söndag, juni 07, 2009

Valresultat, sammanfattning

På ett övergripande plan är EU-valet framför allt ett fiasko för en färglös europeisk socialdemokrati och en framgång för fascistiska partier, med islamofobi som samlande framgångsfaktor. Bakom kommer de traditionella konservativa partierna som anpassar sig till, driver på och kapitaliserar på förvandlingen. Det finns ett nära samband mellan dessa fenomen.

I kommentariatets analyser lyser detta för det mesta med sin frånvaro.


Uppdatering: Läs Erik Berg!

... och Lars Ohly.

Axplock media: [DN][SvD][Expressen][AB]

12 kommentarer:

daniel sa...

"Främlingsfientliga" partier, inte fascistiska. Ordet fascist undviks som pesten.

Anonym sa...

tur att Du numer är verksam i Norge. där slipper Du garanterat förödmjukande EU-val. huga huga

mohammed ali sa...

Fascist Ali Estabis gode venn
Taliban-minister Abdul Rauf Mohammad og fascisten Krekar har missbrukt asylinstituttet på det groveste.
Den sleipe propagandist Ali Esbati forstår ikke hvofor han blir hatet ?

http://www.nrk.no/nyheter/1.6642160

Jeg må bare si fra om at jeg ikke liker noe særlig å sitte her rett bak denne mannen, sa leder Senaid Kobilica i Islamsk Råd ifølge Dagbladet.no.

UDI har utvist Rauf Mohammed fra Norge etter at han ble dømt for vold mot sin egen datter

Bosse Russin sa...

Sjukt att så få klarsynta analytiker ser den fascistering som du själv upptäckt bakom praktiskt tagit varenda hörn hos alla politiska partier som ligger till höger om sossarna.

Det måste bero på att all media är höger, eller hur?

Johan sa...

jag är inte mycket för att rabbla citat, men:

"Vill man uppnå parlamentariska framgångar, så är det avgörande att den parlamentariska oppositionen inte är den sista, utan alltid den första; inte den starkaste, utan den svagaste trumfen. Det är inte slutet, utan början att partiet har en utomparlamentarisk makt bakom sig, som det – oavsett alla nederlag – förmår att använda med metoder av gränslös mångfald och slagfärdighet."

Karl Liebknecht

Anonym sa...

"läs Lars Ohly"... men jo men läs också Dn.se

"Årets ras inträffade för Vänsterpartiet i Umeå. Från 40 procent förra gången till 7,5. Här måste Vänstern analysera, sa den evige kommentatorn Sören Holmberg. Det behövs inte alls. Skillnaden heter Jonas Sjöstedt, han var Umebornas man i Bryssel och toppade V-listan. Sedan valde han kärleken, lämnade parlamentet för hemmapappeliv i New York. Det är hela skillnaden.
Personval bör inte underskattas. Men EU-valets påverkan på röster i riksdagsval överskattas regelmässigt"

Ali Esbati sa...

Självklart är Jonas Sjöstedt förklaringen till de extremt höga siffrorna i Västerbotten vid EU-valet förra gången. Sjöstedt är en briljant debattör med naturlig och välförtjänt pondus i EU-frågor - samt omåttligt populär i Västerbotten.

Det säger förstås ganska lite om valresultaten i övrigt och ännu mindre om strategin inför riksdagsvalet. Men signalerna om att Jonas Sjöstedt kan ställa upp i riksdagsvalet från Västerbotten är förstås positiva för vänsterpartiets möjligheter att få ett gott resultat där.

Anonym sa...

De stora vinnarna kan väl sägas vara israel och fascisterna. Att så mycket islamhatande representater nu kom in gör nog att det går ännu lättare att skicka in kanonmat till ockupationskrigen i mellanöstern, så många nyttiga idioter har väl rasstaten aldrig haft.

Men värst är att fascistunionen inte drar lärdom och ser paralellerna med 30-talet utan ångar på oavsett med marknadsdiktatur och repressiva stasi-lagar...

Hugo sa...

Fan vad man blir trött på det eviga tugget om fascist och islamofobi. Är det inte dags att byta spår snart för tokvänstern?

Mikael sa...

Ja, visst kan verkligheten vara uttråkande.

Anonym sa...

miljöpartiet gör ett rekordval. Visst är dem mossätande muppar som driver frågor som vill göra CO2 till en förorening och helt bortse från det faktum att det är en nödvändig del av fotosyntesen men att dem också är fascister visste jag inte. Tur att jag inte röstade på dem då.

Anonym sa...

Anonym 9:21: Lär dig skilja på "de" och "dem".
Vem har skrivit att mp är fascister? Det är bra att det går bra för dem men det är trist att det troligtvis skett på v:s bekostnad.
Liten analys: Många av mina vänner som normalt röstar på v har dessvärre inte kunnat identifiera sig med v på sistone. Personligen tror jag att detta beror uteslutande på v:s ganska ruttna mediabild, och kanske framförallt på Ohlys egen. Tycker att partiet har starka argument och bra program i övrigt men många jag känner har, kanske av slapphet, röstat på pp och mp. Det är svårt att tävla med partier som bara har några få frågor i programmet, men man måste försöka vända just det till sin fördel - det gick inte fram i "valrörelsen".
Och slutligen, jag gillar honom, men kanske att Ohly har för många skelett i garderoben för att mediabilden ska kunna vändas helt enkelt, tyvärr.