tisdag, augusti 07, 2007

I järnnävens grepp

Sambandet mellan (ny)liberal privatisering och – i kapitalismens periferiländer – imperialistiskt massvåld är inte nytt, men framträder som särskilt karaktäristiskt för vår tid. Det amerikanska övergreppet i Irak har redan tidigare varit ett övertydligt exempel.

(Läs gärna några tidigare inlägg på temat, till exempel Konstitutionell exploatering; Friendly Dictators Inc.; Blod och Olja)

Och frihetståget tuffar på. Den irakiska ”regeringen” använder nu lagar från Saddam Husseins tid för att slå ned på fackföreningar inom oljesektorn. Facken har protesterat mot den oljelag som tagits fram för att stjäla den irakiska oljan och med den göda västerländska oljebolag. Härligt.

Från det tal jag höll i mars, på fyraårsdagen av USA:s ockupation, som blev en internationell dag av protester mot USA:s globala våldsregemente:

När de tomma lögnerna skingrat sig, skymtar vi resultatet. Över en halv miljon döda irakier enligt tidningen Lancet. Över 3000 döda amerikanska soldater. Över 2500 miljarder svenska kronor i kostnader för världens skattebetalare. Ett land i kaos och söderfall.

Men varför – varför har alla dessa människor fått betala detta pris?

Den som möjligen har undrat finner nu svaret. Svaret finns i den nya irakiska oljelagen.

Ockupationsmakten stjäl irakiernas olja. En lag som arbetats fram av amerikanska konsulter ger utländska bolag rätten att disponera det irakiska folkets oljeinkomster i minst trettio år. Iraks nationella tillgångar läggs i händerna på ett fåtal västerländska oljebolag. Fredsvänner, vi bevittnar just nu det största väpnade rånet i världen i modern tid.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Har du börjat skriva mycket mumbojumbo om Irak nu för att det börjat komma mer ljusa nyheter därifrån på senare tid?

Ytterligare en post så full av överdrifter och påhitt att bara de riktigt rå-frälsta i ungvänstern nickar bifall.

pia sa...

Oj oj. Ljusa nyheter? Från Irak? På senare tid? Dom hittar du nog säkert bara i rå-frälst neocon-media. För jag utgår från att du inte pratar om fotboll.

Anonym sa...

Gäsp...

daniel sa...

Anonym: Slå över från Fox News.

Anonym sa...

Jag är övertygad om att många av de högerkommentatorer som finns här skulle diagnostiseras som psykopater.

- Sven

Anonym sa...

Första anon-idioten ovan:

• prova att klicka på länken
• prova http://www.iraqrevenuewatch.org/
(bakom står den välkände kommunisten George Soros)
• prova http://www.costofwar.com
• googla valfria sökord som "Paul Bremer" CPA olja oil decree
• prova http://www.juancole.com/

så ska du nog få dina källor.

Men du vill väl bara kräkas och inte veta. Fakta skulle inte passa in i din genomideologiserande världsbild.

Mehdi sa...

Bra där Ali... Det är frustrerande och se hur denna stöld kan fortgå medan omvärlden står och tittar på... Men å andra sidan är det inte så konstigt eftersom hela det västerländska etablissemanget (det stota kapitalet och den fria marknaden) har ett intresse av privatiserad olja från ett land som har väldens tredje största oljereserver.

Bra att du uppmärksammar! Har en fråga till dig Ali; Dennis Kucinic, som har kandiderat till frt kommande presidentvalet i USA, har drivit en kampanj MOT just privatiseringen av oljan i Iran. Vad är din syn på den killen? Hyckleri eller är det så att det har växt fram en liten socialdemokrat bland demokraterna i USA ? Hans åsikter och förslag är ganska så radikala för att komma från ett etablerat parti i USA.. Kommer vi att se fler eller färre personer som Kucinich? När tror du en sån person med socialistiskt färgade ståndpunkter kan bli vald som president i USA och vad kommer det ha för effekter?

Det blev många frågor och några flummiga spekulationer.. hehe..

Nå?

Fredrik sa...

Jag har precis läst igenom lagen, men kan inte hitta denna stöld som du talar om. Däremot så inleds hela lagen med ett ganska tydligt konstaterande:

"Article 1: Ownership of Petroleum Resources
Oil and gas are owned by all the people of Iraq in all the Regions and Governorates."

Det som lagen handlar om är utvinningsrätt av oljan. Det är fritt, men står under kontroll av det federala gas och oljeministreriet som jag förstår det. Företagen som utvinner oljan betalar en roalty till Irak om 12,5%, men behåller annan vinst själva. Detta är faktiskt inget jag höjer nämnvärt mycket på ögonbrynen åt utan detta är helt sonika hur det fungerar generellt i affärsvärlden när det gäller råvaror. Staten äger, företagen hyr, profiterar och skattar och invånarna får arbete. INOC (Iraqi National Oil Company) finns ju givetvis med som aktör också och vem vet, kanske får vi ett nytt Gazprom nere i Irak så småningom?

Then französke-kocken och pasteybakaren sa...

anonym: Goda nyheter från Irak? Ge gärna länk eller källa eller ska vi bara ta ditt ord på att det stämmer? Eller ska man helt enkelt anta att du är en västkramare av rang som anser att "might is right" därav kan väst inte göra fel? Ännu mer "goda" nyheter för dig i så fall.

Anonym sa...

...Och bakom alltihop ligger den sionistiska apartheid"staten" vars i USA högt uppsattta lobbyister jobbat fram hela det koloniala mellanösternprojektet, och gnuggar händerna.

För liksom vattenstölderna från de närmaste grannländerna rinner rakt in till de välbärgat utvalda av guds nåde, skall oljan från Irak, är det tänkt, gå till apartheidstaten och vidare ut därifrån.

Men allting blir inte som man tänkt, om USrael lyckats med ockupationen av mellanöstern och Irakier Perser och Afghaner kastat blommor på dem, hade globaliseringen inneburit en globaliserad marknadsdiktatur och polisstat, ett helvete för oss alla. Istället bjöd Irakierna ett fantastiskt motstånd som inneburit att USrael nu kört fast. Inte mycket olja rinner ut och skulle man försöka skicka den till apartheid"staten" skulle ledningarna bombas direkt och att bevaka varenda kilometer av den är logistisskt omöjligt...

Rawias Morra sa...

Fredrik,
Du har läst det som är tillgängligt, det som du och alla andra får läsa.

Det som irakierna sliter sitt hår för, är alla bilagor som ingen jäkel får eller kan se!!!

Står det nåt i det du läst till vem man får "Sälja" oljan? Och hur länge? Inte ens Irakiska parlamentariker och ministrar har fått reda på det. Det är det vi talar om!

anon-idioten ovan sa...

Jag noterar att den rå-frälsta ungvänstern nu har nickat bifall. Som jag trodde. Ikväll går solen ned. Allt är som vanligt idag.

Anonym sa...

Vardag i Irak...

Anonym sa...

Fredrik, lagen TVINGADES fram av Washington stick i stäv med vad det Irakiska folket ville (det finns statistik över detta). Allt detta efter att Colin Powell sa att oljan tillhör Irakierna.