fredag, juni 15, 2007

Lukrativt

Veckans nödvändiga läsning: Naomi Klein skriver i The Nation om ett gynnsamt företagsklimat. Medan Haliburton och andra oljebolag profiterar på ockupation och social implosion i Irak, gör också israeliska företag business i samma tätt sammanvävda världsordning:
Israel’s economy isn't booming despite the political chaos that devours the headlines but because of it. This phase of development dates back to the mid-’90s, when Israel was in the vanguard of the information revolution--the most tech-dependent economy in the world. After the dot-com bubble burst in 2000, Israel’s economy was devastated, facing its worst year since 1953. Then came 9/11, and suddenly new profit vistas opened up for any company that claimed it could spot terrorists in crowds, seal borders from attack and extract confessions from closed-mouthed prisoners.

[…]

Many of the country’s most successful entrepreneurs are using Israel's status as a fortressed state, surrounded by furious enemies, as a kind of twenty-four-hour-a-day showroom--a living example of how to enjoy relative safety amid constant war. And the reason Israel is now enjoying supergrowth is that those companies are busily exporting that model to the world.
Läs hela!

22 kommentarer:

Anonym sa...

Ali, du gillar ordet implosion va? Det finns med i var och varannat inlägg :)

Kan du inte ta och blogga lite mer om Reinfeldt & Co, har varit mycket mellanöstern och USA på senare i tid.

Skärholmen sa...

Ali kan inte mer om svensk politik än han kan om Mellanöstern, där han gör sig till ett allmänt fån.

Det är betecknande att de enda som får kommentera här oftast är Putin-slickaren och antisemiten "Mika" samt ett antal okunniga svenska vänsterpartister och extremister.

Jämför gärna detta med de avsevärt mer intelligenta debatterna som förs på israelvänliga bloggar, där både palestinavänner och Israelvänner oftast kan diskutera konstruktivt.

Ali kan ingenting om Mellanöstrnpolitik. Ingentng om Internationell lag. Ingenting om Icke-Spridningsavtalet och Irans brott mot det. Ingenting om iransk politik. Ingenting om intern palestinsk politik. Ingenting om israelisk politik. Ingenting om Mellanösterns historia. Ingenting om det judiska folkets historia. Ingenting om terrorism. Ingenting om demokrati kontra diktatur. Ingenting om rättvisa.

Vad vill ni att han ska skriva om "Reinfeldt"? Han kan ju ingenting om det heller.

Anonym sa...

Hoppsan. Någon fick uppenbarligen just ett mentalt sammanbrott med starka inslag av projektion och undertryckta ångerkänslor.

Ännu en sak vi har Ali att tacka för.

Keep up the good work. Ditt starka och kunniga engagemang för frihet och rättvisa är värt respekt.

Anonym sa...

Sudda, sudda bort alla opassande kommentarer. Du är bra på det Ali likt dina stalinistiska, kommunistiska förebilder.

Det som glädjer är att ni nu inte längre kan verka under socialdemokratisk beskydd och acceptans. Det visar sig i senaste mätningarna. Det är alltid en vänstervridning inom SAP som givit er luft under vingarna.

Ni blir aldrig något annat än ett "fladderparti" i socialdemokratins hägn, om ens det!?

Sitter "antikommunisten" Ohly perioden ut? Sätter 10 000:- på så inte blir fallet. Sätter du emot?

Publicerat på din blogg kan jag med näppe vägra betalning, men vågar du egentligen?

Jag tror inte det, jag deponerarar pengarna per omgående om så behövs och utgår ifrån du gör detsamma om du ens törs.

Mr. JB

Anonym sa...

Signaturen "Skärholmen" verkar ha drabbats av en intellektuell implosion :)

Anonym sa...

Publicerat och klart, såvida du inte raderar igen som vanligt. Deponerar mina pengar på SEB och utgår från du gör detsamma om du nu har någon stake i dig, eller annars bara tomt prat.

Hittar dig på bloggsidan, du får alla detaljer med namn och deposition.

Mr JB

Anonym sa...

Publicerat och klart, all heder för dig Ali, men sätter du emot mina 10 000:- om Ohly är kvar valet 2010?

Jag vill gärna ha en bekräftelse, inte bara tomt prat och menar faktiskt allvar.

Mr. JB

Paolo Pissoffi sa...

Om jag vore höger skulle jag skämmas ögonen ur mig. Högermänniskor dyker upp här på den här bloggen stup i kvarten och beklagar sig över den intellektuella nivån och det enda de gör är att undvika att diskutera själva bloggposten och istället ägnar de sig åt rabiata, totalt humorlösa, osakliga, personangrepp.

Patetiskt.

(Å andra sidan diskuterade ju inte jag heller bloggposten. "Doh".)

