söndag, februari 01, 2009

Linderborg om Josefsson

Så mycket att blogga om, så lite tid. Passar bara på att dra mitt strå till stacken för att några till ska uppmärksamma Åsa Linderborgs kommentar till Janne Josefssons testosteronsprängda ledarskap i Debatt:
Janne Josefssons storhetsvansinne har helt gått överstyr, men kanske är det lika mycket Debatt som Josefsson det är fel på. Få klarar sig i det programformatet – alla deltagare framstår som idioter – men sämst klarar sig ändå programledaren. Som Jan Guillou konstaterade redan när Josefsson gjorde det bedrövliga Fittja Paradiso, avslöjar direktsändningen hans ”oförmåga att intervjua utan utmattnings- och klippteknik” (Journalisten 15 april 2003).
Läs hela!


Och missa inte Kjell Jonassons debattartikel i samma tidning: Moralisk kollaps i Gaza.

10 kommentarer:

Paolo Pissoffi sa...

Vad gäller debattartikeln i AB så vill jag dock protestera mot den här väl spridda idén om att grundbulten i problemet är ockupationen från 1967.

Jörgen sa...

Se en intressant artikel om den kritiska granskningen av Israels argument i London Review of books:

http://tidenstecken.wordpress.com/2009/02/01/gazakriget-i-london-review-of-books/

Tuomo sa...

Janne Josefssons hybris har ju knappast varit nåt under av diskretion de senaste åren.
Efter Osmo Vallo har Josefsson bara halkat runt i ett rejält nedförslut i det journalistiska landskapet. Inte ens det känns riktigt genuint i dagsläget, Vallo-affären alltså, för förmodligen var det väl Hannes Råstam som gjorde själva arbetet i den affären, medans Josefsson plockade russin.
Och, vad härnäst? "Skytte"-graven nästa? Känns som en lågoddsare.

Anonym sa...

JJ är trevlig och ödmjuk när jag (som han inte känner) möter honom på stan. Men folk i sthlm kan ju se genom rutan att han har storhetsvansinne.

Hugo sa...

En halvkommunist som tjafsar med en heldito. Vem orkar bry sig om vare sig Åsa eller Janne?

Coco sa...

Ja, som med mycket annat är svaret inte svart-vitt; Josefsson har gjort bra och viktiga grejer, framförallt osmo vallo och biskopsgården-örgryte-reportaget. Han är inget unikum av intelligens och är pantat populistisk i Debatt och många granskningar har varit värdelösa, men jag ifrågasätter ifrågasättandet av grävande journalistik per se som Ali bidragit med tidigare här på bloggen.

Thomas E sa...

Hugo, i nån intervju så meddelade JJ att han brukar rösta på Folkpartiet. Det gör ju inte programmet varken bättre eller sämre. Jag blir förvånad över att normala människor ställer upp i debatt. Människor som i andra sammanhang verkar vettiga och intelligenta framstår som Jerry Springer gäster. Får man otroligt mycket betalt för att sätta sig i samma studio som JJ?

Anonym sa...

Som Linderborg skriver så är JJ alltid ute efter att tvåla till människor i en mellanställning. En chef för socialtjänsten eller den verksamhetsansvarige på ett äldreboende. Det är den typ av makthavare han gillar att slå mot. Människor som saknar medievana och inte kan bita tillbaka. Då stormtrivs Josefsson.

Det mest tragiska exemplet är nog ändå när Debatt sändes från OS i Kina. Då hade han skakat fram någon stackars sate som i förtroende berättat att dennes bostad blivit exproprierad i samband med byggandet av en idrottsarena. Josefsson låter denne man framträda i studion och finner för gott att rikta kritik mot en kinesisk myndighetsperson, som om jag minns rätt, var ambassadör.

Det hela var osmakligt då den kinesiske mannen i studion tvingades förklara att han inte hade några klagomål att rikta mot de kinesiska myndigheterna. Jag undrar om denne person drabbades av några repressalier och om Josefsso bemödade sig att ta något ansvar för att ha exponerat honom. Sedan fick också svenska tittare ringa in och ställa frågor. En minnesvärd sådan var den som löd: "varför äter ni hundar."

Anonym sa...

Hahaha, ja det var väl inte någon journalistisk höjdpunkt när Janne öppet exponerade "källan" i Peking.

SVT hypade den debatten rejält innan och det blev verkligen ett monumentaliskt platt fall. Genialisk idé också att låta medelsvensson komma till tals och ställa de riktigt intressanta och relevanta frågorna ("varför äter ni hundar").

Borde vara något för Filip och Fredrik att ta med i deras nästa 100 höjdar-program.

Pinsamt SVT att ni inte har ett bättre debattprogram än snuttifierade Debatt med überspeedade Josefsson vid rodret.

"Jag är den nya blondinbella, fast mycket mörkare..." sa...

Du är riktigt bra på att skriva. Keep up the good work!