tisdag, oktober 09, 2007

Borgerlighetens diskreta harm

Att miljöpartiet skulle göra ett utspel likt det Peter Eriksson gör idag var väntat. Budgetprocessen har gjort det tydligt att skillnaderna mellan miljöpartiet och högerregeringen krymper och att miljöpartiet för tillfället inte har något eget av intresse att komma med. Den allmänna samhällsdebatten har också delvis vridit miljö- och klimatfrågorna ur händerna på miljöpartiet. Det var länge sedan miljöpartiet hade den tydligaste miljöpolitiken, men partiets namn har gjort att det kunnat håva in en del bekymrade röster. Så är det fortfarande, men i mindre utsträckning än förut. Miljöpartiet har därför – medvetet ibland, omedvetet ibland – strävat efter att framställa sig ett urbant, vänsterborgerligt parlaments- och medieparti. Den senaste månaden har partiet befunnit sig i skymundan, och då växer utspelsviljan.

Nu uppstår förstås viss kalabalik bland ledarskribenter och politiska kommentatorer. Det ska lekas politik och det ska spekuleras i regeringskoalitioner. Det får tålas. Men det är viktigt att inte tappa perspektiven, att se det politiska landskapet.

Det finns sex aktiva borgerliga partier i Sverige i dag.

Fyra av dem är högerpartier som regerar tillsammans. Det är partier som konvergerat mot varandra, och kunnat göra det enklare, eftersom de har en svag medlemsstruktur men starkt stöd i den mediala eliten och ett tryck på sig från organiserade kapitalintressen. Det är första gången i modern tid som Sverige styrs av en regering med bara högerpartier. Vid de tidigare tillfällen under efterkrigstiden som vi har haft borgerliga regeringen, har några av partierna varit borgerliga vänsterpartier; folkpartiet, centerpartiet med sina egenheter och i viss mån också kristdemokraterna sist det begav sig. Nu är situationen en annan. Folkpartiet och centerpartiet står i viktiga avseenden till höger om moderaterna och några borgerliga vänsterpartier – sådana som kraftfullt försvarar liberala fri- och rättigheter och som har något slags medmänskligt välfärdsideal – finns det inte i denna regering.

Miljöpartiet utgör nu borgerlighetens vänsterflank. Det är inte en ny situation som uppstått efter valet. Så var det också före valet, under den tid då miljöpartiet, tillsammans med vänsterpartiet, utgjorde ett parlamentariskt stöd till den socialdemokratiska regeringen. Miljöpartiet visade det tydligt genom sin brist på förståelse för vikten av en stark arbetsrätt, för gemensamma lösningar inom välfärden och för ett sammanhållet och heltäckande socialförsäkringssystem byggd på inkomstbortfallsprincipen – med andra ord den nordiska välfärdsmodellens själva grundvalar. I några fall röstade partiet också med de borgerliga och drev igenom exempelvis en urholkning av Las och underlättande för privatskolor.

Det sjätte borgerliga partiet är Sverigedemokraterna, ett extremhögerparti som inte kommer att komma ifråga för allmänborgerlig samverkan så länge de inte har fler röster. Men det är ju tyvärr något som kan ändras snabbt. Den nuvarande regeringens politik hjälper till. Alternativt kan något av de mer etablerade borgerliga partierna, låt oss kalla det folkpartiet, göra särskilda utfall före valet för att ”täcka upp” sådana röster. Resultatet blir minst lika otäckt.


Nåväl. Miljöpartiets utveckling är inte så märklig. Alla partier som vill posera som vänster i ”värderingsfrågor” men som saknar band till arbetarrörelsen – eller kapar dem – kommer att bli dystra vindflöjlar som viftar i kapp med det ”liberala” etablissemanget. Då kan man landa var som helst för den parlamentariska maktens skull. Se på de tyska gröna. Bortsett från att Peter Eriksson knappast besitter Joscha Fischers vältalighet och karisma, är det mer än tänkbart att vi vid behov får se svenska miljöpartister tala sig varma för EU:s överstatlighet och marknadsfundamentalism, militära interventioner både här och där, och fortsatta nedskärningar i den gemensamma sektorn.

