är dessutom feg nog att "screena" dina svar... fy!

Anonym sa...

Ibland känns som om du bara kör en massa PK-rier, men det händer då och då att du visar vilken fantastisk skribent du egentligen är.

Det här inlägget måste vara en av de bästa jag läst. Du skrev det jag kände när jag läste Uffes utspel.

tack för en härlig läsning

Du är Knugen!

Martina Olivcrona sa...

Det är viktigt att bevara och ombesörja svenska traditioner. Det är en rättighet för mannen att få tillrättavisa/tukta sin kvinna inom familjen.

pontus sa...

"[En borgerlig] regering, som producerar förslag efter förslag som bidrar till att vidga löneklyftorna mellan kvinnor och män, försämra kvinnors arbetsvillkor, rulla tillbaka familjepolitiken och införa skattesubventionerade pigor."

Hehe, du får det att låta så ädelt!

Glöm inte att de äter bebisar också!

Anonym sa...

Ali, du har fel i ditt resonemang, och du göra alla kvinnor som utsätts för hedersvåld en otjänst.
Låt oss börja med frågan som ingen verkar vilja ta i:
Varför förekommer hedervåld?
Vad är det för "heder" man vill försvara?

I mellanöstern förekommer uppgjorda äktenskap. Uppgjorda äkteskap är ett sätt att transferera stora summor pengar mellan olika sälkter. Den som gifter bort sin dotter får en stor summa pengar för detta.

Vi talar om hundratusentals kronor.

En dotter som vägrar ära "affärsuppgörelsen" mellan två familjer genom att inte ingå i tvångsgifte utsätter familjen för en stor ekonomisk förlust.

Har man andra döttrar man vill gifta bort riskerar det dåliga ryktet att sprida sig till dem, varpå även de inte går att gifta bort...dvs. ännu större förluster.

Det här handlar om något så grundläggande som pengar - och pengar är makt och välstånd.

De familjer som utsätter sina barn för hedervåld försvarar sina "investeringar".
Det här handlar inte om någon individs heder - det handlar om att försvara sina investeringar, liksom den sociala ställning som är kopplat till denna handel med kvinnor.

Bakom hedersvåld döljer sig egentligen en form av imnstitutionaliserad trafficking.

Att ingen vill eller vågar tala om detta är minst sagt ohederligt!

Att stoppa hedervåldet kräver ett förbud om ekonmiska transaktioner i samband med giftemål, något jag tror blir svårt att åstadkomma.

Och ang "svenskars våld" not kvinnor: jag skulle vilja se någon lyfta fram en familj som stöder detta, och som anser sig ha stöd i sin religion och kultur för att misshandla och mörda sina egna döttrar!

Anonym sa...

Lysande!!!! Du brukar skriva bra men du skriver ännu bättre när du är arg.

Polhem sa...

Att jamfora ett mord pa en ung flicka av hennes egen familj for att hon klar sig vasterlandskt eller dejtar en Svensk kille med ett svartsjuke-drama som slutar i mord ar bissart.

Var i varan kultur finner du ett exempel dar en hel familj planerat och utfort ett mord pa en tonarstjej pga av att hon inte "lyder sin far"?

Tror inte sant har hant i Sverige av Svenskar nan gang de senaste 100 aren eller sa. Vi har kommit langre an sa.

Naturligtvis finns det man som slar ihjal sina fruar eller flickvanner men det ar knappast nagot garningsmannen planerat och utfort med flickans slaktingar.
Och i Sverige betraktas detta som mord, bade av familj och rattsvasende.

I vissa kulturer i Mellanostern ar det inte bara accepterat utan aven forvantat och resulterar inte i nagot speciellt straff. I varsta fall nat ar eller tva i fangelse.


Jag kan inte forsta hur nagon som kallar sig "vanster" och ofta varnar om kvinnors rattigheter kan ta en san har stallning bara for att oppositionen tycker det motsatta.

Helt javla otroligt pinsamt.

UltraV:s värld sa...

Inte finns det stöd i religionen att döda sina flickor. Det är möjligen en kultur. Den finns också i Sverige på sitt sätt. Män misshandlar och dödar sina kvinnor med argumentet att hon är otrogen och en hora.
Samhället sanktionerar våldet genom att inte gripa mannen. Man anser att hon ska klara det själv, eftersom det är ett individproblem, ett relationsproblem som också bör lösas inom familjen. Barn låses in på barnpsykkliniker med fäder som våldtagit dem och misshandlat dem för att behandla männen tillsammans med barnen. Så att han blir en god far som slutar med våldsamheter. I andra fall sker denna behandling med männen och barnen polikliniskt. Männen som misshandlar och våldtar sina barn får vårdnaden om dem, då kvinnan vill skydda dem. Jag har arbetat med dessa frågor i elva år och lyssnat på hundratals mödrar genom åren.
Inte alla svenska familjer bryr sig om att deras döttrar misshandlas och att barn-barnen misshandlas. Det vet jag också. Männens föräldrar kan hålla i barnet medan mannen slår kvinnan och de tittar på. Det finns oändliga exempel på hur släkt och vänner inte bryr sig och griper in då svenska kvinnor och barn misshandlas. Varför, om familjer och myndigheter verkligen brydde sig och skyddade kvinnan, mördas uppsåtligen 16 kvinnor per år? Det är också helsvenska kvinnor som dödas av helsvenska män.