onsdag, augusti 08, 2007

Högern rasat ut bland våra bloggar, tankens blommor smälta ned och dö

Tre representanter för Stockholms universitets studentkår sågar idag Lars Leijonborgs förslag om ”flitpremie” till studenter som blir klara snabbt med sina studier. Förslaget skulle kunna ses som ett märkligt hugskott i sommarvärmen, men ingår i ett sammanhang av förslag som skändligen skenmanövrerar kring uppenbara fakta om studenters ekonomiska och sociala verklighet. Som författarna till debattartikeln påpekar:
Studenter har i dag ett studiemedel som ger dem en inkomst ungefär 1.000 kronor under den av myndigheter fastslagna gränsen för fattigdom. Resultatet kan man se i till exempel. SIF:s rapport "Studenter och trygghetssystemet". En fjärdedel av studenterna funderar på att avbryta sina studier på grund av ekonomiska svårigheter och mer än hälften har tvingats söka ekonomisk hjälp av föräldrar eller närmaste omgivningen för att klara sina studier.

För de studenter som inte har välbärgade föräldrar leder detta till att man tvingas välja mellan heltidsstudier eller nedprioriterade studier och extrajobb. Valet mellan att gå på föreläsningen eller att jobba extra någon timme blir inte ens ett val, det blir en förutsättning för att alls kunna studera.
Läget är ganska speciellt. Vi har i Sverige för första gången i modern tid en regering som aktivt och målmedvetet arbetar för att sänka ambitionsnivån i den högre utbildningen och se till att färre studerar på högskolan. Det är snudd på definitionsmässigt bakåtsträvande. Denna väg kantas av förslag som systematiskt missgynnar elever från hem med låga inkomster och svaga akademiska traditioner. Klassamhället skall befästas och koncentrationen av måttligt begåvade men med en i fadershemmet uppblåst självuppfattning utrustade ungdomar höjas på högskolorna. Klassisk högerpolitik i aggressivare tappning med andra ord. Till uppenbart men för svenska folket, på bredden och djupet.

Som bonus kan vi notera blogguppstötningar från såväl den mer glatt förvirrade folkpartisten Tommy Rydfeldt som de mer belevat demokratiföraktande unga herrarna på konjakhögerns organ Neo. Författarna till den nämnda debattartikeln – ordförande, vice ordförande samt politisk sekreterare på Stockholm universitets studentkår – anses inte kunna representera den organisation de ju är demokratiskt valda att representera, med ståndpunkter som de fått uttryckligt mandat att driva, eftersom de inte tycker som det uppstötliga herrskapet. Högerns demokratisyn i ett ruttet nötskal. Att Lars Leijonborg säger sig representera den svenska regeringen, trots att han på övertid leder ett sketet plojparti med högerpopulistisk hetsretorik och ordensliknande inflytande i svensk press, det är inga problem. Karln tycker ju bra grejer.


[Läs Petter också]

Tankepaus i Bologna-processen

33 kommentarer:

Anonym sa...

Även om alla som röstade i kårvalet la sina röster på artikelförfattarnas partier så skulle det bara innebära att de representerar 10% av studenterna. Det imponerar inte på mig.

Ali Esbati sa...

Imponerande kommentar. Bättre sätt att utse representanter att leda organisationer är till exempel lottning, avel och holmgång.

Anonym sa...

Ett bättre sätt är att avskaffa kårobligatoriet. Sedan kan de som vill vara med utse sina ledare hur de vill.

Närmare räkning visar att de representerar ca 2,2% av studenterna. Väger tungt?

Ali Esbati sa...

Ett ännu bättre sätt är att avskaffa kapitalismen.

Men varken det ena eller andra är vad debatten handlar om. Det framgår om man kan kombinera läsning med rudimentärt tankearbete.

PS. Hur "tungt" väger vad, säg, Timbro eller Bo Södersten hävdar? Representerar hur många procent av mänskligheten, genom vilka processer?

Anonym sa...

Har du någonsin tvångsanslutits till Timbro? Hört om någon som blivit det? Har de någonsin påstått sig representera dig eller några andra än sina uppdragsgivare?

Hur står det till med det rudimentära tankearbetet?

Ali Esbati sa...

Jaja. Jag erkänner. Det var dumt av mig att tro att jag kunde få en högerknäppis att hålla sig till saken. My bad.

Anonym sa...

Var det du eller jag som tog upp Timbro?

Anonym sa...

Många som argumenterar emot höjning av studiemedlet och de har rätt om alla kunde få 2200:- i hyra som de själva säger sig haft, en <25m² studentlägenhet kostar vanligtvis 3500:- och de finns de som kostar upp emot 4000:-. På en del ställen kan korridor kosta upp emot 3000:-. Ska man studera i fem år och inte i mellan åt bo hemma och mamma och pappa vill man dock ha någorlunda hyfsat boende.

TOMMY RYDFELDT sa...

Jaja någon respekt för andras åsikter finns inte. Tycker man inte som Esbati är man ”förvirrad”.

