Samhället måste vara tydligt i att grundläggande rättigheter som vård, skola och omsorg är att betrakta som social allemansrätt som inte får styras utifrån enskildas betalningsförmåga och vinstintressen.Som Josefin Brink konstaterar händer det saker i EU-frågan också. Repskapet i Stockholm antog ett uttalande där det bland annat dessa krav står:
* Att rätten att vidta stridsåtgärder för att få kollektivavtal till stånd garanteras.Apropå detta med arbetarrörelsen och EU så måste man konstatera att Sören Wibe skriver uppenbara sanningar i sin utträdesartikel ur socialdemkratin, på DN Debatt. Trist samtidigt, för EU-debatten är inte död hos socialdemokraterna än – kan knappast vara det så länge det finns något liv alls i det partiet, och det gör det ju. Och visst kan det ligga mycket i det som Josefin Brink funderar högt över – att Wibe kanske har egna planer inför EU-parlamentsvalet. Samtidigt får man ju konstatera när man läser sådana här kommentarer från s-högern, att sosse-ja’t rör sig i ett slags parallellt universum där verkliga politiska förhållanden har upplösts i ett rosa syrebad av politiska floskler.
* Att det inte finns några frågetecken kvar kring den svenska modellen när riksdagen godkänner Lissabonfördraget.
Daniel Mathisen, ”tokstolt ordförande för Stockholms läns SSU-distrikt”, skriver om sin jubel över Wibes avhopp och klargör bland annat följande: ”I stället bör vi fokusera på vad EU ska leverera i politiskt innehåll, och omfamna förändringen”. Jomen tack. Vi andra, som är jävligt fokuserade på att EU levererar politiskt innehåll på löpande band – avreglering av det sociala alkoholmonopolet, underlättande av lönedumpning via förbud mot fackliga stridsåtgärder, krav på upplösning av allmännyttan, avskaffande av presstödet så att likriktningen kan gå från total till absolut, samling kring koloniala militärexpeditioner,godtyckliga terrorlistor, med mera – tycker väl kanske att det finns andra att omfamna. Men vi är förstås ”folkhemsromantiska traditionalister” som inte ”fullt ut tar konsekvenserna av vad internationell solidaritet faktiskt medför”; högerpolitik och mer till de rika alltså.
Maryam Yazdanfar skriver att Wibe ”blandar ihop” Lavaldomen och Lissabonfördraget, som ”äpplen och pären”. Det är ett ganska fantastiskt uttalande. Möjligen har Yazdanfar blandat ihop ”äpplen och päron” med ”äpplen och äppelmos”, eller kanske ”vatten och snömos”.
5 kommentarer:
Mathisen och den andre bloggande högersossen på "M" är inte riktigt kloka. Men det är väl lätt att omfamna EU med kommande tunga tjänster i partiet...
Hej Ali!
Hoppas allt är top notch.
Nej, det är inte floskler utan faktiskt riktigt konkret. Typ: mer maktdelning i form av federalism, en överstatlig social- och arbetsmarknadspolitik och ett successivt avvecklande av nationalstaten som konstruktion. Är inte det tydligt?
I övrigt är jag socialdemokrat, varken mer eller mindre, som tror på att samhället liksom politiken är förändringsbenägen. Determinism känns ju lite ofräscht, eller hur?
God bless and all that..
Mathisen, du är du inte lite väl pinsam nu, minst sagt...
/Petteri
Å herrejävlar, Mathisen.
1. "Faktiskt riktigt konkret"...
Ska vi göra en enkätundersökning? Be folk placera följande någonstans längs skalan abstrakt/konkret:
"överstatlig socialpolitik", "federalism"
"avvecklande av nationalstaten som konstruktion"
Du vinner över intersubjektivitet och kontextualisering i alla fall, grattis!
2. "Determinism" vs att politiken visst har en chans i EU?
Jämför snarare med åsikten att det är dumt att sätta sig bakbunden och inspikad i en tung tunna som sänks ned i vatten.
Eller att man inte bör satsa alla pengar med ett par i tvåor när motståndaren antagligen har tre äss.
Men gubevars, det är ju bara åsikter - lätt deterministiskt färgade dessutom.
De EU-kramande sossarna har säkert trollat fram nåt utbrytartrick, eller de sista två tvåorna. Hav förtröstan!
Jaa, tänk vad allt var bra när vänsterkartellen styrde. Man kan fråga sig varför sossarna inte tog bort den ojämlika skolresan? Varför ska vissa ha råd att åka med och andra får stanna hemma. Men det är väl det typiska vänsterstyret som bara pratar solidaritet, men inte gör det. Då får man ju tulla på sina egna intressen.
Och det är väl också bra att staten känar massa pengar på att andra super ner sig och förstör för sina barn. Ett bra samhälle.
http://blogg.nmattsson.se
Skicka en kommentar