söndag, juli 01, 2007

Krig och propaganda

I morse hade DN på nätet en notis som skrek ut att USA dödat ”26 extremister”. Allvarligt. 26 ”extremister”. Vad det nu ska betyda. Var de extremt måna om att USA skulle lämna landet, extremt religiösa, extremt döda? Samma notis om 26 döda ”extremister” lär ju ha stått i tusentals tidningar runt om i Västvärlden. Det är nämligen så det fungerar: pressmeddelanden från USA:s militärkommandon blir till nyhetsbyråstoff. Propagandalögner från en krigförande ockupationsmakt får därmed ett försprång. Nu är i alla fall DN-notisen på nätet uppdaterad. Ögonvittnesskildringar på plats och på sjukhus i området talar om civila offer.

Standardprocedur här alltså. Massaker på civila. Den amerikanska militären går snabbt ut med något helt annat. Västerländska medier rapporterar detta rakt av. Så småningom – i det här fallet gick det ovanligt fort – kommer det eventuellt faktiska uppgifter från händelsen, som antyder massdödande av civila. I bästa fall slutar det hela med att en del läsare får bilden av ännu en heroisk amerikansk insats och en del en bild av kaos och förvirring och ”uppgifterna går isär”. En lyckad insats i operation Befästa Världsbild – inte gemensamt planerad men de facto gemensamt genomförd av USA:s militär och vänsterländska nyhetsförmedlare.

I en läsvärd text på salon.com gör Glenn Greenwald en genomgång av en annan ”incident”, där amerikansk press okritiskt rapporterar om oskadliggörandet av ett antal ”al Qaida-krigare”, helt baserat på militärens presskommuniké. Den karaktäristik han gör av den amerikanska utrikesjournalistiken av idag, är tyvärr tillämplig också på det mesta som vi får oss till livs här i Sverige.
[S]o much of our press corps are slothful, stupid, and corrupt, and -- as this BBC article demonstrates, though it is only illustrative -- their willingness, their eagerness, to have their “reporting” consist of unexamined government claims makes so much of what they do worthless, except as deceitful and truly destructive propaganda.
Läs hela!

2 kommentarer:

Then französke-kocken och pasteybakaren sa...

Vi kan ju även skatta oss lyckliga att även andra institutioner, ex Utrikespolitiska institutet hjälper till att ge oss medborgare fullkomligt fantastiska "analyser" av verkligheten i allas vårt SVT.

Anonym sa...

Och igår (söndag) hade SvD en fin bild från Hongkong, en sån där vanlig med arga demonstranter som motas av polisen.

Men i just det här fallet var det inte vilken pöbel som helst. Nej, nu handlade det om "demokratiaktivister", fastslog bildtexten...

Hur hade det låtit om 26 såna blivit skjutna av den kinesiska polisen?