fredag, juli 13, 2007

Folkpartiet: för lite hets mot asylsökande

Folkpartiet fortsätter idag sin brunvandring. På DN Debatt slår några folkpartister ett slag för ökad hets mot invandrade i allmänhet och nyanlända flyktingar i synnerhet. Tanken är att fortsätta rikta misstro mot invandrades vilja att arbeta - en effektiv metod för att elda under den vardagsrasistiska grytan och lägga grunden för starkare diskriminering i samhället. Samtidigt pekar rapportens förslag i en annan medveten riktning: skapandet av det desperata låglöneproletariat som regeringens ekonomiska politik är i behov av för att nå sina mål.

Regeringens principaler i Svenskt Näringsliv har just släppt en ny långtidsrapport. Kolla gärna in till exempel sidan 26 i den rapporten. Där listas några arbetsuppgifter som man vill se som en "viktig del av den framtida tjänstemarknaden". Sådana är till exempel "poolskötsel", "hämta bilen för tvätt", "hämta/lämna tvätt i hemmet" och "laga mat i hemmet". I ett Sverige där inkomst- och förmögenhetsklyftorna växer snabbt vidgas överklassens behov av billig och tyst arbetskraft med blicken i marken. Vad kan då passa bättre än utsatta, utpekade och undertrycka asylsökande med myndighetspiskor över sig?

Igår hade Sverigedemokraterna torgmöte i Visby. Jag och andra från bland annat Ung Vänster stod där med antirasistiska banderoller och med sopsäckar där folk uppmanades kasta rasistpropagandan. Många gjorde just det. Men jag känner allt mer att det direkta motståndet mot SD, förvisso är helt nödvändigt, men oerhört otillräckligt. Några förvirrade flyktinghatare som hojtar i ett hörn är illa. Men en artikel på DN Debatt gör så väldigt mycket större skada. "Välkommen till jobbet", kallar folkpartisterna sin rapport. "Välkommen till den nygamla, blåbruna borgerligheten", är det verkliga budskapet.

30 kommentarer:

Anonym sa...

Ali + hangarounds

Tror ni verkligen att de bakom förslaget är rasister?

Eller att de lägger förslaget för att rika inte kan hitta arbetskraft för att tvätta poolen?

Eller tror ni att de tycker att det är ett problem att invandrare inte kommer in på den svenska arbetsmarknaden och hamnar i bidragsberoende?

Det är många nötter i Folkpartiet men jag blir så jävla irriterad när du inte ens erkänner de verkliga intentionerna bakom förslaget. Och förresten, hur svårt är det att se att nuvarande integrationspolitik inte fungerar och att något behöver göras?

Kom gärna med egna förslag!

/Gustav Engström

Mikael.R.Nilsson sa...

Jag håller med det du skriver nej jag vill inte kalla dom rasister vilket du heller Ali inte gör men att man rider på såna strömmar det har tyvärr folkpartiet gjort länge nu. Diskrimineringen som är ett stort problem verkar dom vilja lösa med bemanningsföretag för där är den inte så utbredd och visst är det så att regeringen vill skapa en låglönemarknad inte tu tal om det. Nej dom allara flesta vill inget annat än kunna försörja sig det gäller både flyktingar och andra männsikor

/M sa...

En debattartikel på DN gör kanske mer skada än förvirrade flyktinghatare i ett hörn ... om någon orkar läsa artikeln. Det kanske är sommaren som gör mig slapp, men jag orkade inte ta mig igenom ingressen ens. Jag hoppade vidare till artikeln och fick nog i tredje stycket. Därför blev jag varken sporrad eller upprörd av den.

Vågar man gissa att någon av de undertecknande har skrivit artikeln själv istället för att få den stucken under näsan av en anonym talskrivare eller pr-byrå?

Nina Unesi sa...

Läsvärd analys, Ali. Du sammanfattade artikel väldigt bra!

/Nina

Benny sa...

Jag förstår det här förföljelse som Lennart Gabrielsson, Helene Odenjung och Gulan Avci lägger fram i DN. De saker som nämns redan används eller tillämpas av kommuner ännu våldsamt.

Det är viktigt att förstå att invandrare är mer intresserade av att jobba än vad folkpartiet hets. Varje gång fp vill ha poäng förgrippa dem sig på invandrare.

Det sägs ofta att det här landet byggdes av invandrare även DN:s grundare invandrade till Sverige.

Det finns båda förakt, okunnighet och rasism, när politiker, debattörer och medier pratar om invandrare.

Det är svårt att beskriva eller förstå vad fp vill, eftersom det finns inget som inte redan tillämpats mot invandrare.

Benny

Björn sa...

