”Utbildning och kunskap är ett av alliansregeringens viktigaste reformområden”, börjar de fyra borgarna i den studiesociala kommittén sin drapa på DN Debatt. Det är en av de få punkter där de har rätt: dagens regering är den första i modern tid, som aktivt och målmedvetet arbetat för att sänka ambitionsnivån i den högre utbildningen och se till att färre studerar på högskolan. Med dagens förslag preciseras en viktig del av denna målsättning, nämligen att öka den sociala snedrekryteringen och samtidigt skjuta en större del av studenterna längre ut i flexibiliserande ekonomisk desperation.
Förutom åtgärderna för ökad snedrekrytering och mental strömlinjeformning av den högre utbildningen, vill borgarna i kommittén att studiemedlet ska höjas med 400 kronor. Före valet visade SFS, Sveriges förenade studentkårer, att en vanlig student gick back 1500 kronor i månaden vid en helt ordinär utgiftsnivå. Studenter har dessutom tappat mycket kraftigt i köpkraft relativt andra grupper alltsedan 80-talet. Inte minst efter att vänsterpartiet ställt hårda krav i budgetförhandlingarna höjdes studiemedlet med 300, med inteckning för fortsatta höjningar. Men så gick högergänget och vann valet och bestämde sig för att det var mer angeläget att ge bonuspengar till dem som lyckats köpa stora villor. Lars Leijonborg har likväl upprepat om att en höjning kommer någon gång i framtiden. Nu verkar han till och med skeptisk till den här 400-kronorshöjningen.
Nu krävs det tydliga löften om en rejäl studiemedelshöjning och ett mer rimligt studiemedelssystem som ger människor möjlighet att söka sig fram inom den högre utbildningen, från de rödgröna partierna inför valet 2010.
Men egentligen tänkte jag bara säga att man kan titta in på den här sidan: sabbaintestudiemedlet.nu
Läs också: Rossana Dinamarca (V).
Några äldre inlägg på temat: här och här.
tisdag, mars 31, 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Kravet har uppenbarligen varit att finansiera sina utgiftsförslag med besparingar inom samma område. Så det handlar ju i själva verket bara om klassisk borgerlig fördelningspolitik - ta pengar från de som inte har och ge till de som redan har.
Jag vet inte riktigt vad du har för synpunkter på den utredning som presenterades. Där fanns ju en rad bra förslag med som förbättras möjligheterna till studier.
Skicka en kommentar