Lars Leijonborg leder ett "sketet" plojparti. "Högerns" demokratisyn beskrivs som lukten i ett ruttet nötskal för att nämna något.

Esbati är tydligen fortfarande kvar i den sandlåda jag lämnade för många år sedan. Och jag har sedan lärt mig att när man tar till den sortens utryck som Esbati så känner man att argumenten inte bär och måste förstärka.

Jag avstår från vidare kommentar av påhoppen på mig. Av två skäl. För det första bryr jag mig föga att bli kallad förvirrad av Esbati. Tycker det är rätt komiskt.

För det andra vill jag inte sänka mig ner till den låga pajkastningsnivån som finns på denna sida.

Anonym sa...

Ja, ska man studera i fem år har man rätt till egen lägenhet på minst trettio kvadrat. De som ser till att hoppa över Stockholm och nöja sig med ett rum på 20 kvadrat för 2200 är förtryckta av storkapitalet.

Allt åt alla!

Anonym sa...

Oavsett vad ni i övrigt försöker tillskriva artikelförfattarna så kvarstår ju det faktum att de hänvisar till undersökningar som gjorts bland studenter i gemen, själva faktaunderlaget för det de påstår är en allmän studentåsikt som noga registrerats i olika undersökningar, därmed faller alla argument om röstantal eller dold agenda, de redovisar helt enkelt vad undersökningar visar att studenter vill ha och behöver. Att Lasse L inte orkat sätta sig in i de undersökningarna är ju ett stort problem för hans legitimitet som utbildningsminister.

Anonym sa...

Jaja, dessa liberala dårhusmuppar...

När du ser dem på stan är det oftast redan för sent, ge dem den vård de behöver, jag betalar gärna skatt åt dem också.

Anonym sa...

Ja, lås in alla som inte följer den rena marxistiska läran!

Anonym sa...

Money for Nothing
“NYC has decided to offer cash rewards to some students based on their attendance records and exam performance. Diligent, high-achieving seventh graders will be able to earn up to $500 in a year. The plan is the brainchild of Roland G. Fryer, an economist who has been appointed as “chief equality officer” of the city’s Department of Education.
...”

Anonym sa...

Representanter för studentkåren?!
Visst, ungefär lika mycket som det var "upplopp" i Angered häromdagen, eller hur?

Det är två representanter för marxismen och en missnöjespartist som representerar drag under galoscherna. Man vet vilka dumheter de vräker ur sig, så jag orkar inte läsa sk-ten.

Tack för varningen, Ali.

redundans sa...

"Representanter för studentkåren?!"

Det är ju ordförande respektive vice ordförande. Räcker inte det för att vara representanter för just studentkåren?

Man undrar vad Mona Sahlin är om hon nu inte är en representan för socialdemokraterna. Ett kommunistiskt spöke?

Anonym sa...

de som styr och ställer i riksbanken är inte folkligt valda, de bör avsättas med omedelbar verkan.

Kristoffer Burstedt sa...

Jovisst är vi tvångsanslutna till Timbro (även om det inte alls är vad som diskuteras här).

De enda verkliga obligatorierna i vårt land är konsumtionsskatt och bidrag till Svenskt näringsliv (som går vidare till Timbro).

För varje liten sak du köper går en liten summa till SVenskt näringsliv, som sedan använder pengarna till högerpropaganda. Det är i praktiken omöjligt att leva sitt liv utan att finansiera Svenskt näringsliv.

(Nå, detta gör inte deras opnionsbildning illegitim, men det kan vara bra att tänka på när man diskuterar obligatorier)

Anonym sa...

Så glädjade för Timbro att de representerar även Ali! Nu kan han sluta klaga...

Om pengarna till Timbro inte betalas vid din blotta existens, utan bara vid inkomst eller konsumtion så är det varken mer eller mindre obligatoriskt än studentkåren.

För övrigt så tvingas alla betala även för vänsterpartiets propaganda. Alla sådana bidrag, både till höger och vänsyer, borde tas bort.

Anonym sa...

Anonym 2.28:

En etta med kokvrå centralt och upp till 10 min från centrum kostar visserligen 3-4000, men alla får ju som bekant bostadsbidrag om dom inte har arbetsinkomster eller tillgångar på upp till 1100, i slutändan betalar mycket få mer än 2500 i månaden i hyra.

Anonym sa...

Anon 5.09,

Det mest kostnadseffektiva måste väl vara att ta bort själva höger och vänster och ha en stark ledare som gör de rätta sakerna för ekonomin? Jag föreslår Dick Erixon och om han inte skulle ställa upp, Johnny Munkhammar.

Omar sa...

Mycket bra Esbati. Högerns politik har länge gått ut på att förtrycka de fattiga med studiebegåvning tills de inte längre står ut och ger upp sina ambitioner. Neo är en usel blaska.

Micke sa...

Om pengarna till Timbro inte betalas vid din blotta existens, utan bara vid inkomst eller konsumtion så är det varken mer eller mindre obligatoriskt än studentkåren.