Det värsta är att det hela blir så uppochnervänt. De som faktiskt arbetar i det här samhället blir bespottade och beskyllda för att vara lata, och de som behöver offentligt understöd mest blir av med det. Det är så svårt att skydda sig mot den typen av retorik och andra argument som står helt på huvudet, exempelvis Gustav Engströms argumentation ovan.

Then französke-kocken och pasteybakaren sa...

Gustav, poängen är att FP förutsätter att flyktingar inte tar jobb, att de som kommer hit är parasiter.

"Inga socialbidrag, bara ersättning för utbildning och jobb.
Den första frågan till nyanlända flyktingar bör vara hur de ska skaffa sig egen försörjning. Flyktingarna måste delta i introduktionsprogram på heltid och få ersättning för det och inte socialbidrag."

Fast begreppet flykting torde innebära ett moment av flykt något som är hastigt oplanerat och ofrivilligt!? De förutsätts att "dom" är socialbidragstagare, vilket "vi" inte är och samtidigt att socialbidrag egentligen är något som alla människor utnyttjar/lever av fuskar med.
Det finns ingen motsättning i att erbjuda folk jobb och ha ett socialbidragskydd till de som inte får jobb.

Rawias Morra sa...

Ali,

Det horribla är inte att det finns folk som vill att andra ska ta hand om deras skit med skattesubventioner, att de anser att de är deras rätt att ha slavar, utan det att det finns invandrare som lånar sig och sina ansikten till ett sådant parti.

De får väl ordna med det bäst de vill, men varför ska just invandrare diskrimineras bort från arbetsmarknaden och de jobb de är utbildade för, för att snya herr von pinkenstråles ungar?

Jag har en känsla av att om man mäter utbildningsnivån hos invandrarna och folkpartiet så skulle folkpartisterna vara mest kvalificerade för att tvätta pooler och skura toaletter!

Vad förbannat trött jag blir, räcker inte det med alla ingenjörer som kör taxi? Ska lärare, journalister och dataingenjörer tvätta fru Dunderblåsts trosor också?

Jag lägger band på min ilska och avstår från att svära så det osar om det!

Björn Fridén sa...

Jadu Ali, idag fick jag fler kommentarer än du. Jobbiga typer som tycker att Islam är en hälsofara och sånt.

Bra inlägg idag.

Skribenten sa...

Det är överklassen som har råd och är i behov av skötsel av hushållet. Visst, en vanlig knegare kan betala några tusen i månaden för att köpa hushållsnära tjänster men måste lägga undan något annat inköp eftersom den ekonomiska marginalen inte är stor.

Man motiverar att vissa inom arbetarklassen förtjänar mindre med rasistiska uppfattningar. Det är som handen i handsken om man dessutom har som krav att man måste försörja sig själv för att få uppehållstillstånd. Vägrar en invandrare att ta ett arbete så vidarebefodrar man det till migrationsverket, som gör avslag på ansökan om uppehållstillstånd.

Det påminner om hur man lätt "negrer" utföra slavarbete med hänvisning att de tillhörde en lägre stående ras. I dagens läge säger man istället att en utbildning är dyr för samhället och därför får invandrare vara utan.

Det är dags att svensk vänster på allvar ställer sig på invandrares sida. I den uppgiften har SAC nått långt eftersom de organiserar även papperslösa.

Francisco d'Anconia sa...

Gustav> Ali tycker inte att människor ska behöva jobba alls, de ska istället leva på de rikas tillgångar som ska omfördelas efter den väpnade revolutionen. Detta grundläggande ekonomiska resonemang utvecklade Ali under sin tid på Handelshögskolan.

Daniel sa...

de mest fördomsfulla debattörerna i Sverige idag är utan tvekan personer likt ovanstående som utan något som helst underlag eller vilja att bemöta argument bara rapar ur sig en massa ospecifierat svammel om högerspöken och rasister, endast för att de inte håller med. patetiskt.

Anonym sa...

Det finns ju också stora framtidsutsikter inom andra delar av service sektorn, kristdemokraterna i Bromma har ju motionerat om att arbetslösa skall gå och plocka hundbajs. Det saknas bara att de får gå i orangea overaller och kedjor, så har även Sverige nått samma status som Amerikanska södern

Benny sa...

Jag tycker det är hemskt att antidemokrater som du Abli stör demokratiska möten med skrik och rop.

Djungelfasoner är vad detta är.

Ida D. sa...

Ciao Ali!

Efter att läsa dina artiklar under många tillfälle, är det dags att bjuda dig på min blogg... Jag öppnade nyligen o du är hjärtligt välkommen :o)

www.forumforfrihet.blogspot.com

mvh / Ida D.

Aslak sa...