Samma sak har hänt och händer med de socialdemokratiska partier som lättar bort från arbetarrörelsen. De socialdemokrater som har fått för sig att val vinns i och av de välbärgade mellanskikten i Stockholms innerstad, gillar alltså miljöpartiet. Och så blir det för all del också i vänstersocialistiska partier. Det sorglustiga intermezzot med Vägval Vänster är ett närliggande exempel.

Men vad då med regeringsfrågan? Det gäller att börja i en helt annan ände! Arbetarrörelsen och vänstern måste fortsätta diskutera och bygga ett politiskt alternativ till högerns välfärdsslakt. Ett alternativ som pekar fram mot en annan samhällsutveckling istället för att fastna i ett föraktligt duttande (läs förresten Josefin Brinks kommentar till duellen mellan Sahlin och Reinfeldt häromdagen). Ett sådant alternativ kan skapa hopp och bidra till mobilisering och organisering.

Då kommer också miljöpartiet att förhålla sig till det. Om ett sådant alternativ utkristalliserar sig, kommer det nog fortfarande att finnas ett utrymme för ett borgerligt vänsterparti. Var miljöpartiet hamnar i regeringsfrågan blir då en senare – och faktiskt inte lika intressant – fråga. Därför finns det heller inte någon större anledning att gå i taket över Peter Erikssons utspel eller gå till hätska angrepp mot miljöpartiet. Om miljöpartiet vill närma sig nästa val med inställningen att den borgerliga politiken var rätt bra – var min gäst. Miljöpartiet kan efter valet vara en mer organiserad del av borgerligheten, men också mycket väl ingå i en majoritetskonstellation på vänsterkanten. Det senare kanske till och med är det bästa, för att få en stabil parlamentarisk majoritet för förändring.

Men då är nyckelordet förändring. Och det går inte att förhandla fram förändring, oavsett vad partierna som sitter vid förhandlingsbordet kallar sig. Det behövs ett annat sorts tryck.

Klart är att en regering som innehåller andra partier men för samma politik som den nuvarande inte är värt så mycket stöd. Och inte kommer att få det av väljarna heller.


PS. Läs gärna Hanna Löfqvists inlägg på temat.

17 kommentarer:

Essbeck sa...

Jag undrar vad Reinfeldt menade med detta.

” Men de gåår på inkomster från 19000 ni är ju och knackar på dörren hos LO familjerna och börjar ta tillbaka tusenlappen, men ni vill inte säga det till dom. Dom kommer mycket förvånat se att deras pengar försvinner för att finansiera de höjda ersättningar oftast till höginkomsttagare som inte jobbar och det är en tydlig politik, bort från arbete till utanförskap och det var det vi utmanade i valet.”

Anonym sa...

Alternativt kan något av de mer etablerade borgerliga partierna, låt oss kalla det folkpartiet

Haha! Mycket roligt!

:-)

Unknown sa...

Eftersom de flesta som röstade SD i förra valet kom från S så kanske det skall kallas ett socialistiskt parti snarare än borgerligt?

Anonym sa...

Det finns 6 borgerliga partier i Sveriges riksdag. Se bilden längst ner

http://condorcitorojo.blogspot.com/2007/10/vad-partiledardebatt-dissa-liberalerna.html

Nej, Mikael. SD ska inte kallas socialistiskt. De anser att facket har för mcyket makt, de vill införa vårdnadsbidrag, de är emot aborter, de är för privatiseringar, de är antinazister på samma sätt som höger, d.v.s. buntar ihop nazism med kommunism och islamism.

Anonym sa...

