söndag, april 05, 2009

Drev, opinionsläge och valfrihet

Mitt i det bisarra men effektiva drevet mot Wanja Lundby-Wedin, och de till idioti gränsande panikreaktionerna inom socialdemokratin, har även Skop presenterat en opinionsmätning som visar på ett kraftigt fall för socialdemokraterna och en kraftig uppgång för moderaterna. Det är förstås trist. Kanske kan det dock även i det här fallet vara läge att påpeka Skops opinionssiffror skulle leda till för parlamentariskt läge (antal mandat):

Moderaterna 127, Centern 23, Folkpartiet 23, Socialdemokraterna 129, Miljöpartiet 26, Vänsterpartiet 21.

Sammantaget 173 mandat för högeralliansen och 176 mandat – med andra ord majoritet – för de rödgröna partierna.

Låt oss också konstatera att om vi hade haft en slag mediedrevens Tobin-skatt; om säg tio procent av den energi som nu ägnas åt att kommentera Wanja Lundby-Wedins eventuella bristande uppmärksamhet när tidigare chefer i Svenskt Näringsliv gett varandra höga ersättningar i enlighet med gällande – och senast idag på DN Debatt försvarad – norm, istället kunde gå till att diskutera meningsfulla politiska frågor som den av nyliberal politik pådrivna krisen, så skulle det kunna bli bra. Nu blir det istället dåligt.

Då leder den allmänna debatten fram till den sortens valfrihetsrevolution som Expressens webbfråga nedan är ett exempel på. Istället för politik – avgång.[DN][SvD][Exp][AB][Sydsv]

16 kommentarer:

Anonym sa...

Expressen måste vara en av de sliskigaste högertidninigar som någonsin sålts i Sverige.

Anonym sa...

Det saknas ett alternativ jämfört med den poll som nu ligger på expressens hemsida. Har de ändrat den på expressen under dagen eller har du förvanskat din bild själv?

Anonym sa...

...men finansdirektörer hycklar åtminstone inte.

Ali Esbati sa...

Bilden är inte ändrad.

Anonym sa...

Problemet för sosseadeln är just att de inte förstår vanligt folks vrede i den här frågan. När aftonbladet hade löp efter löp med borglga ministrar som ej betalt tv licensen kan man tala om ogrundat drev. Tycker det är bra att hon sannolikt vtingas bort från köttgrytorna. Byt även ut måna. Se på reinfelt när han talar med obama idag, kan du se outbildade måna staka sig på dålig skolengelska inför världen. Pinsamt bara att tänka på.

Anonym sa...

Återigen Ali et alii, jag har sagt det här förr. Problemet för 'vänstern' är och förblir att de, till skillnad mot högerns företrädare, inte kan föra en retorik som går ut på att kritisera skillnader i samhället med mindre än att de själva gör avkall på sine egna löner och förmåner. Att tala vitt och brett om solidaritet, klasskillnader, etc., samtidigt som man skaffar sig själv, och sina närmaste, förmåner kommer alltid att uppfattas som dubbelmoral och korruption. Vidlyftiga pensioner, höga löner, förtur till attraktiva lägenheter eller vad det nu än må vara spelar ingen roll, är det en förmån utanför 'Svenssons' horisont så är det politiska förtroendet förbrukat.

Börja leve som ni lär så försvinner problemet, svårare än så är det inte.

/Rickard

Ali Esbati sa...

Det finns ingen "lära".

Gör inte en dygd av din egen förvirring.

Anonym sa...

Finns det ingen "lära"? Jag trodde ni predikade jämlikhet.

Anonym sa...

Ali

Lägg av med den där arroganta stilen, den klär dig inte! Arbetarlöner för alla vänsterpolitiker är vägen framåt!

Mvh

Kamrat 4%

Kamrat fyra årstider sa...

allt klär en skönhet :-)

go ali

:-*

CC sa...

Här håller jag med Ohly snarare än Ali. Det är helt orimligt att som Wanja gjort godkänt vansinnespensioner till vd:ar och hjälpt sin vice fackboss till en fet pension. Detta därför att:

1) Hon kritiserar själv - vilket är rätt och rimligt - höga bonusar och pensioner. Då är det hyckleri att själv godkänna och utdela sådana

2) En av LO:s grundprinciper är jämlikhet, varför det är oförsvarbart att medverka till ojämlikhet och upprätthållandet av ett elitistiskt priviligiesystem

3) Hon företräder sveriges arbetare, löntagare, vilket fordrar representativitet. Personer med miljonbonusar och skyhöga löner är inte representativa för de som lönearbetar med 25000 kr/mån.

Det här är inget som går att avvärja med arroganta one-liners. Sen att borgarpressen har kört igång stora drevmaskineriet, det hör inte hit. För skulle LO:s medlemmar rösta, alldeles oaktat medial uppmärksamhet men med vetskap om Wanjas dubbla stolar och pensionsgodkännanden, skulle hon flyga ut med huvudet före.

Ali Esbati sa...

Jag håller också med Ohly.

CC sa...

Okej. Att din bloggpost hävdar att mediabevakandet av Wanja är bisarrt, att socialdemokraternas reaktioner är paniska och gränsar till idioti, och att det i Wanjas fall bara handlar om "eventuell bristande uppmärksamhet" när hon skyfflar miljoner till Erland Olausson och AMF-bossen - antyder motsatsen.

Micke sa...

Jag håller inte med Ohly om att man ska hjälpa den av högern kontrollerade folkdomstolen att döma folk för brott som inte ens är konstaterade.

Jag vill inte ha nåt jävla pöbelvälde där politiker oavsett färg skyfflas runt efter nåt jävla Robinson och Big Brother recept.

Om det är nån som borde kunna det så är det väl Ohly själv.

Andreas sa...

För första gången känns det som om nästa val på riktigt är förlorat.

Den folkliga ilska som finns mot direktörslöner, fallskärmar och feta pensioner skulle ha riktats mot det samhällssystem som gör dem möjliga. Istället riktas de mot arbetarrörelsen. Trovärdigheten är körd i botten.

Det handlar inte egentligen om huruvida Lundby-Wedin ska avgå eller inte. Skadan är skedd oavsett vilket, och vänsterpartiet har låst fast sig i ett samarbete med socialdemokraterna, precis som borgarna ville, och dras förstås ner i fallet. Det finns ju för tusan inget alternativ längre!

Bort med alla miljonlöner inom arbetarrörelsen. Arbetarlöner åt förtroendevalda och parlamentariker, och om arbetarnas företrädare ska representera medlemmarna i någon styrelse så måste de ta sina uppgifter på allvar. Till exempel genom att alltid motsätta sig dessa bonussystem och höga chefslöner. Det är skamligt att man inte gjort det tidigare, men den egna höga lönen gör förstås att synfältet blir rubbat. Då tycker man plötsligt att en lön på kanske en halv miljon om året är en helt normal lön. Såna dumheter måste bara bort!

Kristina sa...

Jag blir provocerad av ditt inlägg Ali, eftersom det tenderar att släta över Wanjas beteende, som såklart är helt oacceptabelt. Är helt av åsikten att hon borde avgå, inte minst eftersom det är vad majoriteten av LO-medlemmarna tycker, och det är ju dom som ska bestämma.

Förvisso tycker jag hon blivit syndabock för ett system som i grunden är helt åt skogen. Hela LO bör reformeras i grunden. Det är här som jag önskar att media kunde börja analysera lite djupare. Framförallt önskar jag att hela arbetarrörelsen fick lite fart och slutade med mycket snack och lite verkstad. Det är så nästa val kan vinnas- genom att stå upp för idealen i praktiken.