Det meste ave det som de foreslår i den artikkelen (lønn for introduksjonsprogram, fokus på jobb etc) har faktisk vært praktisert her i Norge en stund nå med stor suksess. Jeg forstår ikke helt hva som er kontroversielt med de forslagene de legger frem?

Ashena sa...

faktum är att efter Bengt westeberg har folkpartiet tagit en ny kurs mot högern . Dessutom inom partiet finns farliga gestalter som figurerar sig då o då . Gänget som domierar där nu är per Ahlmarks fraktion . liberalismen i folkpartiet tappat sin humanism och blivit en riktig neoliberalism .

Anonym sa...

Så kallade invandrarvänligt inställda som reflexmässigt rapar orden "rasister" och "låglöneproletariat" gör mer skada för invandrarna än sverigedemokraterna i längden.

/Nogger Black är en glass , OK!!!!

Anonym sa...

Intressant att man tror att tjänsten "privatlärare" kommer växa i framtiden. Relativpriset på tjänster ökar ju som bekant och i offentlig sektor har ju inte lärarnas löneökning varit direkt imponerande (trots att de i regel t.o.m undervisar grupper av flera människor). Att den tjänsten dyker upp på s.26 betyder att Svenskt Näringsliv projicerar en ganska ordentlig ökning av ojämlikheten. Vi ska inte ha råd att ge lärare ordentliga löner men ändå se en expansion av privatlärare.

I ett samhälle där många gamla inte får gå ut ens en gång om dagen, vill vi där se en expansion av hundpsykologbranschen? Det går bortom satiren. Om man tänker efter är det inget annat än en devalvering av människovärdet SN sysslar med.

Anonym sa...

Högerarrogansen framtvingar nu med rask takt ett kunskapsutvecklingsförhindrande låglöneproletariat som först skall besättas med invandrande människor. Samtidigt tar de bort fler och fler möjligheter för människor att vidareutbilda och omskola sig.
Och jag som trodde att arbetsmarknadens parter och politikerna var överens om att Sveriges framtid låg i att alla skulle få utveckla sig och arbetets innehåll genom ett livslångt lärande.
Och om dessa folkpartisters ledare inte kan kallas rasistisk så är den diskriminerande för invandrande människor i alla fall.
Jag får en besk eftersmak i munnen av all nedåtskruvning inom det sociala och arbetsmarknadsmäsiga området som nu sker i Sverige! Svensk Näringsliv med Urban Bäckström i täten verkar ha tagit täten inom högerarrogansregeringen!

Bengt Nilsson, röd gråsosse

martin sa...

Skrämmande att se folkpartiet fortsätta sin vandring i det flyktingfientliga spåret. I början av 90-talet var de ju starka anhängare av en generös flyktingpolitik. Fruktansvärt uselt att i ett helt obetydligt förslag förstärka bilden av flyktingar och invandrare som snyltare. Kommer folkpartiet någonsin få tillbaks sitt mänskliga ansikte? Just nu känns det otroligt långt borta. Småaktigt, rasistiskt och snålt.

VV sa...

Jag fattar inte riktigt kopplingen mellan svenskt närinslivs' rapport och folkpartiets utspel. Utveckla!

Men, ok, jag är också skeptisk till folkpartiets syn på invandrig/arbete frågan. Jag misstänker också, liksom många andra att folkpartiet tänker sig nån typ av blattestädpatrull som ska rensa poler och hämta tvätt. Fast hur kan vi veta det? Dom säger ju liksom inget om det egentligen. Vad ska man peka på när man anklagar dem för det?

Anonym sa...

-Vad är överklass? Hur definieras "de" i fråga om inkomst? Jag frågar eftersom problematiken är ytterst kategorisk när man läser Alis inlägg och hans hangarounds kommentarer.

stellanboll sa...

Men folkpartiets förslag handlar förstås inte om att få bort invandrare, att sänka deras status eller att skaffa fler polskötare till lyxvillorna. Det handlar om att man inte kan ha ett system där alla som kommer hit lär sig att man i Sverige inte behöver jobba för att få pengar.

Anonym sa...

En del skriver att Ali inte påstår att fp är rasister. Jag vet inte hur jag ska tolka fraser som "fp fortsätter sin brunvandring", blå-brun borgerlighet och så vidare. Kan någon förklara, please.

Det är otroligt svårt för en nyanländ invandrare att få arbete i Sverige. Det beror på att vi har en hög arbetslöshet. Ofrivillig arbetslöshet är ett fenomen som uppkommer om man har artificiella lägstalöner, dvs lönenivåer som inte bestäms av tillgång och efterfrågan. Vänstern vill att vi ska ha mycket höga lägstalöner för att jämna ut skillnader i levnadsstandard mellan människor. Vänsterns reglerade arbetsmarknad skapar alltså arbetslöshet. Och snälla, om någon kan förklara hur den inte skulle göra det så visa mig. Vi kan väl dra det till sin spets, säg att facket förhandlade fram en lägstalön på 300kr för låt oss säga ett restaurangbiträde. Tror ni att arbetslösheten bland restaurangbiträden skulle öka? Om ja, varför har inte en lägstalön på 91kr samma effekt fast i mindre skala.

Säg inte att jag är fascist eller idiot. Jag tycker att arbetsmarknaden ska vara reglerad men man måste inse konsekvenserna.

Invandrare har av språkskäl och pga diskriminering och säkert också tusen andra orsaker svårt att konkurrera med svenskar om arbeten. Det är invandrare, äldre, människor med nedsatt arbetsförmåga m. fl. som betalar priset för vänsterns "rättvisa" politik. I ett liberalt samhälle kan en driftig invandare först lönekonkurrera ut en infödd genom att t.ex. tvätta en pool för 60kr i timman och sen arbeta sig uppåt. I Sverige finns inte sådana möjligheter, arbetslösheten är hög och bidrag är den utvägen. Det är nog ganska nice för självkänslan också att leva på andra när man kommer till ett nytt land. Eller vad tror ni?

Jag vill att du som är vänster gör ett litet experiment när du åker till USA eller England nästa gång. Kolla hur många negrer i business suit du ser. Åk sedan hem och jämför. Därefter bör du fundera lite över sakernas tillstånd och kanske varför det är som det är.

Hur kommer det sig att rasistiska osolidariska skitland som USA är bättre på att tillvarata invandrares kompetens än Sverige?

Om jag hade lite mer av Alis retoriska ådra i mig hade jag sagt att vänstern är rasistisk eftersom deras politik leder till invandrares utanförskap men det är ju befängt. Ni vill väl men ni är själva orsaken till väldigt mycket av det onda ni tror att ni bekämpar.

/Gustav Engström

Alexander sa...

Enligt Ali är det väl en mänsklig rättighet att komma till Sverige och få bidrag även ifall man tekniskt sätt inte kan anses vara flykting.

Anonym sa...

Det där med att invandrare lever på bidrag i evighet är en cementerad myt som är omöjligt att få bort.

Hur sjutton insisterar ni på att använda det som argument år ut och år in förstår jag inte. Hur mycket kostar det inte att försörja en människa tills den blir arbetskraft? Invandrarna kommer hit vuxna, färdigutbildade och kostar inte ett skit. Har just talat med en irakisk narkosläkare som håller på att stressas ihjäl av alla krav som ställs på henne, för att hoppa in och jobb så fort som möjligt trots att hon förlorat ett barn och sin man nyligen! det är ju förfärligt!

Anonym sa...

Tänk vad det kunde bli av vänstern om ni bara lade ner kärringgnället om de stackars "utsatta, utpekade och undertrycka asylsökande" och den "rasistiska" högern. Halledudane, invandrare tvingas jobba. Är det inte meningen att man ska arbeta i det socialistiska Sverige?

Albert Söderlind sa...

Åter igen ger du dig på folkpartiet liberalerna för deras integrationspolitik. Men då undrar jag bara, var är dina förslag? Alla invandrare här i sverige har inte haft samma tur som du med att komma in i samhället. De lever i utanförskap, mycket för att de får en dålig start. Dagens system tillåter nämligen inte asylsökande som väntar på besked att arbeta, utan de tvingas leva på socialbidrag. Att ge dessa människor en chans genom att bevilja dem ett tillfälligt arbetstillstånd fattar jag inte hur du kan se som rasistiskt. Det är snarare en möjlighet för någon att komma in på arbetsmarknaden. För du tror väl inte att någon vill sitta hemma och inte arbeta? Vänstern gnäller mycket på vår integrationspolitik, men inte har de några förslag själva. Sverige har varit sämst i europa på integration, och det kan ingen annan än förra regeringen ta på sig skulden för, som ni samarbetade med. Varifrån du får att det endast handlar om poolskötsel och tvätthängning från vet jag inte, men att jämföra oss med rasistiska organisationer sänker bara din egen trovärdighet, och dessutom hela debattnivån. Är det nåt mer du vill veta om FP:s integrationspolitik så är du välkommen att kontakta mig på albert.soderlind@liberal.se
/ Albert Söderlind
Distriktsordförand LUF Jönköping

Calle sa...

Bästa bloggen och faktasamlingen på nätet, fler argument behövs inte.

http://www.ulfpettersson.se/2007/07/12/myten-om-den-restriktiva-flyktingpolitiken/