Blir så trött på alla som måste dela in politiken i höger-vänster... Jag rekommenderar att titta på
http://www.politicalcompass.org/extremeright

och göra testet.

Anonym sa...

Det tycks som att repet från galgen dras åt allt hårdare kring vänsterpartiets feta nacke, och dess krumma kropp börjar lätta och dingla så smått i snålblåsten.

Idag är det ju ingen som tar den sekten på allvar. Inte ens de två forna samarbetspartierna (s) och (mp) bryr sig om det ruttnande kadaver som vänsterpartiet är idag.

Johan Persson sa...

Mikael: Eftersom Hitler framför allt tog röster från Tysklands liberala småborgerliga partier (DVP, DDP o s v) så borde man kanske kalla NSDAP för ett liberalt parti?

Anonym sa...

Varför skulle borgerlig media samt miljöpartiet, vara så angelägna om att sparka på vänsterpartiet om det nu är så stendött?

Anonym sa...

Anonym 3:27, om du har spelat TV-spelet Mortal Kombat någon gång så kanske du känner igen uttrycket "finish him"?

Anonym sa...

Nej det har jag inte.

Hursomhelst vänsterpartiet är det enda partiet som är ärligt och inte utgörs av en massa mediajippon, pr-konsulter och lögnaktiga extreme makeovers idag.

Anonym sa...

Den vind av påtryckningar som blåser idag har inte så mycket med höger och vänster att göra, i USA kallas det lite fint och vilseledande för neokonsrvatism och bygger på Straussism. För att förstå det så kan jag rekommendera denna PDF som visar var det kommer i från historiskt, hur det kunnat infektera världspolitiken och var det pekar åt ur en Kanadensisk synvinkel.

Lägg därtill hur det ekonomiska systemet fungerar med fiat-currency och money from nothing (rätt underhållande och lärorik animerad video) i kombination med PDF:en ovan, så blir det riktigt skrämmande och ger också en vink om varför en del av våra ledande politiker närmast tappar allt vad ryggrad heter när de kommer till makten och inser vad de står emot.

//steelneck

Daniel sa...

De liberala inslagen i miljöpartiets politik är ju egentligen väldigt olyckliga. Förolämpande blir de först när de gröna påstår att generell välfärd som dessutom är gemensamt ägd och driven är gammalmodig.

Jag efterlyser en gemensam röd-grön kritik mot kapitalism och marknadsfundamentalism. Med tanke på dessas miljöåverkningar borde det inte vara så överdrivet svårt. Kruxet är ju många miljöpartisters märkliga syn, eller snarare sammanblandning av, begreppen individualism och personlig frihet.

Anonym sa...

Till Anonym.

Den där filmen om pengar var bland det dummaste och mest snedvridna lögnaktiga jag sett. Mycket av det som sägs bygger på totalt uppenbara fel och lögner. Om du använder sådant som källa för din information då kan man förstå varför du är socialist...

Det skulle vara roligt att se Herr Esbati kommentera den filmen, i egenskap av den Nationalekonom han är.

Anonym sa...

Daniel:
De röda är ju i allmänhet kända för sin stora miljöhänsyn. Sovjet och Kina t.ex.

Anonym sa...

Enligt TV4 Nyheterna idag vill de flesta s-väljare ha en s-v-regering. Näst populäraste regeringsalternativet är en s-v-mp-regering, därefter kommer en ren s-regering. Minst populär är en s-mp-regering. (Misslyckades med att fica en länk, men gå in på TV4.se så hittar ni det snart).

Anonym sa...

Det är oförståeligt hur miljöpartiet ser sig som mer borgerliga. Att förespråka kapitalism går inte ihop med miljötänkande.

Anonym sa...

Obs! De skruvade konspirationsteorier som "steelneck" (4.02 ovan) försöker prångla ut stinker Lyndon LaRouche (EAP) lång väg ("neo-cons är en hemlig fascistisk sammansvärjning för att ta över världen...")