söndag, augusti 30, 2009

"Den svenska formen av kulturimperialism"

Kors i taket. Wolodarski har skrivit en bra text i ett viktigt ämne. Ointresset i Sverige för det som sker i resten av Norden, politiskt och kulturellt, gör offentligheten fattigare och förmågan till självförståelse mindre. Artikeln rekommenderas, även om jag är långt ifrån säker på att jag skulle dra samma slutsatser av de nordiska erfarenheterna.


PS.
Apropå det i texten omnämnda norska valet om två veckor. Eller lång tid av borgerlig majoritet har de senaste opinionsmätningarna visat ett litet rödgrönt övertag. Främlingsfientliga, högerpopulistiska Fremskrittspartiet har sedan en tid klivit fram och blivit det ledande borgerliga partiet. Regeringsalternativet på högerkanten har dock sett oklar ut, eftersom det bara är Høyre som uttryckt en vilja att regera tillsammans med Frp. Men motståndet från liberala Venstre och kristdemokraterna KrF har sakta men säkert transformerats. En borgerlig majoritet skulle troligen leda till att dagens regering tvingas avgå (man har negativ parlamentarism också i Norge - regeringen måste avgå först när den har aktiv majoritet mot sig), och det kan mycket väl kan sluta med att Norge får en högerregering med Frp och Høyre, parlamentariskt stödd av Venstre och KrF. Andra alternativ är också tänkbara. Norge har en mycket öppnare parlamentarisk situation och tradition. Frp presenterade för övrigt sitt program för de hundra första dagarna i regering igår. Partiet talar fortfarande ogärna om sina enorma privatiserings- och nedskärningsplaner, som är programfästa och beskrivna med marknadsfundamentalistisk logik. Istället lyfter man gärna fram att invandringen ska skruvas av, asylsökande låsas in, spriten ska billigare och mer tillgänglig och att det ska gå att köra fortare på vägarna. (Partiets vice ordförande Per Sandberg har slagit fast att vägarna ska bli "så bra att man kan överleva även om man kör av vägen för att man är full"). Det är en valrörelse som är mycket lärorik att studera också från ett svenskt perspektiv. Inte minst för att Frp:s framgångar är ett närliggande exempel på den stora omvandlingen i europeisk borgerlighet. Men också för att den visar vikten av folkrörelsemobilisering med bas i de fackliga organisationerna. Det var helt avgörande för den rödgröna segern 2005 och den avgör i stor utsträckning också utfallet av detta val.

20 kommentarer:

Anonym sa...

Det vore bättre om du skrev dina texter i flera stycken än ett stort. lättare att läsa då.

ugh sa...

Det var nog ett av årets längsta PS (i relation tilt huvudtexten).

Peter Olsen sa...

Islamofascistenes dobbeltmoralske hykler Ali Esbati fortsetter ufortrødent sin primitive propaganda.

Ingen forfatter så og skrev klarere om trusselen fra fascismen og ikke minst nazismen for hele Europa, som Nordahl Grieg.

Men samtidig ble han som kommunist stående og forsvare Moskvaprosessene under Stalin, og svekket dermed sitt antifascistiske budskap.

Din sleipe snik, du skriver ikke om de motbydlige makthaverne i Iran som fører dagens Stalinistiske rettsfarse.

jacob sa...

Ali, skulle gärna vilja höra dina tankar om Ekots lördagsintervju med Anders Borg! http://www.sr.se/laddahem/podradio/SR_Ekots_lordagsintervju_090829020024.mp3

Ahmed Bouchikhi sa...

Judeofascistenes dobbeltmoralske hykler Peter Olsen fortsetter ufortrødent sin primitive propaganda.

Ingen forfatter så og skrev klarere om trusselen fra sionismen og ikke minst Olsenbanden for hele Europa, som Menachem Begin.

Men samtidig ble han som sionistfascist stående og forsvare folkmordet på icke-jøder i Palestina under sionistregimet, og hyllet dermed sitt fascistiske budskap.

Anonym sa...

Fräsch kommentar som Ali accepterar här (Ahmed Bouchikhi).

Anonym sa...

"Kors i taket. Wolodarski har skrivit en bra text i ett viktigt ämne {...} Artikeln rekommenderas, även om jag är långt ifrån säker på att jag skulle dra samma slutsatser av de nordiska erfarenheterna"

Haha. Självgod ngn?

Wolodarski är en illustrativ antites till Esbati. Där Esbatis geniala begåvning tyvärr drunknar i det faktum att han har bristande omdöme (eftersom han är produkten, liksom många iranier, av en komplexfylld "nyutbildad" underklassfamilj), är Woldarski medelbegåvad, hårt arbetande med ett exemplariskt omdöme. Sin begåvning till trots är han mer respekterad, mer läst, mer inflytekserik än vår gode Esbati. Vilket är synd för Esbati har inte sällan viktiga poänger att fôrmedla.

Ta lärdom barn.

Anonym sa...

Undrar om det är Wolodarski själv som skrivit den kommentaren, eller om det är någon av hans forna lärare på Handels.

Simsalablunder sa...

Varför väljer Anonym 6:01 em basunera ut ingenting med så många ord? Det verkar bittert.

Hugo sa...

Kanske är det så enkelt att vanligt folk är urless av tokvänstern hur de skall bete sig som korrekta solidariska människor enligt socialistisk modell.

Var o en har en egen kraft och förmåga, vi behöver inte gå i nationalsocialistiska taktfasta led som under Adolf.

Anders sa...

Anonym 6.01,

Krig är fred. Upp är ner. "Esbati är mer begåvad än Wolodarski".

Det mest pinsamma jag läst idag.

Simsalablunder sa...

Varför väljer Hugo att basunera ut en parafras på Anonym 6:01 em:s ingenting? Det verkar ännu bittrare.

Hjalmar sa...

Är det Haider man minns och vars öde man fruktar om man som radikal högerpolitiker värnar om trafiksäkerhet för rattfyllon till den grad att man vill plocka bort träd och skyltar vid vägkanten?

Tobias Dahl sa...

"Men motståndet från liberala Venstre [...] har sakta men säkert transformerats."

Är det så verkligen? Så sent som för en vecka sen läste jag en artikel där Sponheim lovade att inte medverka i eller släppa fram en regering där Frp uingår, och att han skulle avgå som partiordförande om hans parti gick honom emot i den frågan. Har något hänt sen dess?

Peter Olsen sa...

Ali Esbati alias Ahmed Bouchikhi ?

Det er et symtom på Ali Esbatis lobotomerte mentale tilstand at han lar det neostalinistiske nekrofile svin skrive på bloggen sin med en død manns navn som psydonym.

http://www.youtube.com/watch?v=AfJok66RVNI

IRAN - STALINIST SHOW TRIALS!!! - Fareed Zakaria - August 9th, 2009.

Min respekt for deg Ali Esbati har nådd et lavmål

Ali Esbati sa...

@ T. Dahl;

Ja, det kan man säga. Sponheim är mycket mer oklar nu. Han har ju tidigare till och med kört med slagordet "hellre Jens än Jensen". Men nu säger han att om det blir borgerlig majoritet har han inte något emot att fälla sittande regering. Det innebär en förändring, och en som de facto öppnar upp för H/Frp-regering med parlamentariskt stöd hos V och KrF. Även om Sponheim avvisar systematiskt samarbete med Frp så är det ju inte det som behövs för att en H/Frp-regering ska överleva. Han säger att de ska bedöma enskilda saker. Det är samma sak som att säga att de i praktiken kan vara paralemantarisk grund för en högerregering, så länge en sådan regering inte driver fram någon enskild sak som V (o KrF) önskar fälla den på.

Se bl.a.:
http://www.klassekampen.no/56465/article/item/null

Folke Bernadotte sa...

Ali, jag som trodde att den sinnessjuka och förvirrade sionistgalningen "peter olsen" hamnat på rättspsyk eller åkt ner till likasinnade ockupanter i rasstaten eller att du åtminstone refuserat skiten så att han kunde söka hjälp, men icke....

Therese sa...

"folke bernadotte", det ska komma från en iranvän och stödjare av den islamiska fascistregimen i Teheran.

Anonym sa...

Anders,

Lustig citat-teknik du använder. Kallas det "nycitering"?

Peter Olsen sa...

De nekrofile drittsekker som Ali Esbati tilater drite ned sin blogg er symtomatisk for dette neo-stalinistiske hykleri.

Du vet at jeg gir blanke blaffen i om jeg blir publisert på din propagandablogg.

Men til din orientering har jeg stor glede av å avdekke din sensurpraksis, som samsvarer bra med den praksis de venstrefascistiske sektmedlemer hadde på 1970 tallet.

FSB-hvalpen Ali Esbati og lille hoff av servile beundrere oppfører seg som parodien .

Konseptet går ut på at i et effektivt propagandasystem ville løgnen være så altoverskyggende at mennesker ville bli tvunget til å akseptere den totale forvrengning av sannhet, krig betød fred, fred betød krig.

Last month George Friedman of STRATFOR.com wrote something of special interest. According to Friedman, on July 17 a crowd near Tehran University was heard chanting “Death to Russia!” This particular crowd contained “elements” hostile to Iranian President Ahmadinejad. At the same time, another crowd supporting the Iranian president was shouting “Death to America.” This remarkable exchange reveals a situation where the supporters of dictatorship in Iran denounce America while those who seek freedom denounce Russia.

Strange as it sounds, Iran is a microcosm that reflects the global macrocosm. Russia has penetrated Iran, just as Russia has penetrated so many other countries. When the Iranian president, like the president of Venezuela or the dictator of North Korea, requires advice and assistance, he travels to Moscow. At Moscow he is “refreshed” by his Russian handlers.