Anonym sa...

Väntar fortfarande på din bekräftelse om vadet på din blogg. Politik är inte alltid bara tomt värdelöst prat utan ibland allvar som kan kosta, inte livet som under kommunismen, men denna gång pengar.

Mr. JB

Niclas R sa...

En del Svenska företag tjänar också på det här, men det glömde väl esbati nämna.

Andrey sa...

Bäste Mr. JB, jag är synnerligen glad för er skull att högerregeringens skattesänkningar har skänkt er så mycket pengar att ni både har råd och är villiga att "gambla" med så mycket som 10 000 riksdaler.

Någonstans antar jag att ni i er egen hög person är en fantastisk personifiering av det faktum att hälften av skattesänkningarna har gått till den rikaste tiondelen. Och visst blir det lite deprimerande när man ställer ert lilla vadförslag mot det närmast skandalösa faktum som lönerna i offentlig sektor faktiskt är.

Men grattis, lev väl och lycka till med lyxkonsumtionen.

Amir Sariaslan sa...

På tal om stake, vad sägs om att kommentera utan pseudonym?

Anonym sa...

Bäste Andrey, förra året betalade jag 700 000:- i skatt till Ert fina fördelningssamhälle.

Med all rätt tycker jag mig betalat tillräckligt för alla gnällspikar som du själv verkar vara. Rätta mig om jag har fel, snälla.

Om jag nu tjänar kanske 100 000:- på skattereformen betalar jag likväl 600 000:- till ditt väl och ve.

Hur mycket bidrar du med själv förresten? Eller är du bara en utgiftspost?

Mr. JB

Anonym sa...

Har du så hög förtidspension?

Anonym sa...

"Hur mycket bidrar du med själv förresten? Eller är du bara en utgiftspost?"

Borde egentligen ha tillagt, hur kan man ta för givet att bli försörjd genom andra människors arbete?
Det har inte med Marx och kommunism att göra egentligen. Det mervärde som skapas enligt denna teori, kan aldrig de improduktiva lägga beslag på utan att lyfta ett finger och enbart gnälla och leva på andras arbete. Sådan är inte verkligheten.

I arbetarrörelsens barndom, tidigt 1900-tal, gav ej heller SAP ett ruttet lingon till "trasproletäriatet".

Gör din plikt, kräv din rätt. Numera är det bara rättigheter som andra skall betala i den s k kapitalismens överflöd.

Varför startar ni på vänsterkanten inte egna kooperativ/företag där ni själva kan styra och ställa, utan att ständigt gnälla? Därtill har ni laglig rätt om ni nu orkar.

Gör något av egen kraft för en gångs skull utan att skylla på andra som jobbar gnor efter bästa förmåga.

P.S. Konstaterar att Ali är för feg för att ta vadet. Tomt prat går alltid ann, men verkligheten är något helt annat. Ali, du är en riktig fegis. Censurera som vanligt.

Mr JB

Anonym sa...

Förresten Ali, du sitter ju med insyn i den inre kretsen och förstår du inte vågar ta vadet. Alice tog ju partiledardebatten och pekar mot att något är på gång inom VP.
Ohly körde i diket så det skvätte om det med sin retorik och hyllning av gammal förlegad kommunism. Konstigt att ni aldrig någonsin lär er av historien. Planekonomien är lika död som Jesus. Stendöd med andra ord.

Mr. JB

Anonym sa...

Tja, jag tror att jag är politiskt inkorrekt och cool, men i själva verket är jag bara en alkoholskadad idiot med reaktionära, sexistiska, rasistiska och helt jävla spejsade åsikter. Det beror på att jag druckit för mycket.

Förlåt mig för detta, Ali.

Anonym sa...

Jo, det är klart, tycker man inte som andra är man i kommunismens värld antingen fascist eller i bästa fall en förtappad alkis.

Ni gör det enkelt för er och ritar er egen karta över en verklighet som inte ens finns.

Mr JB

Anonym sa...

Tar du vadet eller är du en ynkrygg som alla andra socialister? Snar att kräva av andra, men inget eget att våga.

Ge mig ett svar nu, har din adress du får all information om min person o pengar insatta på konto. Tror du bangar som alla fega socialister. Mycket snack, men ingen handling.

Ynkrygg!

Mr JB

Anonym sa...

JB
Har du ingen annan störd borgerlig bracka på dårhuset att prata med?

Akta dig, om du inte betalar skatt och borgarna fortsätter sno pengarna från arbetarna och hälla över de rika så kommer dom snart dra in er internet-uppkoppling...

Anonym sa...

jeeesus, en psykopat i leda

FredrichL sa...

Vad är hela det här jiddret om vadslagning, politik är väl för h-e inte en sport eller ett parti bridge.