Problemet med Timbro är inte Timbro utan att hans husse påstår att han inte ägnar sig åt politik medan han samtidigt matar hunden med fläskben för att veva stenciler.

Fattaru?

Anonym sa...

Anonym 5:12
Det förutsätter dock att man inte jobbar om somrarna annars får du inte hela den där tusenlappen. Och det är inte som det finns 18-20m² korridorer åt alla som alternativ, dessutom är många av de där 3000 - 4000 kr lägenheterna inte inom gång/cykelavstånd så då måste man pendla också, vilket också såklart är en kostnad. Går dock fint att klara sig på den prisnivån, men det gäller att få tag i rätt boende, handlar det om upp till 5 år vill man trots allt trivas, det handlar inte om lyx, vill man bo en person på 40-65m² får man väl jobba heltid på ett låglönearbete.

Runar sa...

522 träffar om man googlar:
esbati censur

Men vad gör det att ta bort en obekväm kommentar Ali? Den socialistiska kampen är väl överordnad sånt bjäfs.

Anonym sa...

Micke: "Problemet med Timbro är inte Timbro utan att hans husse påstår att han inte ägnar sig åt politik medan han samtidigt matar hunden med fläskben för att veva stenciler.

Fattaru?"

Och vad har det med vad jag skrev att göra?

Polhem sa...

"För de studenter som inte har välbärgade föräldrar leder detta till att man tvingas välja mellan heltidsstudier eller nedprioriterade studier och extrajobb. Valet mellan att gå på föreläsningen eller att jobba extra någon timme blir inte ens ett val, det blir en förutsättning för att alls kunna studera."

Totalt skitsnack. Jag jobbade 20 timamr i veckan och pluggade heltid. Visst det var jobbigt men istallet for att fjanta runt i en rosa overal och sjunga fyllevisor stod jag i en kladbutik.

Svenska studenter ar enormt bortskamda. I praktiskt taget alla andra lander jobbar studenter for att kunna plugga och det gar aldeles utmarkt.

Ibland far man helt enkelt boja sig fram och ta den i arslet ett tag for att fa det battre senare.

Anonym sa...

Anonym 9.20: Den försvinner inte om man jobbar på sommaren, däremot minskas den om man tjänar mer än ca 40 k på ett år, med nån hundralapp per tusenlapp man tjänar, och tjänar man mer än så kan man ju använda de pengarna till hyran såklart. 40-65 kvm i centrala Stockholm är det få 19-25 åringar som klarar, jobb eller ej.

Jag säger inte att det är ett lyxigt liv, men ingen behöver avbryta sina studier för att de inte klarar sig på pengarna, om de inte har onödigt höga konsumtionsvanor för en ung student. Extrajobb två-tre dagar i månaden stör inte studierna och ger dessutom lätt 1500 extra i månaden, om man vill lyxa till det.

De jag kan tänka mig har problem är de som börjar sent och redan har jobbat en del och är vana vid att ha 10-12 k efter skatt att spendera, eller de som går på stureplan istället för på studentkrogar.

Anonym sa...

Men så "Polhem", är det skillnad mellan att läsa ett enkelt program inom ekonomi (varav många tar en sådan som en andra examen i bara farten s a s) och mer normalt tidskrävande utbildningar. Det skulle du förstå om du kunde sätta dig in andra människors verklighet. Men det gör du inte och därför får du "helt enkelt boja sig fram och ta den i arslet". Det är primära skillnaden mellan en borgare och en människa med ryggrad.
Lycka till med karriären!

Tjoflöjt sa...

Polhem föredrar uppenbarligen att få "saker" instoppade i röven hellre än att enligt naturlagarna släppa ifrån sig "saker" därifrån eller släppa ifrån sig något överhuvudtaget, typiskt snålborgare...

Anonym sa...

Timbro är "näringslivets tankesmedja". Alla tvingas vi i en myriad situationer genom våra inköp bidra till Svenskt Näringslivs outsourcade propagandaavdelning Timbros extrema propaganda i frågor om allt mellan himmel och jord.

Nu kanske någon vill svara: "Uh Uh Uh!!! Men LO då!!! Uh Uh! JÄMO-agitprop!!!"

Ok, well put, men skillnaden är att det i sådana fall finns ett omfattande pådrag från alla Ledarsidor ("Ledarsida" är ett skyddat varumärke ägt av M/Fp/C) och självklart från Timbro själva. Men när skedde senast ett ledarsidesdrev mot det sjuka i att svenska konsumenter tvingas betala Timbropropagande de inte vill ha? När får vi se några höjdare från Svensk Näringsliv sitta i en morgonsoffa och tvingas ta ställning till lite maffiga åsiktsaxplock från Timbros digra produktion?

Anonym sa...

Var kommer bliden ifrån?

Ali Esbati sa...

"Föreningen förenade monarkister".
http://esbati.blogspot.com/2005/08/st-r-st-och-vst-r-vst.html