tisdag, juli 08, 2008

Hypotes

Integrationsministern har trätt fram ur regeringskansliets dimmor och talat.

Tydligen är det den leende oppositionsledaren Mona Sahlin som ”gynnar Sverigedemokraterna”.

Kanske det.

Men en regeringspolitik som ökar klyftorna, driver fram en starkare etnisk segregering på arbetsmarkanden, pekar ut invandrare som bidragssökande samhällsproblem, pekar ut muslimer som ansvariga för den diskriminering som drabbar dem, utmålar patriarkalt våld som något importerat, skärper flyktingpolitiken, skickar iväg svenska soldater på nykoloniala äventyr, struntar i den demokratiska processen kring viktiga politiska frågor, minskar demokratins verkansområde och därmed öppnar upp för politikförakt och socialt syndabocksletade, samt på en rad andra sätt följer standardformuläret för hur xenofobiska och högerpopulistiska partier vinner terräng i Europa, kan också spela in lite grann.

Fast vad vet jag? Kan man bli fri med FRA, kan man väl fixa integration med Nyamko Sabuni.

7 kommentarer:

Den onödiga samtiden sa...

"Men en regeringspolitik som ökar klyftorna, driver fram en starkare etnisk segregering på arbetsmarkanden, pekar ut invandrare som bidragssökande samhällsproblem, pekar ut muslimer som ansvariga för den diskriminering som drabbar dem, utmålar patriarkalt våld som något importerat, skärper flyktingpolitiken, skickar iväg svenska soldater på nykoloniala äventyr, struntar i den demokratiska processen kring viktiga politiska frågor, minskar demokratins verkansområde och därmed öppnar upp för politikförakt och socialt syndabocksletade, samt på en rad andra sätt följer standardformuläret för hur xenofobiska och högerpopulistiska partier vinner terräng i Europa, kan också spela in lite grann."

Kan jag aldrig tänka mig...

Antiism sa...

Intressant att du lyckades skriva så mycket skit i ett så kort inlägg!

Hugo sa...

Bla, bla, bla..... intelligent över måttan. Hur bara orkar du veva på med denna eviga skit?

Micke sa...

År 2002 hade Sverige 128 utanförskapsområden.

Med tanke på att begreppet utanförskap i den bemärkelsen vi känner det idag är en retroisk uppfinning av högerpartierna för att ställa medborgare mot medborgare genom att bokstavligen utpeka alla som på något sätt nyttjar eller arbetar i offentlig sektor som parasiter så är det svårt att fatta vad han pratar om.

Utanförskapet fanns inte 20002.

Nästa gång nån säger "utanförskapet" (oavsett om det är en sosse som blivit lurad eller nån från högern)...be dom bara dra åt helevete.

Utanförskapet är en retorisk skitfint skapad för att dela upp folk i dom onda och dom goda.

Richard sa...

Jag har undrat över det där, har någon försökt sig på en utförlig definition av begreppet "utanförskap" som det används av (höger-)politiker? Exakt vilka tillhör det där utanförskapet? Länk någon?

Hugo sa...

"Utanförskapet är en retorisk skitfint skapad för att dela upp folk i dom onda och dom goda."

Eller också, de som av politikers skilda skäl lever på andras arbete. Så kan man också se det.

All välfärd utgår i första hand från den enskildes eget arbete. Staten behövs inte till annat än ta hand om de som faller igenom. Liten stat, större människa och individ. Skall det vara så förbannat svårt att förstå?

Petter sa...

Richard

Det beror på i vilket sammanhang de använder ordet, men när de talar om 1-1.5 miljoner så handlar det om sjuka, arbetslösa, studenter som vill jobba etc, alltså förlorad arbetstid i helårsekvivalenter för att någon tagit ut en veckas sjuklön. Varit arbetslös en kortare tid eller liknande. Utöver de som är sjukpensionärer etc. Det handlar alltså inte om hur många som helt befinner sig utanför arbetsmarknaden. Inte heller är det rätt att anta att denna siffra skulle vara noll även om folk inte var sjuka, lata, omotiverade eller varför de nu tror folk nyttjar socialförsäkringssystemen. Dock skulle de vara noll i stater där man inte har sådana skydd eftersom det där inte finns någon anledning att registrera när de pga sjukdom inte kan jobba, när de är arbetslösa. Har du inget nyttjande av socialförsäkringarna har du inget utanförskap. Fast det kanske är så de vill ha det, fast Reinfeldt har ju sagt att han lämnat det spåret, men det gör inte folk mindre sjuka och mindre arbetslösa. Många är helt enkelt oönskade på arbetsmarknaden, men det förstår moderaterna eftersom de fortsätter hitta på nya subventionerade anställningar hela tiden. Och de kommer inte leda till mer riktiga anställningar än sossarnas motsvarande.

AT kom med en bra rapport där de beskriver vad som ingår i statistiken och förklarar hur andra länder med liknande försäkringssystem ser på samma former av siffror som de självklart kallar något helt annat. Läs den på deras hemsida: http://www.arbetarrorelsenstankesmedja.se/AT/smpage.fwx?page=44&NYHETER=1334