fredag, april 24, 2009

Israel på plats vid Durban II

Bloggen MuzzleWatch drivs av folk i organisationen Jewish Voice for Peace. Den ger ofta många intressanta – och skrämmande – inblick i hur staten Israel och den proisraeliska lobbyn i USA skrämmer, hotar och spinner bort kritiker av Israels ockupation och förtryck till tystnad. Mycket ofta gäller det progressiva judiska röster.

MuzzleWatch har varit på plats i Genève på FN-konferensen mot rasism och rapporterat. Bland annat har de visat hur en propagandadelegation från Israel – som alltså uppmanade alla länder att bojkotta konferensen – varit på plats för att exempelvis cyniskt utnyttja tragedin i Darfur och iscensätta falska protester med inhyrda, ovetande ungdomar.

Kolla här, här, här och här.

Detta har vi ju förstås hört lite eller inget om i våra mainstream-medier, som dock excellerat i att sprida osanningar, misstolkningar och planterade propagandauppgifter. Återigen blir västerländska medier – inbäddade i en grandios självbild av självständighet och objektvitet – fullkomligt oförmögna att leverera en rapportering som har en ungefärlig överensstämmelse med de verkliga skeendena. Vad regeringsapparaterna i Israel och USA ville skulle berättas – det var vad som berättades, upprepades och låtsasanalyserades.

På Genèvekonferensen hade alla journalister dragit därifrån när de frivilligorganisationer som burit upp konferensarbetet i förväg och satt sina förhoppningar till det, skulle säga sitt. Som Cecile Surasky skriver på MuzzleWatch:
I spoke to one delegate of African descent who told me about an earlier meeting with the NGOs and the general commissioner. The biggest applause line was after one delegate got up to call out the ways the conference had been hijacked by the Israel lobbyists here, resulting in the marginalization of everyone else’s voices.”They have made few friends here,” she says.
Och apropå Durban-konferensen så har MuzzleWatch också lagt upp en video från ett möte med den inflytelserike bulldozerjuristen, tortyrapologeten och Israelaktivisten Alan Dershowitz (jag skrev för några år sedan om hans ledande roll när Norman Finkelstein förvägrades en universitetstjänst). Dershowitz vrider upp den surrealistiska propaganda ytterligare ett varv. Hans ”argumentation” handlar om att palestinierna är medansvariga för förintelsen, att Hamas och Ahmadinejad är ”arvtagare till Hitler”, och att Durban I-konferensen – där man alltså skriver i slutdokumentet att förintelsen aldrig får glömmas, fördömer antisemitism och manar till fred och förhandlingar i Mellanöstern – ”har sina rötter” i de nazistiska partidagarna i Nuremberg.

Lite synd bara att det är vad den här typen av galningar spottar ur sig som i högre utsträckning präglat svensk politisk journalistik än vad som verkligen hänt i Genève – eller dagligen händer på Västbanken och Gaza.


PS. Läs vad Navi Pillay, FN-kommissionär för mänskliga rättigheter, skriver om konferensen och det stundtals bisarra undergrävandet av den.

Inga kommentarer: