måndag, augusti 17, 2009

”Vi har inga orakel. Vi har ett system”

Ekot berättar om företaget Monetar som ”hjälper” pensionssparare att placera sina premiepensionspengar. Företaget understryker generöst nog att man inte har några orakel, men väl ”ett system”. För sina tjänster tar Monetar gott betalt, och när man betalar avgiften år efter år, så kan en stor del av denna premiepension gå just till avgifter, till Monetar.

I Ekots inslag påpekas det att det över tid är ”mycket svårt” att slå index. Det är förstås riktigt. Den här typen av ”investeringar” i värdepapper, med det enda syftet att generera avkastning, är att betrakta som en gissningslek, runt vilken allvarliga män skapar sådant de exempelvis kan kalla ”ett system”.

Självklart kan det vara så att någon känner väl till en speciell bransch eller ännu hellre ett specifikt företag, och kan företa lönsamma investeringar på basis av detta. I vissa fall är detta vad som kallas insiderhandel, och är brottsligt, om någon kommer på det. Det kan också vara frågan om att man helt enkelt önskar att satsa sina pengar på en viss typ av verksamhet för att man önskar se den växa. Men det är förstås inte Monetars affärsidé – affärsidén är att vara en svart låda där investeringsobjekten är intet och avkastningen allt. Här kan vi räkna med att det är frågan om att köra in tillgänglig historisk information i en modell och sen hoppas att det går bra. Det gör det nog ibland, ibland inte.

Det som dock är säkert, är avgiften som inbetalas av pensionsspararen till Monetar (eller något annat företag med samma affärsidé). Den tickar in på kontot, och kan användas här och nu, till att köpa kontorsmöbler eller korv..

Hela upplägget innebär alltså att de pensionspengar som läggs undan i ett gemensamt organiserat system, inte används till investeringar som har till syfte att tjäna det allmännas bästa, samtidigt som den enskilde pensionsspararen låter sina besparingar avdunsta till privata mäklare utan egentlig möjlighet att påverka avkastningen.

Den här modellen – som dock utgör en stabil grund för vinster i företag som Monetar – skulle kunna kallas lurendrejeri. Nu kallas det istället premiepensionssystemet, tvingar in alla svenska pensionärer under sina vingar och ska enligt de fastslagna planerna fortsätta växa i omfattning. Skön då – i alla fall för Monetar – att ett Väktarråd bestående av socialdemokraterna och de fyra högerpartierna ser till att det inte blir föremål för ändringar, eller ens för politisk debatt.

- - - - -
Läs gärna några tidigare inlägg om pensionssystemet:

- Spara 4 Profit
- Staten och kapitalet – de spekulerar med samma pengar
- Pensionsbluffen spiller över

18 kommentarer:

Hugo sa...

Pensionssparande är en ömtålig och politiskt känslig fråga för såväl höger som vänster.
Visst är det lätt hänt att för den okunnige bli ordentligt blåst i sitt sparande, speciellt om du satsar på s k högriskpapper. En balanserad mix av statspapper och några stabila fonder är säkrast för dem som gillar svångrem och hängslen.

Det nuvarande statliga pensionssystemet är ett hån mot medborgarna. Utbetalningarna motsvarar på inget vis de inbetalningar som gjorts. Tvärtom gör man som Bosse Ringholm, plundrar dem på 250 miljarder, när man tycker det finns för mycket pengar.

Skall det bli någon ordning på torpet så inför en folkpension på 10 000 generell för alla och reducera inbetalningarna därefter. Låt sedan medborgarna med full avdragsrätt före skatt spara den del av sina inkomster som de vill ha till ålderdomen.
Svenskarna är nog inte så dumma i huvudet utan att de klarar av detta själva utan statlig inblandning

Björn Nilsson sa...

Ett system - det hade Bernie Madoff också. Fast ingen begrep hur det egenligen fungerade med tio procents avkastning år ut och år in!

Anonym sa...

Jag noterar att debattklimatet, förutom den sedvanliga drösen av förvirrade liberalmuppar, har klarnat avsevärt. Luften går t.o.m att andas. Har den "norska" spammande sionistfascisten mönstrat på inför ett nytt ockupationsförsök av Libanon, eller har du äntligen spärrat bloggen från skit?

Hugo sa...

Ali, saknar du allt civilkurage? Refusera inte när du får ett sakligt inlägg- Ringolms 250 miljarder är trots all en sanning ingen ens kan förneka på den yttersta vänsterkanten hur gärna ni en vill. Europeiska kommissionen hade sina synpunkter om du ens vill minnas.

Skärp dig om du skall ge ett uns av trovärdighet. H

Neoliberal Agenda sa...

Det statliga pensionssystemet borde avskaffas. Sänk skatterna istället och sen får folk själva välja ett "pensionssystem" som passar dem.

Annars är väl sossarnas ATP det största svindleriet av dem alla.

För 50 år sedan garanterade sossarna utan förbehåll en pension på 65% av slutlönen mot att löntagarna betalade cirka 10% av lönen i pensionsavgift. ATP-fonden, skulle fungera som buffert och garantera pensionsåtagandena under lågkonjunktur.

På gränsen till kollaps på 1990-talet räddades resterna av ATP. Verkligheten blev en pension på runt 50% av lönen och en ATP-avgift på nära 20%. Och vad hände med ATP-fonden? Jo, staten konfiskerade halva fonden, 300 miljarder kronor.

Men det största bedrägeriet i ATP var svartmålningen av privat pensionssparande. Också här finns facit. Om en låginkomsttagare hade fått sätta in sina ATP-avgifter i privat pensionssparande skulle pensionen ha blivit nästan dubbelt så stor som ATP

Hugo sa...

Ano 2:24, kan du inte ens hålla dig till sakfrågan? Vad är det för fel på dig egentligen?
Vem faen har ens snackat om Libanon eller en norsk sionistfascist? Det hör inte till ämnet,....fattar du?

Simsalablunder sa...

"Jo, staten konfiskerade halva fonden, 300 miljarder kronor."

Vilka består staten av då? Halvfigurer använder visst bara 1/2 promille av halva hjärnan .
Tillbaks nu till Ingerbrötet och gråt ut.

Hugo sa...

Simsalablunder vad är din poäng? Att staten har rätt att stjäla pensionärernas pengar?
Varför tog de inte hela klabbet då och införde fattighus igen.

Anonym sa...

Statliga/offentliga pensionssystem infördes runt om i världen som steg bort från fattighus. Nu avvecklas/urholkas de systemen, och det blir mer av fattighus igen.

Hugo är en idiot.

Anonym sa...

Förutom idiot så är Hugo ärkenöten bland de förvirrade pissliberaler jag hänvisade till ovan, den kvarvarande unkenheten i debattklimatet står denna idiot för.

Liberalmupparna behöver uppenbarligen någon som Hugo som anför dårhusparaden, sedan marscherar de i takt...

Hugo sa...

Anonym, här är inte fråga om att marschera i takt utan bara att konstatera fakta. Av de pengar du eller jag avsätter till ålderdomen har, och fortfarande kommer merparten försnillas av den politiska adeln.

Själva har de sett om sina hus och jag behöver inte ens ge dig några exempel. Sedan som påpekats ovan har vänstern i alla tider varit emot eget privat pensionssparande. Spara är fult, du kan ju bli rikare än person B.
Schweiz folkomrösta på sin tid om motsvarande ATP. De valde den frivilliga vägen. Vilka pensionärer tror du har det bäst idag? Du kan ju alltid gissa.

Simsalablunder sa...

"Varför tog de inte hela klabbet då och införde fattighus igen."

Varför heter Hugo Hugo? Bäbisnivå.

Hampus Eckerman sa...

Den politiska adeln? Det måste vara Carl Bildt som lyckats med konststycket att både gå sängvägen till samt ärva sin position.

Vänstern har aldrig varit mot privat pensionssparande, bara emot att den subventioneras av staten och att den skulle vara tvingande för en skälig ålderdom. Spara är inte fult, det är bara högern som skriker om "konsumtion" som anser det. Minns George Bushs tjoande om att alla måste handla mer efter 11:e september.

Hugo sa...

Nu får du väl kamma dig riktigt ordentligt Hampus. Vem blev fälld i EG-domstolen för beskattningen av privat pensionssparande?

Håll käft när du inte ens är det minsta påläst.

Hampus Eckerman sa...

Ah, "håll käft"? Fantastisk argumentation. Utsökta ställningstaganden. Makalöst genomtänkt.

Dina hövligheter säger mig mycket om de vackra och goda personligheter som argumenterar för högerns sak.

Hugo sa...

Måste jag länka till EG-domstolens beslut för att du skall fatta innan du uttalar dig?
Eller leta i Länsrätten över Dalarnas arkiv. Krantz hette rådmannen som hänsköt ärendet.

Hugo sa...

Mot dumheten, okunskapen och den totala enfalden blir vi alla till sist svarslösa Hampus. Jag håller med dig av all hövlighet över den låga kvaliteten på inlägg på denna sajt.

Hugo sa...

Tror inte Ali publicerar detta, men du Hampus är en stor löjd som gömmer dig bakom akademiska korrekta floskler om vilka du inte har en endaste susning. Det är tragiskt att dumheten övergår förståndet och du åperopar korrekthet i all din enfald. Min hövlighet säger inget, annat än kalla fakta. Tål du inte den är det inte mig det är fel på hur ohövligt det ens kan tyckas. Vill du ha länken till EG-domstolens beslut eller inte?

Lätt serverat för den fåkunnige och dåligt påläste.